Програма на София Филм Фест - 12 март 2010 г.
      facebook 
Сценични изкуства - Фестивали
Четвъртък, 11 Март 2010 23:02
София Филм Фест - 12 март

НДК - Зала 1


От 18.30 можете да видите филма на Фатих Акин "Храна за душата", който спечели специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция. Трогателната история на двамата братя от гръцки произход Зинос и Илиас обра не само овациите на професионалистите, но и симпатиите на фестивалната публика. Това е филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верносттa, както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят.

В 20.30 е началото на "С куршум в главата" - новият филм на Жан-Пиер Жьоне (режисьорът на "Невероятната съдба на Амели Пулен" и на "Най-дългият годеж"). Главният персонаж тук е Базил, който е уцелен от куршум като случаен свидетел на преследване с коли и престрелка. След като е изписан, той се оказва безработен, но късметът му проработва, когато среща бивш затворник. Изобретателният нов познат на Базил е усъвършенствал изкуството на преработването на отпадъци и води маргинално съществуване на бунището заедно с находчива група от неудачници, неизменно в добро настроение.

Кино Люмиер


Програмата на кино Люмиер започва в 14.00 часа с филм-изненада специално за зрителите на София Филм Фест.

От 16.00 часа можете да видите копродукцията между Великобритания и Иран "По границата". Действието във филма на Бабак Джалали се оформя от четири преплитащи се истории. От една страна имаме 28-годишния туркменистанец Алам, който изучава сам английски език, защото иска да се ожени за Ана и да я отведе в Баку. 28-годишният персиец Хасан  има магазин за дрехи, които обаче не се продават, защото не стават на никого. От Техеран пристига фотограф, за да снима 55-годишен туркменистански певец за своята бъдеща книга. Преди много години съпругата на певеца е била отвлечена от овчар със зелен мерцедес.

В 18.30 започва филмът на Станимир Трифонов "Стъклената река". Героите в тази лента се впускат да разгадаят тайнствено наследство на богомилите. В основно място на действие се превръща глухо провинциално селце, където двама мъже се влюбват в една проститутка. Във филма ще видим Стефан Вълдобрев, Иван Ласкин, Стефан Данаилов, Захари Бахаров, Лидия Инджова, Наталия Дончева. Оператор е Емил Христов.

От 20.45 ще бъде връчена Наградата на София за принос към киноизкуството на един от най-знаменитите шведски режисьори Ян Троел. Тази вечер той ще представи филма си "Запечатани мигове", разказващ за прохождането на фотографията в родината му.

Гост на прожекцията ще бъде и продуцентът на филма Томас Стендеръп.

Дом на киното


Прожекциите в Дом на киното започват в 11.00 часа с френското заглавие от международния конкурс "Истински живот" на Сара Леонор. Филмът разказва за Бруно и Изабел. Тя е учителка, а той крадец, преследван от полицията. Единственият им изход е да се скрият в пуста местност в провинцията и да заживеят по нов, близък до природата начин.

Преди "Истински живот" може да видите краткия филм „Песен на песните” на Димитър Радев.

От 13.30 е полският филм "Момичетата от мола", който е част от международния конкурс. С дебютното си творение Катаржина Росланйец дълбае в темата за лишения от ценности живот на младите хора днес. В сюжета става въпрос за 14-годишната Алисия, която е абсолютен аутсайдер в новото си училище. Един ден обаче популярните момичета решават да я приемат в групата си, но това не се оказва никак лесно.

Преди него ще видите късометражния документален филм "Късен дом" на Мария Аверина.

В 16.00 часа се насладете на „Източни пиеси” на Камен Калев, който вече представи България по света и получи награди от международни кинофестивали. Сега е в конкурсната програма и на София Филм Фест. Животът, който "пиесите" показват, е изпълнен с нежност и насилие, красив и грозен, искрен и тъжен, реалистичен до болка, 100 % реален.

Гост на прожекцията ще бъде режисьора Камен Калев.

Предшестващият филм е късометражната анимация "Анна Блуме" на Весела Данчева.

В 18.30 часа започва "Последното лято на детството" на режисьорката Хулия Соломоноф. Тази много лична история ни връща 40 години назад в далечна Аржентина. На фона на смутния период на военната диктатура едно младо момиче попада в малка ферма в провинцията, и там открива първата си любов.

Преди него е късометражния "Фугата" на Цветелин Йолов.

От 20.45 ще има още една прожекция на "Момичетата от мола", който е част от международния конкурс. С дебютното си творение Катаржина Росланйец дълбае в темата за лишения от ценности живот на младите хора днес. В сюжета става въпрос за 14 годишната Алисия, която е абсолютен аутсайдер в новото си училище. Един ден обаче популярните момичета решават да я приемат в групата си, но това не се оказва никак лесно.

Гост на прожекцията е режисьорката на филма Катаржина Росланйец.

Преди "Момичетата от мола" ще видите късометражния документален филм "Късен дом" на Мария Аверина.

Късната прожекция в Дом на киното е на "Дневник на Уудсток" от 23.00 часа. Филмът е на Дон Алън Пенбейкър – един от доайените на музикалното кино. Той ни разказва историята на фестивала и с автентични кадри ни връща 40 години назад.

Гост на прожекцията е продуцентът на филма Крис Мулд.

Кино "Одеон"

От 18.00 часа елате на сръбския филм „Тук и там” – част от Балканския конкурс. Сюжетът ни отвежда в Ню Йорк, където джаз музикантът Робърт приема предложението на хамалина Бранко да замине за Сърбия, да се ожени за приятелката му и така да ù осигури легално пребиваване в САЩ. Когато отива в Белград Робърт се влюбва в майката на Бранко.

Гости ще бъдат режисьорът на филма Дарко Лунгулов, актьорът Горан Радакович и продуцентът Джим Старк.

В 20.00 часа е началото на "Вярвам в ангели" на Никша Свиличич. Тази средиземноморска романтична комедия има за централен персонаж пощаджията Шиме, когото всички в малкия град харесват. Те го уважават, защото е необикновено компетентен по всички въпроси на острова. Но това се дължи на факта, че чете писмата, които разнася.

Филмът е в Балканския конкурс на фестивала, а режисьорът Никша Свиличич ще бъде гост на прожекцията.

От 22.15 можете да гледате "Часът на тъгата". Историята представя четири различни съдби на персонажи, които носят белега на човешката тъга – тийнейджърка, посветила се на хип-хопа и графити изкуството, която не се разбира с родителите си; баща, който страда по удавената си дъщеря и се опитва да спаси остатъците от брака си; джаз музикант, който трябва да се погрижи за болната си майка и самотен пенсионер, който живее със спомените за любимата съпруга.

Режисьорът Ерик Назарян – една от големите надежди на арменското кино, ще бъде гост на прожекцията.

Euro Cinema

В 18.00 часа започва филмът "Аз убих майка си" на многообещаващия режисьор, роден през 1989 г. Ксавие Долан. За сега лентата е отличена на 18 фестивала. Провокативното заглавие ще ви въвлече в разразяващия се конфликт между хомосексуален син и неговата майка, чиито сложни взаимоотношения водят до непоносими крясъци и  неконтролируема ярост.

В 20.00 часа заповядайте на "Другият бряг" на режисьора Георгий Овашвили, който ще бъде гост на прожекцията. Историята разказва за майка и син. които бягайки от етническото прочистване в грузинския район на Абхазия, стигат до Ереван. След конфликт с майка си, момчето Тедо започва своето самотно пътуване обратно в търсене на баща си.

От 22.00 часа вижте "Война за опиум" - четвъртият филм на афганския режисьор Сидик Бармак. Филмът разказва за двамата оцелели военни от катастрофирал насред пустинята американски хеликоптер, които сред маковите полета откриват афганско семейство, живеещо в руски танк. През тази особена призма е описана войната срещу талибаните и срещата с афганския опиум.

Чешки център

От 18.00 и 20.30 часа гледайте първа и втора част на пътуващата късометражна програма Short Matters! на Европейската Филмова Академия (ЕФА), включваща номинираните за Европейска филмова награда късометражни филми.

Руски културно-информационен център

От  18.00 часа можете да видите "Черната роза - емблема на тъгата, червената роза - емблема на любовта". Тук Сергей Соловьов разказва историята на 15 годишния Митя – потомък на белогвардееца–емигрант във Франция княз Лобанов–Ртишьoв. Един ден Митя се запознава със своята съседка Александра. Тя е бременна от човек, който не иска да поеме отговорност за детето си. След смъртта на дядо си, Митя получава голямо наследство и прави предложение на Александра да се оженят и да припознае детето й.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас