Програма на Чешки културен център за март 2010 г.
      facebook 
Стоп кадър
Петък, 12 Март 2010 01:14
ЧЕШКИ ЦЕНТЪР - МАРТ 2010 г.

SOFIA MEETINGS
На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Поканени са и известни филмови творци от Чехия.
Част от програмата на поредното издание ще се провежда в ЧЦ, като подробности и информация може да намерите на страницата на София Филм Фест: www.cinema.bg/sff.
11-14.3.2010 г. - Входът за събитията на София Мийтингс е само за лица с акредитация.

СФФ 2010 - "ПРОТЕКТОР"

София Филм Фест ще представи чешкия филм "Протектор" на режисьора Марек Найбърт, сценарият е на Роберт Гaйслер, Бенжамин Тучек и Марек Найбърт, в главните роли: Марек Даниел и Яна Плодкова. Филмът вече беше показан на няколко форума от световна величина, в това число Лондонския филмов фестивал и Международния филмов фестивал в Палм Спрингс. Печели наградата за най-добър игрален филм в Денвър.
"Филмът "Протектор" е инспириран от нашата история. От съдбата на конкретни хора взехме само определени мотиви.. .Още от самото начало нашата лента има само няколко общи неща с Хайдрих. В названието “Протектор” метафорично се съдържа идеята на цялата случка.", споделя режисьорът Марек Найбърт.
Радиорепортерът Емил и киноактрисата Хана са семейство. Началото на войната и немската окупация обръща тяхното съществуване наопаки. Неочаквано е разкрито еврейското потекло на Хана и от висините на стремглаво растяща кариера тя пада на дъното на обществената стълбичка. Въпреки своите убеждения, за да защити съпругата си, Емил минава на разположение на немската пропаганда. Договорът с дявола обаче взима своята цена – Емил загубва себе си, превръща се в алкохолик и женкар. Съдбата му подготвя капан - при бягство от любовницата си открадва чуждо колело, което подкарва с всичка сила. В този момент от радиостанцията звучи съобщението, че е извършен атентат срещу райхспротектора Хайдрих, а един от извършителите е избягал от местопрестъплението карайки дамско колело...
13.3., 16.00 ч., кино Одеон
14.3., 17.30 ч., Евро Синема
Кинофестивалът София Филм Фест ще продължи от 5 до 14.3. Повече информация за програмата на фестивала може да намерите на: www.cinema.bg/sff/

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Мартин Марков - пиано
Димитър Карамфилов - бас
Ивайло Ладовински - ударни
18.3.,21.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ

Латино парти със студентите от Нов български университет.
Съвместно с Департамент "Музика", НБУ
22.3., 18.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИКА ОТ НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯТА "ЧЕХИ В БЪЛГАРИЯ. РОЛЯТА НА ЧЕШКОТО ПРИСЪСТВИЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАЗВИТИЕ"
Сборникът "Чехи в България. Ролята на чешкото присъствие за българското национално развитие" е издаден от издателство "Валентин Траянов" в края на миналата година. Съдържа доклади и материали от едноименната конференция, която беше организирана от Чешкия културен център в сътрудничество с Чехословашкия клуб "Т. Г. Масарик" през месец май 2009 година. Традициите на чешко-българските отношения датират още от далечното минало, но най-силно се проявяват в края на 19 век - след Освобождението на България от турско робство. В годините 1878-1908 г. се поставя началото на значителния чешки принос за модернизацията и европеизацията на България. Темата на конференцията е именно ролята на чешката интелигенция през този период, когато редица чешки интелектуалци пристигат да помагат на младата българска държава във всички области на обществения, културния и икономическия живот.
24.3.,18.00 ч., Чехословашки клуб "Т. Г. Масарик", ул. "Кракра" 15

"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН"
Антони Дончев - пиано
Георги Дончев - контрабас
Атанас Попов - ударни
25.3., 21.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ
Вечер на камерната музика - І част.
Цигулков концерт на студенти от НБУ с преподавател доц. Марио Хосен.
Съвместно с Департамент "Музика", НБУ
29.3., 18.00 ч., Лилав салон на ЧЦ

ТОМАШ БИЦАН - "ГРАДЪТ"

Експозицията ще бъде придружена от видеопрожекция с досегашните творби на автора. Фотографският проект "Градът" е представен за пръв път в галерията "Вацлав Шпала" в Прага и съдържа 50 голямоформатни фотографии, представящи индустриалните белези на чешката столица и на други европейски метрополии. В София ще бъде показана половината от цикъла, разделен на две части - панорамни снимки, направени в периода 1997-2002 г. с фотоапарат Noblex и по-стари фотографии (1992-1996 г.), при които авторът изцяло е използвал фотоапарат със силно чувствителна лента, чрез което постига по-голяма естественост на образа. Повечето снимки са от пражките периферни квартали - Либен, Модржани, Холешовице. Бицан умишлено избягва класическите картини на туристически атрактивни пражки доминанти, но не се стреми да документира и изчезващия "стар свят", който постепенно отстъпва на новото строителство. Интересува се по-скоро от местата, които му предлагат повече пространство за заснемане места, които са по-близки към абстрактното, отколкото към документалното.
Томаш Бицан е роден през 1973 г. в Прага. Завършва пражкото училище по фотография през 1997 година и оттогава е фотограф на свободна практика. Отначало заснема урбанистичните пейзажи и градски отрязъци, специализирайки се върху мотиви от пражката периферия. За тези фотографии през следващите години печели 25 награди в конкурса “Фотографска Прага”, а през 2001 г. втора награда в конкурса “Czech Press Photo”.
Осъществил е изложби с изображения от Украйна, Монголия, Румъния, Куба и Аржентина, снима в ромските квартали в Словакия и документира живота в Прага. Както при кинофилмите, така и при панорамния формат Томаш Бицан комбинира пейзажа с документалния кадър. През последните три години използва фотоапарат Hasselblad, като кулминация на този период е откритата през януари т.г. изложба в Чешки център Прага с наименование "Пейзаж". Постепенно от градските изгледи се прехвърля към портрета и инсценираната фотография. Освен в Чехия има осъществени изложби във Финландия, Русия, Унгария и Полша. Живее и твори в Прага (www.tomasbican.cz).

Откриване на 30.3., 18.00 ч., галерията на ЧЦ. Изложбата ще продължи до 30.4.2010 г.


Чешкият център си запазва правото за промени в програмата
www.czechcentres.cz/sofia
Адрес: 1000 София, ул. Раковски 100
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас