Нощ на музеите и галериите - Акценти II
      facebook 
Събития - Изложби
Петък, 25 Септември 2009 13:54
"Време място" е изложба на Светлана Мирчева и Кадер Музачи, която ще бъде показана в Нощта на музеите и галерите на 2 октомври в artnewscafe. Проектът представя три видео творби "Ръчен часовник", "Площад Сан Видал", "Teleport station", които изследват отношението ни към "абстрактни" понятия като времето и пространството. Изложбата цели да постави въпросите: Доколко времето и мястото, на които принадлежим, ни определят? Принадлежим ли им наистина? Как те въздействат на възприятията ни? Какво променят?
Кадер Музачи е на 24 години от Косово. Живее и работи във Виена. Следва в Академията по изящни изкуства, специалност След-концептуално изкуство във Виена, завършил е Факултета по изящни изкуства в Прищина. Притежава наградата "Артист на утрешния ден" на Националната художествена галерия, Прищина. Има четири самостоятелни изложби и има участия в много сборни изложби.
"Един ден докато пиех кафе с мой приятел - философ, който често ми задава въпроси за времето, мястото, за промените и за най-новата история на изкуството, изпитах необходимост да изтрия "мястото" и "времето" и като жест на единомислие взех ръката му и му показах това фигуративно, а по-късно заснех тази част от разговора ни във видео, озаглавено "Ръчен часовник"
 
Кадер Музачи
Ръчен часовник (видео)

Светлана Мирчева е на 32 години от Казанлък. Живее и работи в София. Завършва Национална Художествена Академия, магистър по индустриален дизайн. Правила е летен курс при Олафур Елиасон във Венеция. Наградена е с международната награда за медийно изкуство "Грешки" SWR, Баден Баден и ZKM, Карлсруе. Има две самостоятелни изложби и многобройни участия в групови изложби. Работите и са от сферата на визуалните изкуства.
"Площад Сан Видал" е панорамен видео пейзаж, съставен от 5 отделни видеа, описващи промяната на едно място в последователните часове на деня. Представяйки работата си преди няколко години, просто написах "еднодневен дневник на място във Венеция" и оставих зрителите пред 10-минутното видео."

Светлана Мирчева
Площад Сан Видал 9:30 -17:30 (видео)


"Винаги съм искала да променя мястото, на което съм, да бъда на друго място, по-голямо, по-добро, по-красиво, с повече хора, или с по-малко, сякаш мястото определя състоянието ми. Но какво се случва, когато започна да пътувам? Променяйки местата, желанието ми да бъда някъде другаде остава, не изчезва, просто сменя посоката си, финалната си точка. Но идеята за "другаде", за "не тук" е постоянна."

Teleport station (анимация)


Пълната програма на artnewscafe

за Нощ на музеите и галериите - Пловдив 2009

20:00 – 03:00 ч.  ВРЕМЕ МЯСТО  
Кадер Музачи: Ръчен часовник (видео)
Светлана Мирчева: Площад Сан Видал 9:30 - 17:30 (видео)
Teleport station (анимация)
20:00 – 00:00 ч. Live set на Robothko.
00:00 – 01:00 ч. Литературно четене на Богдан Русев, Радослав Парушев и Васил Георгиев.
Авторите принадлежат към поколението на младите български писатели от началото на 21 век, носители са на литературни награди и са известни с публично представяне на текстовете си.

Адрес на artnewscafe, Пловдив 4000, ул. Отец Паисий 38
Достъпно за хора с увреждания


Още акценти от клубове и градски места


Клуб Петното на Роршах ви кани на "Моите любими други" – от 22:00 до 24:00ч. поети четат други любими поети.
Клуб Петното на Роршах, Йоаким Груев 36 (Капана)

В Клуб Лебовски можете да наблюдавате индивидуален пърформънс на Жорж Сопаджиев - фотография и Явор Тодоров - музикална експресия. Проектът "Пловдив" (21:30 – 24:00ч.) провокира, изисква и тушира чрез концепцията на една мистична фотография, облечена в една задължителна музикална естетика.
Клуб Лебовски, ул. Гладстон 1/ Достъпен за хора с увреждания

Кафе Мария Луиза ще стане домакин на проекта "All Done, All Gone" In Plovdiv - графити арт, живопис, постер арт и видео арт. От 20:00 до 3:00ч. на вашето внимание ще бъдат Nasimo и Edgar Gomez, гост - Dave Kinsey, с участието на Dj Yozzo. Live sets, рисуване на графити от Nasimo на едната от ролетките на кафето, а на специално платно от "Aceton" Spray Stores пред кафето всеки  може да изпише своя tag. Посланието на творците: "Предвид свръхнаситеното състояние на рисунките, графитите, скейтбординга, боклука, гангста-рапа и точно за всяка друга субкултура под слънцето, Ние се надяваме, че с тази изложба ще пробудим, и пробудим отново, някаква чистота в зрителите, която съществува в тази култура." Коментарът за тях: "Появявайки се от дъното на субкултурите като скейтбординга, бомбандиращите рисунки, гангста рап и пънк, тези страстни аутсайдери станаха арт звезди изцяло случайно, освен това, кой се жалва?" (Graffiti Art Mag-Sao Paulo).
Кафе Мария Луиза, бул. Mария Луиза № 15
Достъпно за хора с увреждания

 
Арт Клуб Найлона ще представи от 20:00 до 3:00ч. "Проект" на Жорж Сопаджиев, живопис – фотография. Пърформанс с участието на автора.
Арт Клуб Найлона, ул. Бенковски 8
Достъпно за хора с увреждания


В Новотел Пловдив със съдействието на галерия "ЖОРЖ ПАПАЗОВ" в часовете на Нощта можете да видите изложба живопис "Съкровища" на Петър Величков. Това е  поредната – 10-та – самостоятелна изложба на художника, който от 1999г. живее и твори в САЩ, и е идейно продължение на цикъла "Съкровища", вдъхновен от културното наследство на древните народи. Новите идеи се докосват до културата на инките и другите цивилизации, обитавали Андите. Причудливи създания съчетават в себе си елементи от познати митологични образи и напомнят за антични находки, без да позволяват да бъдат ситуирани конкретно във времето и пространството. Петър Величков е носител на наградата на галерия "Жорж Папазов" – 2007 г.
Новотел Пловдив, ул. Златю Бояджиев 2

На Античен Римски стадион Галерия "ОРЛОВСКА" 10 - гр. Габрово представя "Форми и светлина" на Петър Кондев и Павел Църов, инсталация, авангарден апликаж (21:30 – 3:00ч.). Инсталацията e проектирана точно за Римски стадион в гр. Пловдив, като от страничните стени на Римски стадион ще излизат и изпъкват произволни геометрични форми - рисунки, които ще начупват вътрешността, създавайки впечтление в наблюдателя за движение и илюзия за "счупване". Зад тези релефни рисунки има бяла светлина, която подчертава и служи за контур. Формите в средата на пространството пък са подредени по начин, по който петнадесетте елемента с начупена структура да образуват паралелепипед с неправилни равнини и ъгли. Само по себе си то е портал, врата с четири входа. Посетителят - участник има възможност за ментално и физическо преминаване от едно място в друго. Светлината насочва! Инсталацията е абстрактно пространство, "обживяно" от посетителите като съучастници в случването на изкуството.

Държавен Куклен Театър – Пловдив и Театър на огъня и сенките "Fireter" ще организират огнено шоу на кокили – представление-шествие, което ще започне от Джумаята и ще завърши на пл. Стефан Стамболов с кратка огнена феерия. Театър на огъня и сенките "Fireter" е проект, специализиран в огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации, живи статуи и ранообразна шоу програма. "Fireter" се стреми да промени типичната представа за перформанс, театър и шоу. Целта е да се разчупи границата между публиката, сцената и артиста, като се търсят нестандарните места, сцени и похвати за това. “Fireter” кара зрителите да се почустват част от свят изтъкан от красотата на огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплащения в различни лица, форми и състояния.

Antiart Movement ще представи проекта "7". Седем са буквите в "Антиарт", седем са и горещите точки, в които седем DJs ще миксират своите седем сета посветени специално на Нощ на музеите и галериите 2009. Вход свободен, а всеки посетител ще получи плейлист опис и уеб адрес от където по-късно ще могат да бъдат изтеглени някои от сетовете. Имената на участиниците и локациите са:
Rayo – Artnewscafe (19.00ч. – 20.30ч.); Skill – Fabric (20.00ч. – 21.30ч.);
Metabolic – Red Eye (20.30ч. – 22.30ч.); ZappaTV – Безистенъ (20.30ч. – 22.30ч.);
Visitor Q – Найлона (21.00ч. – 00.00ч.); soupDragon – Петното на Роршах (22.00ч. – 23.30ч.);
Joouba – club Lebowski (23.00ч. – 01.00ч.).

Акценти от други културни институции

В Античен театър – Пловдив от 22:30 ч. любителите на танцовото и музикалното изкуство могат да се насладят на танцовия спектакъл – импровизация "Лека Нощ". Танцуват 11 от най-изявените творци в областта на съвременния танц в България на изпълняваната на живо музика на Асен Хайдутов (перкусии) и Балинт Петц (китара). Сценограф и художник на спектакъла е Елена Калпакчиева, хореограф - Ана Каракашева, танцьори - Ана Митева, Петя Стойкова, Петя Попова, Владимир Грудев, Ивайло Димитров, Деница Гергинкова, Искрен Петков, Кире Миладиноски (Македиония), Станислава Копаранова, Моника Пунгерова и Ана Каракашева. 


Книжарница "Хеликон"
ще организира в Нощта на музеите и галериите пижама парти и бой с възглавници (21 - 23 часа). С участието на ледено сериозните Иво Сиромахов, Любен Дилов син, Михаил Вешим, Слав Бакалов и Джеки Стоев. Всеки, който пожелае ще може да предизвика някой от петимата на бой с възглавници, но авторите ще раздават автографи само на посетители с пижами и въглавници.

Сдружение "Изкуство днес" със съдействието на Goethe Institut Bulgaria и Robert Bosch Stiftung ще ни покажат "Нощни полети" - видео прожекции на открито на три места в Старинен Пловдив. Куратори са Сабине Шашл (Базел), Бетина Щайнбрюге (Берлин) и Якоб Рачек (Пловдив). Програмата "Нощни полети" прави преглед на ранните подготвителни направления на това движение, като работите на Оскар Финшингер, за да покаже след това Кенет Ангър и Джордан Белсон – двама главни протагониста от движението през 60-те. Но фокусът на програмата е върху по-новите опити в жанра, тъй като през последните пет години психаделичният филм преживява нова възходяща тенденция. Ще видим филми на: Мишел Одер, Енрике Фонтанилес, Джеръми Шоу, Рафаел Данке, Филип Гасер, Дариус Зиура, Ейми Гранат, Лиор Шамриз и др. Видео прожекции на открито и в закрито престранство са подготвили за пловдивската публика и Център за срещи Саксония-Анхалт, които ще ни покажат „Номади в неизвестното” на немския артист Бьорн Мелхус, превърнали се в класика за видео изкуството на 90-те.

Държавен Куклен Театър – Пловдив ще участва в Нощта със своя проект "Когато куклите не спят" (марионетни кукли, кукли петрушки, естрадни кукли и др.) и ви кани в този различен свят, който не е запазена територия само за малките, с уверението, че тук приказките са силни, красиви, вълнуващи и обещаващи, понякога малко страшни, понякога малко тъжни, но винаги любими. От 20:00 до 21:30 ч. на сцената на ДКТ Пловдив можете да гледате "Едип. Празникът на ослепяването" – спектакъл за възрастни, съвместен проект на куклени театри Пловдив, Стара Загора и Бургас с режисьор Руслан Кудашов (Русия) и сценограф Андрей Зопорожски (Русия). Разбира се и тази година ДКТ има специална Детска програма. От 18:00 до 19:30 ч. във фоайето на ДКТ Пловдив ще бъде организирано ателие за изготвяне на кукли – фенери  “Да осветим заедно нощта” /материали, помощници, музика – всичко необходимо, за да се случи една магия, се предоставя от домакините/.

Българска Национална Телевизия – Регионален Телевизионен Център Пловдив ще отбележи 50 годишнината на БНТ в "Нощта на музеите и галериите" с "Нощ на отворените врати". Желанието на организаторите е да отворят широко вратите на медиата за любимата си аудитория и тя да бъде част от празника. Всички гости ще имат възможност да надникнат в студиата, апаратните и редакционните стаи; да се срещнат с журналистите от екипа на телевизията; да поставят въпроси и теми, които ги вълнуват , а защо не да подготвят свое кратко изпълнение, което да бъде излъчено на живо. Предвидени са три отделни модула в програмата "50 години БНТ -  Нощ на отворените врати": 18:00 – 20:00 ч. - специално издание на вечерната програма на РТВЦ Пловдив с участието на известните лица на Националната телевизия и възможност за пряко участие на гражданите на Пловдив. 20:00 – 21:00 ч. - концерт на група "Респект" на откритата сцена пред Регионален телевизионен център Пловдив. 21:00 – 03:00 ч. - филмов маратон - на откритата сцена пред РТВЦ Пловдив и в студио 2 на телевизията ще бъдат излъчени едни от най-новите продукции на БНТ. Зрителите ще могат да гледат: "Хъшове" - продукция на БНТ в четири части, режисьор Александър Морфов; "Ерудит" – игрален филм, продукция на БНТ, режисьор Андрей Слабаков; "Тайните на древните траки" и "Средновековните крепости на България" - документална поредица на БНТ и РТВЦ Пловдив, реж. Златин Бояджиев. Точно в полунощ ще започне и специалното издание на предаването „Полет над нощта”, което ще се излъчи на живо от Пловдив и  в продължение на три часа ще покаже всички по-интересни акценти от Нощта на музеите и галериите - Пловдив 2009. Това, заедно с Нощта на отворените врати в РТВЦ Пловдив е специалният подарък на БНТ за пловдивчани по повод 50 годишнината й.


Oще акценти от нощта на музеите и галериите...

 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас