Премиера на стихосбирката "Свяст" от Бойко Богданов
      facebook 
Съвременна българска литература
Сряда, 09 Декември 2009 19:08
На 11 декември от 18 ч. в Камерна зала "Методи Андонов" ще се състои премиерата на стихосбирката "Свяст" на Бойко Богданов. Книгата ще бъде представена от Стефан Цанев. Стихосбирката излиза по повод 50-годишнината на автора.
Бойко Богданов е театрален режисьор с над 90 постановки в страната и чужбина. Завършил е Театралната академия в София, специализирал в Русия, Полша и Франция, носител на многобройни национални и международни награди. Реализирал е няколко телевизионни филма и постановки, четири оперни спектакли, предназначени за турнета в Европа, САЩ и Япония. Автор е на музиката за повечето от спектаклите си, както и на операта "Алгара". Издал е стихосбирките "В годините на тихото безвремие","Око на гущер", "Сълза опари циферблата". В продължение на осем години е директор на НДТ "Сълза и смях". Негови спектакли са гастролирали в Русия, Македония, Украйна, Чехия, Словакия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Япония и др.
"Стиховете на Бойко Богданов са като картините на Салвадор Дали. С кристално чисти и изящно класически, бих рекъл, дори старомодни средства изразява свръхсъвременни, свръхмодерни и луди идеи.", споделя Стефан Цанев, поет.
"Прочети тези стихове и ще разбереш, че сълзата може да има кора, а сърцето съвсем други размери. Ако ги извикаш силно, в небцето ти ще останат баритоните на ехото. Ако ги четеш бавно, ще се стопиш в парата на меланхолията. Но най-добре да ги разлистиш в парка, сред шумата на залеза и пяната на есенни листа. Става ти тихо и единствено. Става ти болезнено и неотложно. И кръвното ти налягане вече е част от песнопоя на вселената. А това е напълно достатъчно, да обикнеш тази книга", разкрива впечатленията си Елин Рахнев, драматург.
"Бойко Богданов вярва в полета на човешкия дух и успява силно да развълнува читателите с дълбокото и различно преосмисляне на безлюдните пътища, по които минава душата му – самотна, влюбена и винаги тревожна. Той драматично ни въвежда в пейзажите на интелектуалния си интимен свят, в непрекъснатия процес на промяна и развитие като одухотворява и обожествява природата и любовта", споделя проф. Елка Константинова, бивш министър на културата.


Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов", Камерна зала "Методи Андонов", София 1000, ул. "Стефан Караджа" 26
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас