Айс карвинг - Атрактивното изкуство от лед
      facebook 
Креативно изкуство
Написано от Надя Христова   
Неделя, 25 Октомври 2009 19:01

Айс карвингът прави първите си стъпки преди няколко века в планините на Азия. В наши дни изкуството е най-разпространено в Китай, Япония, Русия, САЩ, както и в скандинавските държави.
Ледените скулптури могат да издържат от няколко минути до няколко месеца, в зависимост от температурата на околната среда.
За направата на айс карвинг е необходима намесата на много видове машини. При първоначалното оформяне на определена скулптура най-често се използва верижен моторен трион. Старите азиатски школи все още са запазили употребата на ръчни инструменти. Използват се и дискови шлайф машини, подпомагащи вторичното оформяне на визията на скулптурата, дремел за фино гравиране и надписи, както и за балерефи. Необходим е и пистолет за горещ въздух, служещ за фино заглаждане на леда, за стопяване на снега, който се получава при използването на дремела, както и за спояване на отделни части на дадена скулптура. Длетата са другата нужна част от оформянето, но се използват по-големи от стандартните, като трябва да бъдат добре заточени, което прави работата по-лесна.
Необходимо е температурата за изработка на ледена скулптура да е около 0 градуса, ледът трябва да се темперира. Това е важно условие, защото при големите температурни разлики, които се получават, повърхността на ледената скулптура се покрива със скреж. Неспазването му прави по-трудна работата по оформянето на малките детайли, при които се изисква необходимата прецизност на изработката.

ЛЕДЕНИ СКУЛПТУРИ ОТ КИТАЙ
КРАСОТАТА НА ЛЕДЕНИТЕ СКУЛПТУРИ ПРЕЗ НОЩТА

 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас