"Балсам за душата. 365 послания за всеки ден" от д-р Бърни Сийгъл
      facebook 
Литература
Сряда, 02 Декември 2009 15:18
Д-р Сийгъл предпочита да бъде наричан от всички Бърни. Роден е в Бруклин, Ню Йорк. Завършва с отличие медицински колеж и след това университет "Колгейт". Член е на научните дружества "Фи Бета Капа" и "Алфа Омега Алфа". Практикува обща и детска хирургия в Йейлската болница в Ню Хейвън и в детската болница в Питсбърг.
През 1978 г. създава "Exceptional Cancer Patients" ("Необикновени раково болни пациенти", или НРБП) - форма на индивидуална и групова терапия, в основата на която е добронамерена, стимулираща, терапевтична конфронтация, подкрепяща личностната промяна и изцелението, активираща личния лечебен потенциал на пациентите. Д-р Сийгъл вярва, че всички хора имат изключителни възможности, които много често не осъзнават.
През 1989 г. се оттегля от активна лекарска дейност и започва да пише книги, в които споделя опита и идеите си за неконвенционално лечение и отношение към пациентите и към цялостната система на здравеопазването.
Бърни живее с жена си Боби в предградията на Ню Хейвън, Кънектикът. Имат пет деца и осем внуци. Бърни и Боби са съавтори на няколко книги и статии. Домът им е пълен винаги с много гости и домашни животни и е нещо средно между семейна художествена галерия, музей, зоологическа градина и работилница за поправка на автомобили.
Първата книга на Бърни, озаглавена "Love Medicine & Miracles", излиза през 1986 г. и се превръща световен бестселър. Същата е съдбата и на "Peace, Love & Healing" (1989), "How To Live Between Office Visits" (1993), "Prescriptions for Living" (1998) и "Help Me To Heal" (2003). През 2004 г. Бърни и Боби издават детската книжка "Smudge Bunny", с която отправят послание към децата, че трудностите могат да се превърнат в истински житейски дарове. Следват "Love, Magic & Mud Pies", "Buddy’s Candle" и др. Бърни обикаля целия свят, участва в конференции, семинари и различни медии. Води и собствено радиопредаване.

С книгите си се опитва да помогне на хората да преодолеят не само физическите, но и духовните си проблеми и да осъзнаят вечните истини на човечеството. Той успешно съчетава познанията на професионалните медици с техниките на източните науки и разкрива тайните на тренирания ум да помага за поддържането на здравето.
Бърни е твърдо убеден, че през следващите десетилетия ролята на съзнанието, духовността, холистичното лечение, паметта на тялото и енергията на сърцето ще бъдат изследвани все по-сериозно от научните среди.

"Балсам за душата. 365 послания за всеки ден" от д-р Бърни Сийгъл.

Книгата съдържа синтезирани позитивни послания, предназначени да ни мотивират и да заредят с духовност и смисъл нашето забързано ежедневие. Д-р Бърни Сийгъл поднася своите "рецепти" с чувство за хумор и с огромно уважение към читателите. В "Балсам за душата" са събрани малки късчета мъдрост, цитати и послания, представени по достъпен начин. Мисията на тази книга е да направи битието ни по-позитивно, изпълнено с повече любов и разум, да ни припомня кои са наистина важните неща, да ни направи по-силни пред трудностите и да ни помогне да се преборим с тях...

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ОТ ТУК: БАЛСАМ ЗА ДУШАТА. 365 ПОСЛАНИЯ ЗА ВСЕКИ ДЕН: ЛИНК


Гени, психика и душа


"Нещата, които ме вълнуват най-много в човешкото тяло, не са тези, които могат да се докоснат с ръка. Когато колата ни се развали или измине много километри, тогава я караме в сервиза за поправка и поддръжка, но какво поддържа тялото ни и го кара да върви ден след ден, година след година? Защо някои хора живеят сто години, а други не изживяват и половината от тях? Можете да кажете, че причината е в генетиката, но защо тези гени правят това, което правят? Кой им нарежда и кой или какво изпълнява тези заповеди? Защо докосването – и физически, и душевно – е толкова важно? Защо имаме нужда от сън, какво представлява съзнанието? Нека се опитам да отговоря на някои от тези въпроси.
... Общуването ни с другите хора, докосването до тях създава вътрешна химия, която “говори” директно на всяка клетка на тялото ни. Всяка клетка притежава памет и интелигентност. Всяка има работа за вършене и е снабдена с всичко необходимо, за да изпълни задачата си, но въпреки това изпълнява заповедите, които я правят част от цялото. Кой или какво отговаря за всичко и взема решенията, е отвъд възможността ни за разбиране, поне що се отнася до мен.
Знаем от хора с трансплантирани органи, че органите имат памет. Един болезнен и мъчителен живот предава отрицателен ефект върху човека, получил органите, и може да убие желанието му за живот. Волята за живот не зависи само от желанието на човека, но и от химията и вътрешните послания, които биват пренасяни към клетките.
Бактериите са способни да правят интелигентни генетични промени и да развият резистентност към антибиотиците и това ни притеснява. Защо обаче не се радваме, че тази способност  съществува и в нас? Новината е хубава, защото означава, че и ние можем да го правим и да оцеляваме? Разбира се, за нас е много по-трудно, защото организмът на бактериите е много по-прост в сравнение с нашия.  
Да не забравяме и това, че не всеки, който носи гените на дадена болест, развива заболяването. Познавам еднояйчни близнаци, които имат едно и също заболяване, но познавам повече, при които това не е така. Убеден съм, че начинът им на живот – и физически, и емоционално – е причината за различието между тях. Тук не става дума за вина или отговорност, а за вътрешна мъдрост и правилни послания.
...Смятам, че част от нашия мозък има нужда от сън, за да може да общува със символи, докато спим. Помислете за това. Защо заспиваме, когато сънят може да ни постави в опасност? Докато животните спят, хищниците могат да ги нападнат. Защо да правиш нещо, което е опасно? Мисля, че сънят е необходим, за да възстанови и поддържа системата, от която зависи съзнанието ни.
Като хирург съм очарован от съня и анестезията. Не знаем как точно действа анестезията, но я използваме всеки ден. Изгубваме съзнание, но всички останали части на тялото ни функционират и дори реагират  физиологически на устни команди и докосване по време на упойка. Така че съзнанието ни съществува и по време на сън и предава нужната информация чрез символи.
Какво се случва със съзнанието, когато тялото умира? От опита, който имам, мога да твърдя, че то продължава да съществува без тялото; че тази велика, непозната нам сила, от която всички произлизаме, е съзнание без форма. Ние й придаваме форма, за да може тя да действа и да докосва живите същества. Докосването й обаче не може да бъде почувствано, защото то е мистично или духовно събитие, което повечето хора никога не преживяват. Надеждата ми е, че някой ден всички ще можем да изпитваме и двата вида докосване. Че освен любимите си, приятелите си, домашните си любимци или лекарите си, ще усетим и докосването от Сътворението и ще се почувстваме като част от нещо по-голямо, отколкото ни се струва, че сме.
Не забравяйте, че вие сами поставяте граници докъде може да стигнете и кого може да докоснете в своя живот. Така че протегнете се и към небето."
...Нашите мисли и способността ни за разсъждение са това, което ни отличава едни от други, и въплъщава истинската същност на живота... Истинският учен не слага ограничения на своите убеждения и това му позволява да експериментира в различни посоки, за да открие истината. Нужно е съзнанието ни да е наистина открито за всичко ново, за същността на живота, за да бъдем участници в общата картина по най-пълноценния и здравословен начин. Знам, че способността ни да мислим разкрива пред нас различни възможности, но много често избираме тези от тях, които са разрушителни, а не тези, които биха били полезни за нас.
Как животните мислят и общуват без думи? Да не говорим за техните изумителни физически способности и умения, до които не можем дори да се доближим. Те притежават вродена мъдрост и знаят, че символите и емоциите са по-важни от мислите. Колкото и да е парадоксално, когато мислим, ние много често се лишаваме от разума си и действаме напълно нелогично.

Какво мога да ви посъветвам? Докосвайте се, поддържайте връзка с хората около нас. Докосването е свързано с чувства, а чувствата не могат да грешат. Те са просто чувства. Реакцията ни може понякога да бъде проблем, защото, когато започнем да мислим за чувствата си и защо чувстваме по този начин, и кой е отговорен, и т.н., отново попадаме в проблем. Ние сами сме отговорни за своите чувства. Никой не може да ни накара да чувстваме това, което чувстваме.
Ако искате да поемете отговорност за живота си и да живеете пълноценно именно сега, в този момент, приемете чувствата си като свое творение и ги оставете да ви водят. Ще откриете, че когато живеете по този начин, времето ще има друго измерение за вас, защото ще сте променили начина си на живот. Защото вече няма да живеете в главата си, а в тялото си. Трябва ли да задълбавате и да се отдавате на размисли от време на време? Да, особено когато правите оценка на преживяното от вас, на възможностите, които имате, на избора, който трябва да направите. Но когато стигнете до самото вземане на решение, отговорът ми е, че трябва да оставите чувствата да ви водят."

*****

"Не правете някакви неща с идеята, че така няма да умрете. Правете всичко, което е необходимо, за да живеете пълноценно."

"Лекарите са прекалено заети да се правят на Бог, въпреки че нямат тази квалификация. А освен това работното място вече е заето."

"Простата истина е, че щастливите хора обикновено не се разболяват."

"Никой не може да изживее живота си, без да изпита поне малко болка... Можем обаче да изберем как да я използваме по най-добрия за нас начин."

"Най-големият проблем на повечето пациенти е неспособността им да се обичат сами, когато в трудните моменти от живота си не се чувстват обичани от другите."

"Да се откажеш от надеждата означава чисто и просто, че си решил да умреш."

"Когато наблюдаваме как природата се справя с всички бедствия и катастрофи, възраждайки се отново и отново, можем да научим добър урок и за своя живот."

"Вярвам, че всички сме тук, на тази планета, за да даряваме любов – всеки от нас по свой собствен начин."

Д-р Бърни Сийгъл


Рецепта 358
Падаща звезда

"Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш. Но все пак може да се наложи и да се потрудиш за това."

Ричард Бах

В една от любимите ми песни се пее за това, как човек си пожелава нещо, когато види падаща звезда. И няма значение кой си, защото желанията се раждат във всички сърца. Знам, че когато сърцето ни пожелае силно това, за което си мечтаем, няма нищо невъзможно. "Всичко, което сърцето ти желае, ще се сбъдне", напомня тази песен.
Щеше ли да има смисъл да мечтаеш, ако мечтите никога не ставаха реалност? Много често хората бъркат мечтите с фантазиите – мечтите ни са по-скоро цели, към които се стремим. Освен това, ако сърцето ти припознае мечтата ти като своя, няма начин да си избрал погрешната мечта. А това означава, че имаш силата да я превърнеш в реалност.

Послание за деня

Попитай сърцето си за какво мечтае, погледни към нощното небе и потърси звездата, която ще избере да падне заради теб. После се събуди и се хвани за работа, за да не я разочароваш.

*****
Мнения от читатели за книгата

 
"Бърни е един от най-уважаваните лекари в света. Обръщам специално внимание на всичко, предписано от него. Затова чета от тази книга всеки ден."

Уейн Дайър, писател и лектор

"Душевната медицина на д-р Сийгъл е разпределена в множество малки дози, за да ви вдъхнови, облагороди, просветли и изцели. Както винаги, мъдростта и любовта на Бърни е толкова впечатляваща, че направо настръхвам и усещам едно по-висше присъствие. Възползвайте се от тези лекарски "предписания" и ги споделете с всички, които обичате."
 
Д-р Джоан Борисенко, писател и лектор

"Понякога е много трудно да останеш позитивен. Мисля, че няма нито един човек на този свят, който да няма нужда от още любов и надежда в живота си. "365 послания за всеки ден" ни дава именно това. Както подсказва заглавието на книгата, тук ще намерите вдъхновяващи послания за всеки ден от годината, които започват с прочут цитат по темата. За всеки ден д-р Сийгъл представя по една история, стих, мисъл или кратък съвет. А в края е самото послание, неговото предложение за това, което можем да направим, за да се почувстваме по-добре. Наистина харесвам формата на тази книга. Посланията вдъхновяват, дават идеи за размисъл и те настройват позитивно."

"Притеснения? Вина? Пари? Всяка страница в тази книга си има тема. Всяка тема започва с подходящ цитат и завършва с позитивно послание. Книгата може да се чете всеки ден или да се отваря на случайна страница, за да откриете своя "късмет" за деня и да получите всекидневната си доза вдъхновение. Ако имате нужда от повече, можете да вземете двойна и тройна доза от "лекарството". Както д-р Сийгъл казва, "тези "предписания" нямат странични ефекти."

"Д-р Бърни Сийгъл пише с много хумор, мъдростта му е много земна и именно затова може да подобри живота на читателите му. Сега той ни поднася своята най-вдъхновяваща и свежа книга, за да живеем по-спокойно, с повече любов и удовлетворение."
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас