Трети фестивал "Изкуството на барока"
      facebook 
Фестивали
Четвъртък, 22 Октомври 2009 00:14
В началото на месец ноември в Концертен комплекс България отново ще повее бароков вятър. Третият фестивал "Изкуството на Барока", организиран от "Luxuria Europae" с подкрепата на Столична община, ще предложи на софиянци, а и на меломаните от други градове като Русе и Кюстендил, поредица от вълнуващи срещи с европейската музика от епохата на барока.
Произведения от 20 композитори ще бъдат изпълнени на инструменти, характерни за времето, в коeто са създадени. Фестивалът ще бъде открит на 7 ноември 2009 от Консорт за старинна музика Кончерто Антико. Българската камерна формация има много успешни изяви на престижните фестивали в Европа, но изборът на организаторите е не само поради тази причина, а и заради проявяваната от музикантите задълбоченост, творчески подход и оригиналност при подбора на репертоар. На 17 ноември 2009 в камерна зала "България" отново ще звучи английска музика. Павани, фантазии и галиарди от Орландо Гибънс ще изпълни на клавесин немската възпитаничка, докторант по музика, Цветана Иванова.
Прелестното произведение "Zefiro torna" на Клаудио Монтеверди няма да прозвучи, но пък съименничката на вятъра, възпят от италианския композитор, цигуларката Зефира Вълова, се завръща на 21 ноември като концертмайстор на Европейския бароков оркестър. В програмата му "Хармонията на природата" са включени творби от Йохан Йозеф Фукс, Йохан Хайнрих Шмелцер, Георг Муфат, Руперт Майр, а също и от познатите и обичани от по-широката публика Антонио Вивалди и Арканджело Корели. Ръководител на оркестъра е Петра Мюлеянс - артистичен директор на всепризнатия лидер сред бароковите формации - Фрайбургския бароков оркестър. Останалите участници са от Австрия, Великобритания, Германия, Италия, Испания, Франция, Малта, Финландия, Чехия, Швеция. Концертът е в зала "България" на 21-ви , а на 22-ри ноември в Доходното здание в гр. Русе.
На 24 ноември е концертът Concerti Italiani на ансамбъл "Кордевенто" с творби от Скарлати, Вивалди и Хендел. Любимците на публиката - Ерик Босграаф, блокфлейтист, китаристът Изхар Елиас и чембалистът Алесандро Пиану ще се изявят и като трио на 26 ноември, а учениците и студентите, проявяващи интерес към историческите музикални практики, ще могат да се включат в майсторски клас, провеждан от тримата виртуози.
На 1 декември е заключителният концерт Melanholicus & Sanguineus. На оригинален инструмент-фортепиано - талантливият петербургски майстор Василий Илисавский заедно с Галина Драганова, Зефира Вълова и Иван Илиев ще представят ранна класика.

aнсамбъл "Кордевенто"Програма на фестивала (7 ноември - 1 декември 2009)

07 ноември 2009, камерна зала "България", 19:30
‘Orpheus Britannicus’ - концерт на консорт за старинна музика CONCERTO ANTICO
В програмата: творби от Пърсел, Лок, Арн и Хендел

17 ноември 2009, камерна зала "България", 19:30
Cembalo solo - рецитал на Цветана Иванова - клавесин.
В програмата: творби от Орландо Гибънс

21 ноември 2009, зала "България", София, 19:30
22 ноември 2009, Доходно здание, Русе, 19:00
"The Harmony of Nature" - концерт на Бароков оркестър на Европейския съюз под диригентството на Петра Мюлеянс, концертмайстор: Зефира Вълова
В програмата: творби от Фукс, Шмелцер, Муфат, Майр, Вивалди, Корели

24 ноември 2009, камерна зала "България", 19:30
"Concerti Italiani" - концерт на ансамбъл "Кордевенто": Ерик Босграаф - блокфлейта, Изхар Елиас - барокова китара, Алесандро Пиану - клавесин, Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Линда Манчева - виолончело
В програмата: Скарлати, Хендел и др.

26 ноември 2009, камерна зала "България",19:30
"The Dancing Master" - концерт на трио CORDEVENTO
В програмата: творби от Пърсел, Матеис, Плейфорд, Корбета, Блоу

01 декември 2009, камерна зала "България", 19:30
"Melancholicus & Sanguineus" - концерт на Василий Илисавски, Галина Драганова - фортепиано, Зефира Вълова, Иван Илиев - цигулка.
В програмата: творби от К. Ф. Е. Бах, Хайдн, Бокерини, Менделсон, Шуберт

Билети можете да закупите на www.tickets-bg.com и на касата на Кантус Фирмус в зала „България" - тел. (02) 980 47 87; работно време от 10:00 до 13:30 и от 15:30 до 18:30 ч.
Билети в гр. Русе - касата на Доходно здание.

Записване за майсторски клас: блокфлейта, барокова китара, клавесин на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас