"Портрет на художника като млада" от Десислава Димова
      facebook 
Съвременна българска литература
Четвъртък, 26 Ноември 2009 17:49
Фондация "Развитие" и галерия "Сариев" ще представят в Аrtnewscafe на 27 ноември, петък дебютния роман на Десислава Димова "Портрет на художника като млада", номиниран за наградата на фондацията.
Елисавета Консулова-Вазова е една от първите жени художници в България. Твори в началото на 20 век и е сред представителите на българския импресионизъм. В книгата тя се превръща в прототип на съвременна художничка от 21 век, която заменя импресионистичните търсения с живопис от маркова козметика.
Образите, които съпътстват приключенията на героинята, са репродуцирани в началото на книгата като въведение и разказват една паралелна история за свeта на въображението на съвременния художник.
Не е нужно да познаваш специално съвременното изкуство или да си много навътре в интригите и междуособиците от родния художествен живот, за да харесаш този роман. Достатъчно е да изпитваш поне малко вълнение от класическата живопис, да имаш отворени сетива за съвременните капризи на изкуството и малко съпричастност към женската суета.
И нищо да не разбираш от изкуство, срещата със съвременната Елисавета е ориентир в суматохата от философии, революции, канони, фетиши и образи наследени от модернизма на 20 век.

Георги Господинов, редактор на изданието коментира: "Как се събират заедно Дюшан, Бойс и Елисавета Консулова-Вазова, още Парис Хилтън, Шипка 6, остаряването... Възможен ли е шедьовърът тук и сега... Какво става, ако нарисуваш портрета на Дориан Грей с крем против бръчки... В тази книга има стил, ирония, вкус и най-сетне героите си говорят стряскащо живо, нормално, свежо. Един различен дебют. Откровен до ръба на скандала и учудващо невинен. Роман-инсталация. "

Десислава Димова живее в Брюксел. Работи в областта на съвременното изкуство като куратор и критик.

Представянето на романа ще се състои на:
27 ноември 2009 (петък), 18:30 часа
Аrtnewscafe, Пловдив 4000, ул. Отец Паисий 38, www.artnewscafe.com

Организатори: Фондация "Развитие", Аrtnewscafe, галерия "Сариев"
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас