Чудакът Уиган и неговото изкуство
      facebook 
Креативно изкуство
Написано от Надя Христова   
Сряда, 03 Март 2010 18:58
Уилард Уиган e роден през 1957 г. в Бирмингам, Великобритания. Той е създател на най-малките скулптури в света. Неговото детство е по-различно от това на повечето му връстници. Уилард страда от дислексия и има сериозни затруднения в училище. Според проведени изследвания е доказано, че понякога при нейното наличие се наблюдават феноменални способности в други направления. Такава дарба притежава и Уилард Уиган.
"Всичко започна, когато бях на пет години. Започнах да правя къщички за мравките, защото мислех, че трябва някъде да живеят. След това им направих обувки и шапки. Това беше един фантастичен свят, в който избягах от дислексията и където учителите ми не можеха да ме критикуват. Ето как започна кариерата ми като микро-скулптор", споделя Уиган.
Микро-скулптурите на Уилард стават толкова малки, че са видими само през микроскоп. Всяка от тях се побира на върха на игла.
Личната саможертва, довела до създаването на такива чудни и невероятни скулптури, е немислима за повечето хора. В медитативно състояние Уилард забавя сърдечната си дейност, което му позволява да намали треперенето на ръцете. Всъщност той работи през времето между два удара на сърцето. Дори вибрации, причинени от трафика отвън, могат да повлияят на работата му. Поради тази причина той често работи през нощта.
Работата на Уилард Уиган често е наричана "осмото чудо на света".
Награждаван е за заслуги към изкуството. Животът на Уилард привлича вниманието на филмовата индустрия, както и на литературните среди, борещи се за правото да разкажат неговата житейска история.

 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас