Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София
      facebook 
Стоп кадър
Петък, 27 Ноември 2009 04:47
Фондация "Европейски екологичен фестивал" организира поредната инициатива "Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София", която ще се проведе от 30 ноември до 6 декември, между 17.30 - 20.00 ч. в Чешки център в столицата.
Инициативата се организира броени дни преди Международната конференция на ООН в Копенхаген за изменението на климата и изработване на нов, ефективен договор за намаляване парниковите емисии до 2020 г.
По време на панорамата ще бъдат показани наградените филми от 5-тия  Международен екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", който се проведе между 10 и 12 юли, 2009 в историческия град-музей на България – Копривщица.
В проявата участваха над 100 продукции на най-големите световни филмови и телевизионни компании от 28 държави, както и водещите български телевизии, независими продуцентски къщи и екологични организации.
По време на инициативата "Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София" публиката ще се срещне с авторите на филмите. Ще се проведат дискусии за ролята на държавите, неправителствените организации и отделния човек в борбата с климатичните промени. Ще се състои дебат за еко предизвикателствата пред България и визията за Зеленото бъдеще. Ще бъдат показани филми от 4 континента за измененията в климата и глобалното затопляне, преработката и унищожаването на битовите отпадъци, постиженията на най-новите екотехнологии, действията на природозащитните организации за опазване на биологичното разнообразие, влиянието на човека върху екологичните процеси, както и творби за опазване на културното и природното наследство.
Филмите, които ще бъдат представени в София, дават една пълна картина на непрекъснато увеличаващите се екологични заплахи в света и посочват мерките, които предприемат отделните държави и неправителствени организации за тяхното разрешаване, като разкриват непредвидимите последици от липсата на последователна политика в сферата на екологията.
"Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София" е поредното послание към широката публика за осмисляне на екологичните проблеми и промяна на консумативната ни понастоящем ценностна система към по-добра информираност, екологично образование и култура, както и здравословен начин на живот.

Инициативата се организира поради големия интерес на столичната общественост и най-вече на младите хора.

По време на "Седмица на екологичните филми" ще се открие фотоизложбата "Гората, каквато не я познаваме" на международната природозащитна организация WWF в България и презантация на книгата албум "Земя на водите – Образи от Амазония" на българския фотограф Румен Койнов, издадена от "Жанет 45".

Входът за събитието е свободен.


Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София
Презентационни прожекции на наградените филми с дискусии от 5-тия Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век"
Организатор: Фондация "Европейски екологичен фестивал"
В партньорство с Чешки център и Екологично сдружение "За земята"

30 ноември, понеделник

17.30 – 20.00 ч., Чешки културен център, Лилав салон, ул. "Раковски" 100

Откриване на "Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София"

ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА - СВЕТОВНАТА СРЕЩА В КОПЕНХАГЕН

Прожекция на филмите:

Аляска: Пустош от огън и лед/Alaska: Wilderness of Fire and Ice, ZDF, Сабине Армсен, Германия, 2008, 45’

Филм в раздел ТВ програми от Конкурсната програма на Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", Копривщица, 10 – 12 юли, 2009

Непромокаем/Waterproof, Йошка Веселс, Холандия, 2009, 30’

Диплом на Международното жури за филм за преодоляване на последствията от глобалното затопляне и стратегиите на една нация за оцеляване, Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", Копривщица, 10 – 12 юли, 2009

Часът на земята/Earth hour, MAD TV, България, 2009, 30’
Филм в раздел Видеоклипове и спотове от Конкурсната програма на Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", Копривщица, 10 – 12 юли, 2009

Пречистване/Cleansing, БНТ, Милан Кузов и Григори Недялков, България, 2008, 27’

Голяма награда "Щъркелово гнездо" за ТВ продукция, която представя конкретни възможности за преодоляване на глобален екологичен проблем, Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", Копривщица, 10 – 12 юли, 2009

Дискусия: "Копенхаген: Карта на Международните преговори за климата. Ролята на държавите,неправителствените организации и отделния човек"

Модератор: Марк Босани, Великобритания, координатор на "Коалиция за климата - България", член на Международното жури на Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век", Копривщица, 10 – 12 юли, 2009

Откриване на фотоизложба "Гората, каквато не я познаваме" на  Международната природозащитна организация  WWF в България

Некомерсиални презентационни прожекции в съответствие с регламента на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век" ще продължат до 6.12.2009 г.

Фондация "Европейски екологичен фестивал" си запазва правото да прави промени в програмата.


 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас