"Писател в сянка" с премиера в България през април
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Понеделник, 08 Март 2010 14:56
Напрегнатият трилър разказва за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и литература. Свят, където нищо и никой не е както изглежда. Юън Макгрегър е писател в сянка, нает да напише мемоарите на бивш британски вътрешен министър - Адам Ланг (Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при злощастен инцидент.
Филмът е екранизация по романа "Сянката" на Робърт Харис.
"Някои неща в сценария са представени по начин, който книгата не може да предаде. Полански оценява първоизточника и винаги казва, че книгата е сценарият. От гледна точка на писател, чието произведение се филмира, това е перфектният режисьор. Да пиша за властта е нещото, което най-много ме интересува и всички мои творби са опит да се изследва тази власт. По-конкретно ме интересува феноменът на губещия власт лидер. Как той се приспособява към реалността след това? Какво е да си на върха на света, а след това да изгубиш всичко", разсъждава Робърт Харис.
Продуцентът Робърт Бенмуса споделя и за подхода на Полански: "Има много променливи в неговата работа, но има също така и някои константи. Една от тях е, че всичките му филми са пречупени през призмата на самия герой. Точно в този филм, ние сме с писателя в сянка от първия до последния кадър. Всичко, което се случва, е от неговата гледна точка, а зрителите остават съпричастни по време на цялото действие. Сянката наистина е герой от филм на Полански."
Продуцентът Тимъти Бърил добавя: "Юън придава привлекателност на ролята и зрителите чувстват симпатия към него, именно заради начина, по който Макгрегър го изиграва. Той притежава очарование и чувство за хумор, които придават изключителност и са важни за целия филм."
Друг известен актьор от екипа, Пиърс Броснън, казва за ролята си: "Никога не съм си се представял като британски премиер, нито като бивш такъв. Факт е, че тази роля ми носи удоволствие, а работата с Полански е изключителна. Той наистина е обаятелен и върши чудеса със своята камера. Да го гледаш как снима, как подбира всеки отделен каданс е наистина невероятно. Той е изключителен разказвач с камера в ръка."
Силният образ на Амелия, асистентката на Адам Ланг, е изпълнен от Ким Картал. "Амелия е жена, която прави кариера като помага на политици и винаги е със стъпка напред, знаейки във всеки момент какви са техните нужди. Тя е умна, способна и наистина крайно необходим човек. Подкрепата й към Адам Ланг е безусловна и тя вярва, че той върши правилните неща."С лентата "Писател в сянка" Полански спечели наградата "Сребърна мечка" за най-добър режисьор на кинофестивала в Берлин.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас