"Механично пиано" от Кърт Вонегът
      facebook 
Литература
Сряда, 26 Август 2009 16:24
"Книгата не е за онова, което е, а за онова, което би могло да бъде..."
Така започва "Механично пиано" – първият роман на Кърт Вонегът, публикуван и със заглавие "Утопия 14". Биографичните елементи в книгата отразяват работата на писателя в Дженерал Електрик и са осмиващ отговор на намеренията всичко да бъде управлявано от машини.
Вонегът създава със солидна доза черен хумор и ирония антиутопия за механизирания свят на бъдещето и разделението на обществото. На власт е малка група олигарси – инженери и мениджъри, а машините са достигнали своя триумф, измествайки напълно вече безполезните работници от нисшата класа.
Вонегът използва механичното пиано като метафора за едно общество, превърнало се в инструмент, свирещ безгрешно зададена мелодия, но без нужда от човешка намеса.
Писателят става предвестник на това какво ще се случи само половин век по-късно – неговото бъдеще всъщност е нашето настояще…
"Механично пиано" е роман за безнадеждността на революцията в свят, който отхвърля всички революции, и за безсмислената борба на човека, който се опитва да го промени.


 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас