Танго с легендата на бандонеона Родолфо Медерос
      facebook 
Музика
Събота, 31 Октомври 2009 00:51
На 17 ноември от 19.30 ч. в зала "България" ТангерИН и Джаzz+ представят на живо в София една от легендите на аржентинското танго – бандонеонистa и композитор Родолфо Медерос, заедно с неговото трио и аржентинската танго двойка Наталия Гамес и Габриел Анхио.
Три пъти номиниран за "Грами" за танго музика, свирил с колоси на аржентинското танго като Освалдо Пулиезе и Астор Пиацола, почитан от такива имена в световната музика като Даниел Баренбойм и Хoан Мануел Серат, Родолфо Медерос e несъмнено една от най-изтъкнатите фигури в съвременното танго. Като музикант той притежава забележителна дълбочина на изразa и покорява публиката с чувствителната проницателност на своите интерпретации. Преподава и пише пиеси за бандонеон, танго композиции и оркестрации. Считан е от мнозина за един от най-креативните музиканти в жанра за последните четири десетилетия.
Със своето трио, което включва Армандо де ла Вега (китара) и Серхио Ривас (контрабас), Медерос ще представи в зала "България" свои аранжименти на класически пиеси от златната ера на тангото.
Заедно с музикантите на сцената ще излязат и аржентинските танцьори на танго Наталия Гамес и Габриел Анхио, известни с динамичния си танц и спиращата дъха елегантност. Техните имена са добре познати на любителите на тангото както в Буенос Айрес, така и по света. Изявявали са се на почти всички големи световни сцени с легендарната танго трупа TangoX2, канени са от повечето значими международни танго фестивали, а от 2001 г. ръководят своя собствена танго формация."Силно вярвам, че истинското изкуство трябва да докосва духа и съзнанието. Трябва винаги да се опитва да проникне в дълбините на душата, понякога дори стихийно и яростно", казва Родолфо Медерос.


Официален сайт на концерта: http://rodolfomederos.tanguerin.com
Официален сайт на Родолфо Медерос: http://rodolfomederos.com.ar

Билетите за концерта са в продажба на касата на зала България и в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в Дюкян Меломан, супермаркети Пикадили.

В рубриката "Преди концерта" в Дом на киното се състоя прожекцията на документалната лента "Различният път: танго с Родолфо Медерос". Филмът е посветен на Родолфо Медерос, представяйки го като един от най-големите авторитетите в областта на тангото и вдъхновение за новите поколения музиканти. Роден в Буенос Айрес и все още живеещ там, градът винаги е бил неговата муза. "Аз съм продукт на моя град, Буенос Айрес, продукт на всяка една улица и ъгъл..." И това става очевидно всеки път, когато Медерос засвири на бандонеона си, независимо дали заедно с някой от многото си ансамбли или сам. Звуците на неговия бандонеон са като музикални картини на живота, като пътуване из местата и епохите на неговия роден град. Носейки се над Буенос Айрес като ангел, неговите изпълнения улавят същността на гигантския град, който никога не спи и намира покой единствено в музиката на Медерос. Неговата музика е неразделна част от града и отразява неговото съвремие и наситеност. А борбата на Родолфо Медерос в името на тангото – самотен поход на един мъж и неговия бандонеон – продължава. Освен различните формации на Медерос, музиката включва и двама излючителни певци, младият аржентинец Ариел Ардит и фламенко звездата Мигел Поведа, чието емоционално изпълнение е един от многото прекрасни моменти във филма.

На 3 ноември от 21 ч. е прожекцията на венецуелско-аржентинския филм "Последният бандонеон", който беше представен с огромен успех в рамките на миналогодишното издание на фестивал "Киномания". Младата бандонеонистка Марина Гайото, която си изкарва хляба, свирейки в автобусите и метрото, се явява на прослушване при Родолфо Медерос за да участва в неговия нов оркестър за танго. Но от постоянното пренасяне бандонеонът й е в ужасно състояние и Медерос я съветва да намери нов инструмент. Марина импулсивно се хвърля да дири легендарния Двойно А - Страдивариусът на бандонеоните. Търсенето я отвежда при стари лютиери, из градските танцови зали, среща я с големите "маестрос" на тангото, но най-вече й разкрива славното минало на бандонеона. В това време репетициите продължават, а Медерос се доближава до изпълнението на собствената си мечта. Всичко избухва в един финал, изпълнен с танго и двойки, танцуващи на музиката на оркестъра, в присъствието на шестима стари бандонеонисти, извикани специално за този апотеоз на музиката.

Целта е чрез тези филми българската публика да се запознае с живота и творчеството на Родолфо Медерос, както и с неговото огромно значение и принос в областта на аржентинското танго и музиката въобще.

Билетите са в продажба на касата на Дома на киното на цени 6/4 лв. 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Събития Музика
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас