Изложба по случай 20 годишнината от създаване на група "Ръб"
      facebook 
Изложби
Понеделник, 09 Ноември 2009 21:48
С изложбата "На Ръб – Идеалът" пловдивската галерия "Сариев" отбелязва 20 години от създаването на група "Ръб", 20 години от падането на Берлинската стена, 20 години демократични промени в България.
"Изложбата и акциите, свързани с нея в artnewscafe, са начин да се провокират различните прочити и оценки на социалните рефлексии на нееднозначните процеси в обществото през изминалите години и техните измерения през призмата на социално ангажираното изкуство", споделят организаторите на събитието.
Създадената в края на 1989 г. група "Ръб" е феномен в пловдивския художнически живот и емблема на българското изкуство от 90-те, наричано "неконвенционално". Групата е учредена  от пловдивски художници, някои от които със стабилна творческа биография до този момент и забележително участие в "неконвенционалните" акции от втората половина на 80-те. Съдателите на "Ръб" са Албена Михайлова, Венета Маринова, Ивайло Григоров, Димитър Келбечев, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Данчо Григоров, Игор Будников, Кольо Карамфилов, Моника Роменска, Надя Генова, Павел Алберт, Румен Жеков.
През годините някои се оттеглят или напускат България. Важна роля за развитието на групата има изкуствоведът Димитър Грозданов, а за реализацията им - галеристът  Стефан Акрабов.
Творците заявяват, че "Ръб" нямат претенции за авангард, групата е "антиавангардна и нейното съществуване се определя от съзнанието, че в бъдещето е любовта..."
Иронично, антиконформистки, между скандала и романтично-мускетарското, но и ангажирано преминават първата изложба "Символи и знаци" с гост-участник Правдолюб Иванов (март 1990, Пловдив), социално насочените акции "Черен хепънинг" (Пловдив, 1990), "Корен високо в небето" (Пловдив, 1990), "Голяма светлина" (Пловдив, 1991), "Тялото на водата" (Пазарджик, 1992), "Явната закуска" (Балчик, 1992).

С акциите групата излиза извън затвореното пространство на галерията. След "Символи и знаци" "Ръб" осъществява самостоятелните изложби "Голяма фотография" (Пловдив, 1991), "Идеалът" (Пловдив, 1992), "Опус Пробект" (Пловдив, 1993), "Ръб в гръб" (Пловдив, 1994 в рамките на Международните фотографски срещи).

Групата участва в редица национални изложби и акции: "Умерен авангард в рамките на традицията", 1990, хепънинга "1ааа", организиран от "Изкуство в действие", 1991, изложбата  "Тухлата" в галерия "Акрабов" (Пловдив, 1993); изложбата "Обект по български", 1993; иложбата "N-форми? Реконструкции и интерпретации", 1994.

Изложбата "На Ръб – Идеалът" не е цялостно ретроспекивно представяне, а отбелязване на повода. Това е цитат от проекта "Идеалът" от 1992 г., който тогава е реализиран в две части: изложбата "Идеалът" в галерията на  ул. "Гладстон" 32 в Пловдив и акцията "Явната закуска" по време на фестивала "Процес-пространство" през юни 1992.

Изложбата в галерия "Сариев" включва представянето на десетте платна с размер 1,40 х 1,40 от изложбата през 1992 г., документални материали, илюстриращи историята, изложбите и акциите на "Ръб", изследователски текст (дипломна работа) на  Живка  Валявичарска,  както и ироничен  намек  за  изядените прасета през 1992 година. Самото пространство на галерия "Сариев" наподобява на женската утроба, в каквато е трансформирана изложбената зала на "Гладстон" 32 през 1992 г.

Проектът "Идеалът" има своя завършек в двучасов видеофилм, създаден на базата на документални кадри от изложбата в Пловдив и акцията в Балчик. Филмът е част от представянето на група "Ръб" в галерия "Сариев", където ще бъде показван по време на експозицията.

Изложбата "Идеалът" през 1992 г. се провежда в продължение на 10 дни, като авторите рисуват върху платно пред зрителите. Изложбената зала е прекроена като женска утроба, където зрителят е бащата, причината за сътворението на идеала. Надписи върху мраморни късове по пода напомнят за преходността на времето и за неговото надмогване-преминаване, за да се достигне до същината на "идеала". Но сериозния акт по достигане на идеала е иронизиран  от висящи печени прасета-препратка към консуматорското отношение към изкуството.
Във втората част на проекта - акцията "Явната закуска" чрез демонстративно изобилно хренене на художниците, отделени с въже  от зрителите на плажа в Балчик се правят препратки към музейната култура и саркастично послание, че яденето е художествено произведение.

Галерия "Сариев" прави първото ретроспективно представяне на "Ръб" по случай 20 години от създаването им, събира отново авторите в една изложба, която от история се превръща в съвременност и среща зрителите с тази (за някои изненанадваща) част от Пловдив.

Изложбата "На Ръб - Идеалът" и съпътстващи събития:

10 ноември, 18:30 - откриване на изложбата "На Ръб - Идеалът", галерия Сариев
10 ноември, 19:00 - прожекция на видеофилма "Идеалът", представяне на участниците в група "Ръб", (artnewscafe)
15 ноември, 17:00 – среща с изкуствоведа Димитър Грозданов, разговор за създаването и развитието на "Ръб", (artnewscafe)
22 ноември, 17:00 - среща с изкуствоведа Руен Руенов, разговор за "неконвенционалните" акции от края на 80-те, началото на 90-те, (artnewscafe)


Изложбата се осъществява със съдействието на Дирекция Култура към Община Пловдив.


Галерия Сариев, Пловдив, Отец Паисий 40
www.sariev-gallery.com
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

Етикети: Изложби Събития
 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас