"Принцесата от калта" от Александър Томов
      facebook 
Съвременна българска литература
Сряда, 02 Септември 2009 14:06
Александър Томов за пореден път ще изненада читателите си с нов тип социална проза. Романът му "Принцесата от калта", издание на ИК "Хермес", ще остави без дъх всички любители на напрегнатите и динамични сюжети и ще провокира към размисъл по не една социално значима тема.
Ширещото се беззаконие, насилственото  принуждаването на малолетни да проституират и превръщането на едно младо момиче в убиец, който не знае милост, няма да оставят безразличен никой, който мисли за бъдещето на страната си и за безопасността на своите деца.
Писателят Александър Томов е добре известен на българските читатели със своята остра социално-психологическа проза, която като огледало отразява проблемите на нашата съвременност. Тези проблеми намират художествена реализация в серията "Лешоядите" и във "Възмездието", но с най-голяма дълбочина са отразени в романа  "Принцесата от калта". Дълбокият психологизъм, съчетан с напрегнат сюжет и реалистични картини от свят, в който свободата е заменена с безнаказано ширеща се свободия, превръщат романа в силно въздействащо четиво, подтикващо към размисъл.
Александър Томов е роден в град София през знаковата 1944 година. През 1972г. завършва българска филология в СУ "Св.Климент Охридски". Работи като журналист в Радио София, като кинодраматург в Студия за игрални филми "Бояна", а от 1997г. до 2001г. е председател на СЕМ. По негови сценарии са създадени 12 филма, участвали на международни фестивали в Берлин и Москва.
Вече повече от три десетилетия Александър Томов заема важно място в литературния живот на страната. Стилът му е ярък и неповторим, а творчеството му е удостоено с множество награди.
Автор е на над 20 книги: поезия, белетристика и публицистика, които са превеждани на английски, немски, руски, испански, полски, чешки, унгарски, словашки и литовски език.
В период (2007 – 2008г). под знака на ИК "Хермес" излиза  серия "Лешоядите", която включва пет романа – "Мечът на глупировката" (2007г.), "Милион от лукавия" (2007г.), "Концерт за лешояди" (2007г.), "Триумфът на лешояда" (2008г.) и "Глутницата" (2008г.), а през 2009 г. излезе и романът "Възмездието".

За книгата:

Арсения е шестнадесетгодишна, когато се влюбва в красивия Иво. Двамата заминават за Варна. Скоро става ясно, че Иво всъщност е сутеньор, а майка му – Мадам, държи публичен дом. Арсения се оказва просто стока. Многократно брутално изнасилвана, пребивана до смърт, тя е превърната в едно от момичетата на Мадам.
Мрежа от корумпирани ченгета и следователи закриля Мадам. Арсения обаче е непримирима. Kогато успява да избяга, е хваната и върната отново в бардака. Бяга за втори път, след като убива жестоко собственичката на публичния дом.
След много перипетии, години по-късно, Арсения прави стремителна кариера като собственичка на модна агенция. Благодарение на изумителната си красота успява да достигне дори до висшите политически среди и да си подсигури солиден гръб. Престъпната организация все пак я открива. Сянката на Иво тегне над нея.
За да оцелее, Арсения трябва да направи компромис със себе си. Какво я очаква – много пари, много кръв и малко надежда...
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас