Продължават провокациите на "Sofia Dance Week"
      facebook 
Фестивали
Петък, 25 Септември 2009 21:25
Историята на човешката еволюция, режисирана от Орелиан Бори и изтанцувана от Пиер Ригал – двама от големите концептуалисти на съвременния френски танц. Това е третото поред предложение в програмата на "Sofia Dance Week". Одисея, философска притча и научна фантастика едновременно, "Ерекция" проследява дългото пътешествие от човека-животно до социалния човек през всичките му виртуозни обрати, проби и грешки. На сцената заедно с Ригал играят също светлината, с изненадваща и радикална намеса, звукови и видео ефекти, произвеждани на живо.
Орелиан Бори е основател, творчески директор и хореограф на феноменалната танцова компания CIE 111 (виж Sofia Dance Week 2008) и пионер на съвременното френско цирково изкуство. Учи физика и архитектурна акустика, прехвърля се в специалност кино и накрая завършва обучението си с актьорско майсторство и жонгльорство в театър "Тату" на босненеца Младен Материц. Когато събира CIE 111 Бори има идея за един проект (Трилогия на пространството, вдъхновен от основни геометрични понятия) и интересно хрумване да смеси съвременно изкуство, кино, музика, рисуване и технологии по нови, неопитвани досега начини до пълно размиване на границите. Това е и езикът на CIE 111, бурно аплодиран по всички световни сцени – жестовете на модерния градски живот, кинетика, оптически илюзии, жонглиране, акробатика, театър, танц, причудлива сценография и лекo, приятно чувство за хумор.
Пиер Ригал и Орелиан Бори са приятели от много по-дълго време, отколкото са колеги. Общата им работа започва, когато Бори кани Ригал да направи видеоинсталация за един от спектаклите му (Plan B). Едва по-късно Ригал става танцьор (след като е завършил математика, икономика и кино и е бил професионален бегач) и проектите им постепенно стават общи. Двамата създават "Ерекция" през 2003 в малко студио в Националния театър в Тулуза и си прогнозират успех пред "двама-трима луди, заинтересувани от минимализъм". Шест години по-късно спектакълът е игран 120 пъти по целия свят, не се наблюдават признаци на затихващ интерес.

Концепция, хореография, изпълнение, видео: Пиер Ригал
Концепция, арт продукция: Орелиан Бори
Звукови ефекти, музика: Силвен Шовьо, Жоан Камбон, ARCA
Костюми: Силви Маркучи
Мениджър сцена и звукоинженер: Жорж Дисон
Видеоинженер: Нийл Бордюр
Премиера: 2003
Копродукция на: compagnie dernière minute / TNT – Théâtre National de Toulouse Midi-Pyrénées
с подкрепата на: DRAC Midi-Pyrénées, the Conseil Régional Midi-Pyrénées, the Conseil Général de la Haute-Garonne, la ville de Toulouse and the CDC Toulouse Midi-Pyrénées
и генералната подкрепа на: Fondation BNP Paribas

Ерекция
26 септември (сб) 20:00, Национална опера и балет


фотография: pierregrosbois.com

Следващото предложение в програмата на "Sofia Dance Week"  е

REVERB/DUCTUS


Reverb (тялото в криза) е точката, в която хората откриват света на телата и потъвайки в него изгубват своите граници. Тела, които отекват едно в друго, препредават се, заразяват се с движения в една неспирна външна акустика на тялото. Взаимно огласящи се тела, масови тела - тела без начало и край, тела, от които е прогонен човекът.

Ductus (ръководство за езда на мъртви коне) е историята на човек, който живее със своя вече мъртъв кон. Представата за човек се разпада на отделни функции, търсещи нови свързвания, формиращи нови убежища на желанието. Механични, но желани сближавания на две непримирими тела, които заедно формират един нов организъм, едно чудовищно тяло - вече не тяло на човек, вече не тяло на кон. Процес, започнал в състояние на крайна привързаност. Дехуманизираща обсесия, която постепенно замества реалността с едно неестествено съучастие.
Ductus е само първата част от дългосрочен проект, насочен изцяло към соло изпълнения. Втората част (вече в процес на работа) изследва последствията от срещата на Св. Себастиан и японския писател Юкио Мишима в тялото на младия танцьор от Арабеск Валери Миленков.

Kinesthetic Project са група млади професионалисти и съмишленици, които вече имат няколко успешни спектакъла и един "Sofia Dance Week" зад гърба си. Това са хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев, художникът Мирослав Йорданов, сценографът Огняна Серафимова-Пенева и културологът Диана Папазова.
Началото на Kinesthetic Project е поставено през 2006. Виолета и Станислав тъкмо са се върнали от Швейцария, където участват в спектаклите на танцова компания Linga. За първия си независим проект - мултимедийния спектакъл Imago - сформират гореизброения екип и се превръщат моментално в "големите надежди на българския съвременен танц". След миналогодишното им участие на "Sofia Dance Week" с Imago и Void, продължиха към фестивалите Masdanza (Испания), Tanec Praha (Чехия) и Balkan Dance Platform (Сърбия). Имат амбицията да развиват проекти и в областта на визуалното изкуство

Reverb
(тялото в криза)
Хореография: Виолета Витанова, Станислав Генадиев със съдействието на танцьорите
Концепция: Мирослав Йорданов
Музика: Емилиян Гацов- Елби
Художник: Мирослав Йорданов
Участват: Теодора Стефанова, Даниела Иванова, Ангелина Гаврилова, Александра Савова, Кристине Енков, Теодора Друмева, Асен Наков, Леандер Янес, Валери Миленков, Иван Иванов

Ductus
(ръководство за езда на мъртви коне)
Изпълнява: Асен Наков
Идея: Мирослав Йорданов
Хореография: Станислав Генадиев
Асистент хореограф: Виолета Витанова
Музика: Юрий Бонджуков
Художник: Мирослав Йорданов

REVERB/DUCTUS
КИНЕСТЕТИК ПРОДЖЕКТ
/Балет Арабеск (България)
27 септември (нд) 20:00, Театър София
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас