Писмо на една театралка
      facebook 
Фестивали
Сряда, 02 Септември 2009 20:20
И замириса на есен, затупкаха презрелите смокини и се зададе Фестивалът. Какъв урожай от миналия театрален сезон ни носи той, с кои премиери ще започне да тече новото театрално време?
След "Кукувицата", "Оливър"  и "Укротяване на опърничавата" през последните години този път в окото на античното ветрило ще се разположат "Котки" и ритъмът на феста ще бъде зададен от музиката на Андрю Лойд Уебър. И запомнете: тази година маршрутът е един, ще щурмуваме една-единствена крепост – Театъра в центъра на Пловдив, на Главната улица. Всичко ще се случва там – на едно място. Ако кривнете наляво, ще попаднете в новата Камерна зала. Ако кривнете надясно – в обновената голяма театрална сграда. Какво изкушение – на 10 метра  една от друга две сцени. Не се налага да тичате до Кукления театър, до Градския дом на културата или до Военния клуб. Всичко ще се случва на едно място. И този път няма да разчитаме на бързината на нозете си, а на предварително добре обмислен избор. Защото съблазните са и в 20-те заглавия на феста. Не можеш да избереш и 20-те, дори да си театрален маратонец. Затова се довери на собствения си вкус, а за информираността разчитай на сайта и бюлетина на фестивала.
Ако имаш вкус към експеримента, избери "Сънят на Гогол" и "Тапетите на времето".

Ако искаш да видиш любовен роман, заглавието е красноречиво – "Казанова", но пътят към любовта може да мине и през "Камера обскура", може да се случи и в "Три дъждовни дни"…

Ако се интересуваш от  новата българска драматургия, любопитството ще те отведе при "Живите от мъртвата махала", ще предпочетеш "Неделя вечер" и "Тихи, невидими хора". Струва си.

Искаш да се посмееш, тръгни след Труфалдино, "Слуга-та на двама господари", избери "Златната мина", тичай към "Красотата спи".

Направете си „Колекция”-та и започнете с Харолд Пинтър. Не пропускайте и Ингмар Бергман – за пръв път е в афиша на "Сцена на кръстопът" и то с две заглавия: "Изкуството да смиташ боклука под килима" и "Псевдоморалите". Прибави още Брайън Фриъл и Мауро Рази...

Искаш да гледаш млади лица – има ги в "Мила родна картинка" и в "Обърни се с гняв назад". Впрочем, този сезон на "Сцена на кръстопът" е истински парад на млади български дарования. Но не пропускай  и "Столовете", защото е изключителен шанс да видиш неостаряващата Стоянка Мутафова. Е, изборът е твой. Ти си на ход, драги ми театрале!


aвтор: Пенка Калинкова


Есенен международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът"

XIII  издание

Продължителност: 10.09 - 21.09.2009г.


Пълната програма на "Сцена на кръстопът"


http://scenatepe.com/index.php/schedule
снимка: www.scenatepe.com
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас