Панорама на филми от Близкия изток и Северна Африка
      facebook 
Сценични изкуства - Фестивали
Вторник, 26 Януари 2010 18:15
За втора поредна година сдружение "Позор", "Art Film" и "Open Arts Foundation" представят в Пловдив фестивала "Цветята на Корана" с филми от Близкия Изток и Северна Африка. Събитието ще протече от 5 до 11 февруари в кино Лъки Синема.
В рамките на една седмица ще бъдат показани най-добрите филми от фестивала - непоказвани досега в България шедьоври на режисьорите: Селим Евджи, Джафар Панахи, Набил Аюш, Маджид Маджиди и др.
Събитието ще бъде открито с лентата "Две черти" на режисьора Селим Евджи.    
Два са основните акцента в програмата на фестивала – новото иранско кино и киното на страните от Северна Африка.
Програмата "На фокус: Иранско кино" включва носителя на "Сребърна мечка" от фестивала в Берлин "Вън от играта" на режисьора Джафар Панахи. Историята за група млади момичета, които искат да присъстват на футболен мач, но не могат, защото това е забранено от закона, е фаворит на фестивалите в Торонто, Любляна и Ротердам. Носителят на "Златна пика" от фестивала във Валядолид "Зима" на режисьора Рафи Питс ще има своята премиера в рамките на фестивала. Трогателен разказ за мъж, напуснал съпругата си и дъщеря си, за да търси работа в странство, след което следите му се губят. Лентата е номинирана за "Златна мечка" на "Берлинале" и е носител на наградата на журито от фестивала в "Палм Спрингс". В програмата е включен документалният филм на иранския историк проф. Фарзин Резаеян "Иран - седемте лица на една цивилизация", пресъздаващ важни събития от седемхилядолетната историята на Иран. Включена е и лентата "Плачещата върба", която е дело на Маджид Маджиди. Той е един от най-награждаваните ирански режисьори.

В другата програма "На фокус: киното на Северна Африка" ще бъдат показани филми от Алжир, Тунис, Мароко и Сенегал. Сред заглавията е дебютът на алжиреца Надир Мокнеш "Харемът на мадам Осман", в който участват Кармен Маура, Буюна и Надя Каси. Кармен Маура е в ролята на мадам Осман, красива арабка на средна възраст, която следи модните тенденции, облича тоалетите на "Нина Ричи" и "Кристиан Диор" и привидно е щастлива, но вътре в себе си таи болка. Не може да прости загубата на съпруга си, който я е напуснал заради "някаква французойка".
Носителят на "Сребърна мечка" "Мадам Бруе" ще покаже на зрителите как една сенегалска жена решава да живее, без да спазва религиозните канони и без да се съобразява с мнението на околните.
Най-награждаваният марокански филм "Господарят на улицата" също е включен в секцията със северноафриканско кино. Четири хлапета ще представят различното лице на Казабланка. Тунизийският режисьор Абдел Кешиш ще бъде представен с филма "Игра на любовта и случая", в който младеж от африкански произход, живеещ в Париж се влюбва в актриса от едноименната пиесата на Мариво. Филмът е носител на 4 награди "Сезар", включително за най-добър филм и най-добър режисьор. Друго заглавие в програмата е алжирският "Самиа", представящ живота на младо момиче от алжирски произход, което се разкъсва между своето мюсюлманско семейство и приятелите си в Марсилия.
По време на фестивала ще бъдат показани и филми от Сирия. "Капки от тавана" - любовната история под напукания таван на обикновен дом в Дамаск, е най-гледаната лента в Сирия през последните пет години.
Турското кино ще бъде представено с три заглавия. На откриването зрителите ще могат да видят интимната история на влюбена двойка "Две черти", включен в официалната селекция на редица кинофоруми, включително и на фестивала във Венеция. Един от най-уважаваните турски режисьори Дервиш Заим ще бъде представен с филма "Слоновете и тревата", носител на 4 награди от фестивала "Златен портокал" в Анталия. Публиката ще може да гледа биографичния филм за Джеляледин Руми "Мевляна: Да преминеш в духовното". Фестивалният фаворит "Сестра ми и ружите" ще бъде представен последната вечер на 11 февруари.

Филмите "Цветята на Корана" се представят в Пловдив от организаторите на фестивала в София "Позор", както и "Art Film" и "Open Arts Foundation" със съдействието на Културна служба към посолството на Иран, Френски културен институт, Посолство на Сирия.Кино Лъки Синема, Пловдив, билети на касите на киното от 4 февруари
цена на билета: 5 лв.
Всички филми са със субтитри на български

 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас