Програма на Чешки културен център
      facebook 
Музика
Събота, 26 Септември 2009 00:41
Програма на Чешки център за октомври 2009г.

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Шибил Бенев – китара, пиано
Петър Момчев – саксофон
Димитър Димитров – барабани
1.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

КУРС ПО ЧЕШКИ ЕЗИК
Откриване на новата 2009/2010 учебна година.
Ежегоден курс по чешки език се провежда в периода октомври – май, в две групи (начинаещи и напреднали). Работи се по системата New Czech Step by Step: http://czechstepbystep.cz/
За повече информация се обърнете към Силвия Дерибеева, 81 55 430, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. .
5.10., 18.30 ч., ЧЦ

МОДНИ ВЕЧЕРИ – "НАСТЪПВАЩА ЕСЕН"

Ревю спектакъл на Издателско- дизайнерска къща "Дева +", на магазин "Прага" с представяне на чешки бижута и Дирекция Култура на Столична община. В партньорство с Чешки културен център и Кафе Галерия Прага.

Ревюто ще представи колекция "Настъпваща есен 09" на "Дева+" и чешки бижута от магазин "Прага". Спектакълът ще включи и промоция на млади дизайнери.
Моделите ще бъдат поднесени от най-добрите манекени на модни агенции "Визаж", "Ивет фешън", "Хай Левъл", "Каста дива" и FH1

Колекция The best of The Deva "Настъпваща есен 09"
Облеклата са минимизирани, опростени, романтични, Еко-дизайн и автентичност, в комбинация с оригинални материали, с много плетива и кожи на пластове. Меки, обемни плетени изделия, свободни панталони, бридж и шорти, буренце поли и мини-рокли, големи плетени шалове характеризират облика на тази колекция.  Натурални материи са използвани в контраст една с друга:текстил и имитация на кожа са комбинирани с груба плетка. (http://devastyle.com/deva)
Фирменият магазин „БИЖУТЕРИЯ ПРАГА” ще представи най-новите колекции от модната сесия есен-зима 2009-2010 на водещите чешки фирми JABLONEX Group, PEARL BOHEMICA, GRANAT TURNOV, SEBERA и др. Колекциите идват направо от изложенията в Милано и Париж.
Ще бъдат показани, както традиционните чешки бижута от щрас, така и уникалните за Европа чешки гранати в сребро и злато.
Българската общественост ще може да се запознае с актуалните модни тенденции и решенията на чешките дизайнери, съчетаващи в себе си новаторството и традициите на добре познатите на българския пазар качествени и оригинални чешки бижута.
Повече информация на (www.bizuteriabg.com, www.anita97.com)
6.10., 18.30 ч., ЧЦ

ГОДИНАТА НА МАРТИНУ – "АМЕРИКАНСКИЯТ МАРТИНУ"

В рамките на АмБъл фестивал.
Камерни творби от американския период на Бохуслав Мартину (1890-1959)
Програма:    
Трио за флейта, виолончело и пиано (Риджфийлд, 1944),
в изпълнение на: Нина Асимакопулос (САЩ), Джефри Дийн, Даниела Дикова    Три чешки танца за две пиана (Ню Йорк, 1949),
в изпълнение на : Роксана Богданова и Даниела Дикова
Струнен квартет № 7, “Concerto da camera” (Ню Йорк, 1947),
в изпълнение на: София Квартет (Г. Койчева, Н. Гагов, В. Геров, Дж. Дийн)
7.10., 19.00 ч., Камерна зала “България”

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Милица Гладнишка – вокал
Васил Спасов – пиано
Димитър Шанов – вокал
Атанас Попов - барабани
8.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

КАФЕ ГАЛЕРИЯ ПРАГА представя JAZZ EX TEMPORE PROJECT
(Хърватска, Великобритания, Холандия, България)
Elvis Stanic (Хърватска) – китара, акордеон
Andrea Vikary (Великобритания) - пиано
Rico Dejeer (Холандия) - контрабас
Христо Йоцов (България) – ударни, перкусии
Jazz Ex Tempore  е междукултурен проект на хърватската организация с идеална цел "Libumia Jazz", която има за цел за цел да свърже традиционна музика от различни краища на света и едновременно с това да усъвършенства традиционните стилове приближавайки ги до модерния джаз. Концертът е съчетание на известни музиканти от съвременните британска, холандска, хърватска и българска джаз сцени.
9.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (вход 10 лв.)

We, You, They on Wednesday и "Един свят" представят "НЕВИДИМИ" (Invisible)
реж. Константин Боянов, оператор: Христо Бозаджиев, България, 2005 г., 89 мин.
Филмът проследява съдбата на шестима наркозависими, но без да се задълбочава за причината, поради която са станали такива.
Режисьорът се опитва да се докосне до техния свят, но вижда само тяхното външно светоусещане. Настроенията, философията им са проследени през няколко години.
Невидимите за обществото мислят, развиват се или пропадат още по-надолу.
За едни от тях наркотиците са това, което е разбило живота им. За други е стимулът им за живеене. Всъщност, наркотиците за тях са начин на живот.
14.10., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Вили Стоянов – тромбон
Мартин Ташев – тромпет
Страхил Гайдарски – китара
Борис Таслев – бас
Стефан Кожухаров – барабани
15.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

"ПРАЖКИТЕ ОСТРОВИ И МЕСТАТА ОКОЛО ВЪЛТАВА"  НА ИРЖИ ЕРНЕСТ ГОСТУВАТ НА "МЕЖДУНАРОДНИ ФОТОГРАФСКИ СРЕЩИ" В ПЛОВДИВ
"Международните фотографски срещи" имат отдавна своята неписана история. Започнали в началото като „Международна седмица на фотографията“, те получиха своето естествено зараждане в Къщата на фотографията в Стария град. Открита през 1979 година, тя става естествен център на фотографията. Тридесет годишнината от създаването й  не съвпада с началото на международното събитие, защото то стартира две години по-късно - през 1981 година. През годините 1990,1991 и 1992 г. фестивалът не се състоя, така че ако датираме "Международните фотографски срещи", то ще се получи още едно юбилейно число - 25. Двадесет и пет са  изданият на единствения в страната международен фестивал на фотографията. Стотици са изложбите и фотографите гостували в Пловдив през тези години, безброй са спомените за прекрасните вечери и фотографски пленери, в които взеха участия всички известни български фотографи от няколко поколения в края на миналия век и стотици гости от чужбина.
Благодарение на любовта на десетки фотографи и радетели към фотографията, на Община Пловдив, фестивалът е отново и отново с нас. Позволявам си в тази юбилейна за нас година да изразя благодарността на всички нас към хората и институциите допринесли за историята на Международните фотографски срещи. Началото беше сложено от Клуба на фотодейците в България, а след 1992 година Пловдивско фотографско средище е творческия инициатор. И тогава и сега с непосредствената и пълноценна подкрепа на Пловдивската община, Общински институт „Старинен Пловдив” и пловдивската културна общественост „Международни фотографски срещи” е една от водещите прояви в културния календар на нашия град.
"Социалните теми на обектива" - това е обединяващото за всички изложби и дискусии през тази година.
Не мога до пропусна да спомена, че проявата стана възможна и със съдействието на уважаваните ни партньори от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Гьоте институт-България, Чешки център, Полски институт, Унгарски културен институт, Естонско посолство, Асоциацията на фотографите в Гърция и Фламандската общност в Белгия, както и на всички автори от Европа и България, на които благодаря от името на организаторите.
/Доц. Никола Лаутлиев - Председател на Пловдивско фотографско средище и Куратор на изложбите/
16-31.10., Пловдив
(Изложбата на Иржи Ернест може да бъде видяна в къща "Енчо Пиронков", ул. "Васил Кънчев" 1, Стария град в Пловдив)

ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН" – INFINITE QUINTET
(Чехия)
Петър Калфус – саксофон
Мирослав Хлоуцал – тромпет
Вилиам Береш – пиано
Петър Дворски – контрабас
Мартин Новак - ударни
Квинтетът възниква през 2006 г. в джаз катедрата на Висшето профилирано училище "Ярослав Йежек" в Прага, където се срещат тромпетистът Мирослав Хлоуцал и саксофонистът Петър Калфус. Към съучениците се присъединяват контрабасистът Петър Дворски, пианистът Вилиам Береш и барабанистът Мартин Новак. Обособява се група от пет талантливи музиканти, концентриращи не само в Чехия, но и в чужбина.
Музиката на "Infinite Quintet" носи елементи от европейския и модерния "mainstream" джаз. От самото си възникване формацията се стреми да намери свой личен музикален език и звучене, но търси инспирации и в други изпълнители: Терънс Бланчард, Кени Уилър, Крис Потър, Майкъл Брекър. Репертоарът им се състои предимно от авторските композиции на Мирослав Хлоуцал, Вилиам Береш и Петър Калфус.
За две годишното си съществуване квинтетът е неразделна част от пражката джаз сцена, участва на няколко джаз фестивала: "Циганско лято" (Прага), "Джаз на улицата" (Пилзен), в Босковице, United islands of Prague, International Jazz festival Karlovy Vary, Afyon Jazz festival (Турция). През есента на 2009 г. предстои да излезе първият им албум (муз. компания "Animal Music").
http://www.myspace.com/infinitequintet
22.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ПРОФ. Д-Р ВЛАДИМИР КРШИВАНЕК ЗА ЧЕШКАТА ЛИТЕРАТУРА

Председател на Съюза на писателите на ЧР, поет, литературен историк, научен работник в Института за чешка литература към чешката Академия на науките, преподавател във ВУЗ, литературен критик. Има издадени 5 сборника, 4 литературни научни монографии, редица статии и др.
Проф. Кршиванек ще изнесе лекции в университетите в София, Пловдив и Благоевград на теми: “Нищо не може да оправдае поета, дори и неговата смърт. За поета Владимир Холан” и “Историята на чешката поезия през последните 20 години”. Информация за датите и часовете на лекциите може да намерите на уеб страниците на ЧЦ: www.czechcentres.cz/sofia, www.ceskicentar.cz .
24-31.10., София, Пловдив, Благоевград

KОНЦЕРТ "Прага – Бърно: Шест композитора създали творби за виолончело соло, в интерпретация на Франтишек Брикциус"
Чешкият виолончелист Франтишек Брикциус се занимава с интерпретации на творби за виолончело от 17 до 21 век – предимно за соло виолончело. Работи с музиката на чешки, т.нар. "терезиански" и съвременни композитори. Завършил е Музикалната академия "Л. Яначек" в Бърно, по-късно посещава майсторски класове за виолончело във Великобритания и Япония.
Франтишек Брикциус свири на изработеното през 1904 г. професионално виолончело "George Kriwalski". Заедно със сестра си Анна Брикциус създават дуото "Duo Brikcius".
www.brikcius.com
Програма:
Иржи Матис, “Фантазия и Рондо” (1982 г.) – българска премиера
Петър Хейни, “Метална соната” (1983 г.) – българска премиера
Ян Ирасек, “Дилема” (1987 г.) - българска премиера
Лубош Фишер, “Соната” (1987 г.) - българска премиера
Милош Щедрон, “Танц на крал Лир” (1995 г.) - българска премиера
Ирена Косикова, “Следи” (2004 г.) - българска премиера
27.10., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ
Програма "Музика" на Нов български университет представя млади таланти от майсторските класове на проф. Милчо Левиев и Вики Алмазиду – 2009.
26.10., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

АЛОЙС НЕБЕЛ – "МОЯТ ЖИВОТ"
Изложба инспирирана от култов чешки комикс.
В сугестивни чернобели картини главният герой разказва рисуваната трилогия – роман "Историите на Алойс Небел", която макар и след няколко поколения повлиява минали събития. Разказват се историите на привидно обикновени хора от периферията на обществото. По коловозите може да пристигнете навсякъде, в Лисабон и в Освиенцим, в собственото минало и в съмненията оставени от родителите, роднините и приятелите. Истории от века, за който смятаме, че е отдавна загърбен.
Главната роля в железничарския блус се изпълнява от Алойс Нобел. Роден е през 1948 г. във Фривалдов, бивш Freiwaldau, сегашен Йесеник. Целият му живот, така както и на неговите роднини, преминава покрай железницата. Колекционира разписания, от време на време отскача за една бира, понякога в мъглата вижда това, което другите не виждат. Последно работи като диспечер в Били поток. После влаковете преминаващи гарата през цяло столетие затъмняват мисълта му.
автори: Ярослав Рудиш (р. 1972) – сюжет и сценарии
Журналист и писател, пише разкази, текстове на песни, колекционира разписания и железопътни карти. За книгата си “Небето под Берлин” (Labyrint 2002), съдържаща рок истории от берлинското метро, получава литературната награда на името на Иржи Ортен.
Яромир 99 (р. 1963) – сюжет и илюстрации
Писател и текстописец на рок групата от Йесеник "Priessnitz", с която издава албумите: "Freiwaldau", "Nebel", "Hexe", "Seance" и др. Член е на музикалния проект "Umakart", автор на рисуваните сторибоарди към филмите "Самотници", "Сама ръка не ръкопляска", "Децата на Дюн".
www.aloisnebel.com
http://www.youtube.com/watch?v=GpXybG3xGFs
Изложбата ще продължи от 27.10. до 18.11. в Галерията на ЧЦ.

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Мартин Марков – пиано
Димитър Карамфилов – бас
Ивайло Ладовински – барабани
29.10., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


Чешкият център си запазва правото за промени в програмата
www.czechcentres.cz/sofia
Адрес: 1000 София, ул. Раковски 100
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас