Стартира "София филм фест за учащи"
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Вторник, 13 Октомври 2009 16:17
На 12 октомври 2009 г. с прожекция на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" започна специалната програма на "София Филм Фест" и "Дом на киното".
В препълнена зала стартира пилотното издание на "СФФ за учащи". Филмите, включени в програмата се показват безплатно за ученици и студенти, както и при промоционалната цена от 2 лева за останалите зрители.
Лентата "Светът е голям..." на Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов беше представена от продуцента Стефан Китанов. След прожекцията публиката имаше възможност да разговаря с него, актрисата Ана Пападопулу и композитора Стефан Вълдобрев. Повече от 40 минути младите хора с интерес се запознаваха с процеса и перипетиите около създаването на филма.
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е на киноекран в България вече година, което е прецедент в българското кино за последните 20 години. В продължение на 38 седмици филмът фигурира в боксофис класацията Топ 20 с най-гледаните ленти у нас и беше определен за българския кандидат за чуждоезичен "Оскар". С 18 международни награди в актива си, той продължава своето пътешествие по света, като до края на годината е поканен за участие в конкурсните програми на още 5 фестивала, а през 2010 година ще бъде показан на престижни форуми в Съединените щати, включително в Палм Спрингс и Санта Барбара. До момента "Светът е голям..." е закупен за разпространение от 19 държави, към които наскоро се присъединиха Испания, Австралия и Косово.
Предстои още една прожекция на лентата в рамките на "СФФ за учащи" – на 15 октомври, четвъртък, от 10.00 часа.

"СФФ за учащи" е част от мащабния проект "София Филм Фест - национален проект за кино", който екипът на Арт Фест разработва и ще реализира през следващите 2 години. Той включва международния кинофестивал "София Филм Фест" с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 10 нови градове, които ще се реализират през 2010 като част от международния проект "Операция Кино" (общ проект на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – "СФФ на път" и младежкото издание на фестивала – "СФФ за учащи".

Среща на младите хора с киното

"Проектът стартира като пилотно издание през есента на 2009 и планираме да продължи през цялата 2010 година в столицата. Целта е ежеседмично в "Дом на киното" и ежедневно в рамките на 14-ия "София Филм Фест" да има прожекции на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми. Повечето от лентите ще бъдат придружени с представяне от авторите на филма (в случаите на български филми) или публична личност.
Основната част от програмата съдържа европейски филми, участвали в изданията на "София Филм Фест" през последните години – гаранция за тяхното качество и значимост. Сред тях ще бъдат и най-важните български игрални филми.
В програмата предстои да бъдат включени и ленти, осигурени със съдействието на чуждестранните културни институти в България – Британски съвет, Гьоте институт, Италиански културен институт, Френски културен институт, Институт "Сервантес", културните институти, центрове и посолства на Чехия, Унгария, Полша, Швеция и други. Предоставянето за прожекции на значими филми, създадени след 2000 г., които не са намерили български разпространител, и показването им пред младежка публика срещу свободен вход е част от културната политика на съответните институти.
"Домът на кинотo" е възможно най-подходящото място за такава програма, утвърдил се през годините като център за алтернативни филмови събития – ретроспективи на известни режисьори, тематични филмови програми и фестивали.
Подготвя се и специална програма, предвидена за Фестивалния и конгресен център в морската ни столица – "София Филм Фест за учащи във Варна", споделят организаторите.

Програма на "София филм фест за учащи"
Дом на киното, Екзарх Йосиф” 37, тел: 9807838
Вход свободен за ученици и студенти.

15 октомври, 10.00 ч.
Светът е голям и спасение дебне отвсякъде
(The World is Big and Salvation Lurks around the Corner)
България-Германия-Унгария-Словения, 2008, 105  мин, режисьор Стефан Командарев
по едноименния роман на Илия Троянов
В ролите: Мики Манойлович, Карло Любек, Христо Мутафчиев, Ана Пападопулу, Людмила Чешмеджиева, Николай Урумов, Васил Василев-Зуека
Награди и фестивали:
Голямата награда - МФФ Вилнюс, МФФ Берген
Специалната награда на журито - МФФ Варшава
Най-добър режисьор - МФФ Сетубал, МФФ Дуреш
Най-добър актьор (Мики Манойлович) - МФФ Алмати, МФФ Севастопол, МФФ Вилнюс
Награди на публиката: МФФ Цюрих, МФФ Тайпе, МФФ Сетубал, МФФ София
Българското предложение за чуждоезичен "Оскар"
Още 5  международни и 3 национални награди
"Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" е историята на Алекс, който с помощта на харизматичния си дядо Бай Дан и майсторската игра на табла предприема пътешествие в търсене на себе си – обратно към България, миналото и към собственото си желанието си за живот.

19 октомври, 18.30 ч. / 22 октомври, 10.00 ч.

Завръщане (Volver)
Испания, 2006, 121 мин, режисьор Педро Алмодовар
В ролите: Пенелопе Крус, Лола Дуеняс, Бланка Портийо, Кармен Маура, Йоана Кобо, Чус Лампреаве, Антонио де ла Торе, Леандро Ривера, Карлос Бланко
Награди:
Награди за най-добър екип актриси, и за сценарий - Кан 2006
Награда на публиката, 4 Европейски Филмови Награди 2006
16-тият филм на Педро Алмодовар може да е определян като най-традиционната творба на режисьора, но той е и внимателно изследване на миналото, истинска ода за местата и хората, оформили режисьорското въображение и продхранващи творческата му неуморимост.

26 октомври, 17.00 ч. / 29 октомври, 10.00 ч.
Срещу стената (Gegen die Wand)
Германия , 2004, 122 мин, режисьор: Фатих Акин
В ролите: Бирол Юнел, Сибел Кекили, Катрин Щрибек, Гювен Кирач
Награди:  
"Златна мечка" и ФИПРЕССИ - Берлин 2004
5 Германски филмови награди – за най-добър филм, за режисура, за актьор на Бирол Юнел, за актриса на Сибел Кекили и за операторско майсторство
"Гоя" за европейски филм
Секс, самоубийство, романтични раздели и хард рок се сблъскват в "Срещу стената" – наелектризиращ филм, в който Фатих Акин изследва променящата се динамика в немско-турската идентичност – една истинска „хардкор любовна история”. В основата на подобни филми винаги има обречена връзка, но в "Срещу стената" баналното се превръща в нещо необикновено чрез неуловимата атмосфера на филма – емоционална наситеност, концентрация на желанието и необикновена страст.

2 ноември, 18.30 ч. / 5 ноември, 10.00 ч.
Дзифт (Zift)
България, 2008, 92 мин, режисьор Явор Гърдев
В ролите: Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов
Награди:
Най-добър режисьор - МФФ Москва, МФФ Вилнюс
Награда на журито - Висбаден 2009
Награда на критиката - МФФ Палич
Най-добър актьор - МФФ Сеул
Още 20 национални награди
Дзифт е жанрова комбинация от ретро-соц и нео-ноар. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в напълно  нов и непознат за него свят – света на социалистическа София.

9 ноември, 18.30 ч. / 12 ноември, 10.00 ч.

Сбогом Ленин (Good bye, Lenin!)
Германия, 2003, 121 мин, режисьор Волфганг Бекер
В ролите: Даниел Брюл, Катрин Сас, Чулпан Хаматова, Мария Симон
Награди:
Награда „Син ангел” - Берлин 2003
Най-добър филм, сценарий и актьор, Награди на публиката за режисьор, актьор и актриса - Европейски филмови награди 2003
Източна Германия, 1989 година. Млад мъж протестира срещу режима. Майка му вижда как полицията го арестува, получава инфаркт и изпада в кома. Няколко месеца по-късно тя се събужда, но ГДР вече не съществува. За да я предпази от вълнения, синът й прави всичко възможно ГДР още да "живее" в техния апартамент. Но светът се променя...

16 ноември, 17.00 ч. / 19 ноември, 10.00 ч.
Снимки в Палермо (Palermo Shooting)
Германия-Италия-Франция, 2008, 107 мин, режисьор  Вим Вендерс
В ролите: Кампино, Джована Медзоджорно, Денис Хопър, Мила Йовович, Лу Рийд
Награди:
Официален конкурс - Кан
Най-добър филм - СФФ на брега
Прочутият режисьор Вим Вендерс разказва историята на Фин – световноизвестен фотограф, чиито снимки се появяват в музеи и списания по цял свят. По време на фотографска сесия в Палермо, Фин преживява сюрреалистично пътуване из ада. Ангел в лицето на загадъчната красавица Флавия, спасява живота на Фин и му помага да се изправи срещу… Самата смърт.

23 ноември, 17.00 ч. / 26 ноември, 10.00 ч.
Когато порасна, ще стана кенгуру (When I Grow Up, I’ll Be Kangaroo)
Сърбия и Черна гора, 2004, 80 мин, режисьор Радивое Андрич
В ролите: Сергей Трифунович, Мария Каран, Небойша Глоговац, Борис Миливойевич
Награди: Най-добър филм - Мотовун 2005
"Когато порасна, ще стана Кенгуру" е смешен и жизнерадостен филм за отчаянието. Но не за великото философско отчаяние на руските писатели, нито за екзистенциализма, а по-скоро за ежедневното отчаяние, което всички ние познаваме така добре... Както казва един от героите: "Най-много печеля, когато не правя нищо. Нямам приходи, но и разходи нямам."

30 ноември, 17.00 ч. / 3 декември, 10.00 ч.

Санса (Sansa)
Франция-Испания , 2003, 116 мин, режисьор Зигфрид
В ролите: Рошди Зем, Иври Гитлис, Ема Суарес, Валентина Черви
Награди:  
"Четиринайсетдневка на режисьорите" - Кан 2003
Авантюристичен и напълно съвременен, Санса проследява пътешествията на едноименния герой, вечно жаден за вино, жени, песни и движение. Санса винаги е на път; неговото неспокойство го води по улиците на Европа, Африка и Япония.

7 декември - 18.30 ч. / 10 декември - 10.00 ч.
Георги и пеперудите (Georgi And The Butterflies)
България, 2004, 60 мин, режисьор Андрей Паунов
Награди:  
Голямата награда "Сребърен вълк" - МФ на документалното кино Амстердам 2004
Най-добър документален филм на Балканите - Сараево 2005
Награда "Дон Кихот" - Краков МФФ 2005
Георги и пеперудите е историята на един мъж и неговата мечта. Мъжът е д-р Георги Лулчев - психиатър, невролог, администратор, любител готвач, предприемач и Директор на дом за възрастни с умствена изостаналост. Мечтата - на територията на Дома да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб.

14 декември, 18.30 ч. / 17 декември, 10.00 ч.

Били Елиът (Billy Elliot)
Великобритания-Франция, 2000, 110 мин, режисьор Стивън Долдри
В ролите: Джейми Бел, Джийн Хейууд, Джейми Дрейвън, Джули Уолтърс
Награди:
Най-добър британски филм, главна мъжка роля и поддържаща женска роля - Британска академия 2000
5 награди на Лондонската критика
3 Номинации за Оскар 2000 - за режисура, поддържаща женска роля и оригинален сценарий
11-годишният Били Елиът открива, че има забележителен талант за балет. Но неговият баща - стачкуващ миньор, не може да разбере страстта му и забранява уроците по танци. Това не обезсърчава Били, който работи тайно със своята преподавателка и се готви да кандидатства в Кралското балетно училище.

21 декември, 18.30 ч.
Шивачки (Seamstresses)
България, 2007, 95 мин, режисьор Людмил Тодоров
В ролите: Александра Сърчаджиева, Виолета Марковска, Елен Колева
Награди:
Награда на публиката – Валядолид
10 национални награди
Три 20-годишни момичета Катя, Елена и Дора пристигат в столицата, за да търсят работа, бъдеще, а защо не и любов, но скоро разбират, че с шивашкия си занаят няма да стигнат далече. Примиряват се с идеята за каква да е работа, но се налагат и големи компромиси.

28 декември, 18.30 ч.
Невероятната съдба на Амели Пулен (The Fabulous Destiny of Amelie Poulain)
Франция-Германия, 2001, 122 мин, режисьор Жан-Пиер Жьоне
В ролите: Одри Тоту, Матийо Касовиц, Доминик Пиньон, Жамел Дебуз
Награди:
Кристален глобус за най-добър филм - Карлови Вари 2001
Награда на публиката - Торонто 2001
Награди за най-добър филм,най-добър режисьор, музика, постановка - Сезар 2002
Награда на публиката, най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оператор - Европейски филмови награди 2002
Най-добър европейски филм - Награди Гоя 2002
Всичко в нашия свят е свързано по удивителен, чудесен начин. Странните постъпки на една прекрасна девойка, живееща в света на фантазията, могат да променят живота на непознати хора и да им дарят щастие. Тази девойка се нарича Амели Пулен.


 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас