"Зад кадър" на Светослав Овчаров открива "София Филм Фест"
      facebook 
Фестивали
Понеделник, 15 Февруари 2010 21:45
Деветнайсет български игрални филма, създадени след март 2009 г., ще бъдат представени на 14-ия София Филм Фест във фокуса "България". Девет от тях ще имат публични прожекции, а четири - и премиери в рамките на фестивала. Световната премиера на "Зад кадър" на Светослав Овчаров открива официално 14-ия "София Филм Фест" на 5 март в Зала 1 на НДК.
Идеята за филма тръгва от действителен случай и се базира на досието на оператора Христо Тотев, заснел "Осъдени души", "Адаптация", "Константин Философ" и "Суламит". Съпругата му заминава с детето им в Западен Берлин, за да го лекуват. Той не отива, защото снима суперпродукции, а и от Държавна сигурност не го пускат. Синът е спасен, но животът на бащата, един от най-успешните кинооператори на България, е унищожен. Героят Антон Кръстев се играе на младини от актьора Иван Бърнев, а в по-зряла възраст - от Стоян Алексиев.
"Финалът в миналото е трагичен, а в настоящето е оптимистичен - доколкото хората могат да си простят един на друг и да се погледнат отново в очите", коментира Светослав Овчаров.
Операторът Христо Тотев, заедно с режисьора на тази семейна драма, също участва в написването на сценария. Снимките се поделят между София и Берлин, а оператор на филма е Рали Ралчев.
Лиричната комедия "Ако някой те обича" на режисьора Киран Коларов също ще намери място сред българските премиери на София Филм Фест. Филмът е разказ за несподелената любов на ученичка с учителя й по пиано. По сценарий ябълката на раздора е Вера (Мария Каварджикова), която има тайна връзка с колегата си Паскалев. От ревност една от ученичките (Фани Коларова), влюбена в него, скришом влиза в дома му и се снима гола, за да го злепостави. В лентата участват още Стоянка Мутафова, която играе аристократичната баба на ученичката, и Йосиф Сърчаджиев. Оператор е Емил Христов.

За първи път ще бъде показан и филмът на Станимир Трифонов "Стъклената река", заснет по едноименната книга на Емил Андреев, обявена от фондация "ВИК" за роман на 2005 година. Писателят, заедно с Красимир Крумов, е сценарист на екранизацията на "Стъклената река". Героите в този филм се впускат да разгадаят тайнствено наследство на богомилите. В основно място на действие се превръща глухо провинциално селце, където двама мъже се влюбват в една проститутка (Лидия Инджова, завършила НАТФИЗ през 2008 г., сега актриса в Театър "Българска Армия"). Съперниците са Стефан Вълдобрев и Иван Ласкин. Френската актриса от български произход Наталия Дончева е в ролята на французойка, която търси своите корени в същото място. Играят още Стефан Данаилов и Захари Бахаров. Оператор е Емил Христов.

Специална премиера на фестивала на 1 март ще има и "Светото семейство (Нина и Мариян)" на Красимир Крумов. Режисьорът, създал през 90-те години "Екзитус", "Мълчанието" и "Забраненият плод", и представил в програмите на СФФ "Под едно небе" (2003, награда "Кодак" за най-добър български игрален филм) и "Смисълът на живота" (2004), разказва една не съвсем обикновена човешка история. Съкратена работничка намира препитание в отдалечена мандра в планината. Дъщеря й Нина трябва да продължи учението си, за да не повтори съдбата на майка си Наска. Връща се своеволно в града, но училищните власти не й разрешават да живее сама. Междувременно закриват мандрата и майката се забърква в инцидент, едва не завършил с убийство…

Програмата "Между два фестивала" включва филми с премиера на български екран от април 2009 до март 2010. Сред тях е "Източни пиеси", който ще бъде и българският участник в Международния конкурс на фестивала.  Само за четири месеца игралният дебют на Камен Калев, завършил парижката киноакадемия, беше гледан от над 18 000 души. Стартирал като проект в "София Мийтингс" през 2008 г., "Източни пиеси" дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от програмата "Петнайсетдневка на режисьорите", първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години. Филмът плени сърцата на публиката там и заинтригува медиите.
В "Източни пиеси" се разказва за живота на Ицо – зависим от наркотиците, на лечение с метадон. Той мрази работата си. Когато е сам и буден, създава изкуство. В останалото време намира хора за фон и пие бира до несвяст. Ицо е нещастен. Нещастна е и приятелката му Ники (Николина Янчева), която не го разбира, но го обича. По-малкият му брат Георги (Ованес Торосян) също е нещастен - не може да намери себе си. Той се лута в крайностите на битието и своята обърканост. Прави нещастни и другите - турско семейство е пребито от Георги и скинарската му банда. И цялото това нещастие в "Източни пиеси" все пак намира опонент. Ицо се чувства добре с Изил (Саадет Изил Аксой). Тя е истинска, усмихната и сякаш търсена отдавна. Тя е единствен проблясък в тъмнината на Ицо.

Световната премиера на "Раци" на Иван Челкелов бе в конкурсната програма на 31-ото издание на Московския кинофестивал. Филмът впечатлява със своя ритъм и равна структура, и напомня импровизациите на блуса. Според критиката, "Раци" е някакъв своебразен рагтайм.
"Черкелов далеч не е дебютант в голямото кино. В България е смятан за един от най-добрите майстори на киното и един от най-добрите режисьори", пише на страницата на Московския фестивал.  През 1989 г. неговият "Парчета любов" влиза в първата десетка най-добри филми на фестивала. В биографията му са записани още "Търкалящи се камъни" (1995), "Стъклени топчета" (1999) и "Обърната елха" (2006).
Режисьорът е познат с авторския си стил и нестандартен кинематографичен език. "Раци" представя подобен дълбок поглед към двама приятели, въвлечени в борбата за надмощие между двама мафиотски босове. Двамата трябва да изпълнят мокри поръчки, но не знаят, че всеки е нает да убие другия. Действието се развива в годините на прехода, безсмислието е в основата на абсурдите на ситуацията. В главните роли са Валери Йорданов и Филип Аврамов. Зрителите ще се насладят и на играта на режисьора Рангел Вълчанов в образа на местен мафиот. "Раци" е заснет за 6 седмици с бюджет от около 1 100 000 лв. Оператор е Рали Ралчев.

"Прогноза" на Зорница София разказва любовна история с балкански пулс, емоционален драматизъм и щастлив край. Сюжетът се завърта около група приятели от Македония, България и Сърбия, които решават да карат уиндсърфинг на турски остров. Когато пристигат там обаче, заварват безветрие. Докато чакат вълните, преживяват любов, смърт и приключения. В лентата участват Теодора Духовникова, Асен Блатечки, Юлиян Вергов, Стефан Щерев и Деян Славчев-Део. Главната мъжка роля е поверена на хърватина Крешимир Никич.
"Идеята за филма беше за съвременна любовна история със и за съвременни млади хора. Прибавиха се и лични преживявания и случки. И мен ме забравиха на един мост като героинята на Теодора Духовникова – Маргарита, от филма", разказва Зорница София. Според нея темата на "Прогноза" е за трудното общуване между хората, за невъзможността да се разбираме и за проблема на идентичностите, който не е национален или регионален, не е само за Балканите. "Това е основната цел на този филм - направен е за младите, и аз съм убедена, че те ще разберат и оценят посланието му. За мен това е изключително красив филм", казва Теодора Духовникова.
Съсценаристи със Зорница София на "Прогноза" са Емил Бонев и Алексей Кожухаров.

"Ловен парк", пълнометражният игрален дебют на Любомир Младенов, е опит да се разкаже за нашето съвремие чрез една обикновена, дори банална история. Всяка среща между човешките същества може да ги промени, да провокира размисъл, да подейства като лек. Неда среща Андрей, изгубил се в пустия, зимен парк, някъде в големия град. Двамата тръгват из София и в синхронните им крачки се разкрива тайната на човешкото битие.  
Филмът е истински образец за жизнеността на т.нар. "филми без бюджет" и е резултат на безкористния труд на малкия му екип. Буквално всяка стъпка по развитието на сценария е съобразявана с необходимостта нищо да не струва пари. Това гарантира и така жадуваната, изключително важна свобода, тъй като се заобикаля „тежката машина” на кинопроизводството у нас.
По думите на режисьора - "Този тип кино е съвсем отделен жанр, опит да се разказва по прост начин с една камера и двама души пред нея, без фокуси и стилистична еквилибристика." Според продуцентите Светла Цоцоркова и Надежда Косева от "Фронт филм" и копродуцентите от "Чучков брадърс", в създаването на "Ловен парк" те са инвестирали ентусиазъм и професионализъм.

"Похищението" на Пламен Масларов е история, в която млад човек попада в затвора, а един писател разказва неговата съдба. Филмът е продължение на популярния "Вик за помощ" (Никола Рударов, 1985) и в него ще видим както самия сценарист Боян Биолчев, така и певеца Светльо Витков с нова песен. В главните роли са Иван Радоев, Валентин Ганев и руската актриса Юлия Пересильд. Във филма участват още Силвия Лулчева, Мария Статулова, Досьо Досев, Васил Банов. Оператори на "Похищението" са Андрей Чертов и Емил Пенев, а художник е Анастас Янакиев, който наскоро получи наградата на филмовите дейци за сценография.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас