Програма на София Филм Фест - 15 март 2010 г.
      facebook 
Сценични изкуства - Фестивали
Неделя, 14 Март 2010 18:00
София Филм Фест 15 март 2010

Kино Люмиер

От 14.00 часа започва балканската копродукция "Магаре". Режисьорът Антонио Нуич ни разказва за 40 годишен мъж, чиито семейни взаимоотношения не са цветущи. Но в рамките на две августовски седмици, с помощта на едно магаре, той опитва да разреши дълготрайните конфликти.

От 16.00 часа следва "Зима по време на война" на Мартин Коолховен. Действието се развива по времето на Втората световна война, а главнoто действащо лице е Михил, който е на 15 години. Той вижда как британски самолет се разбива в полето. Момчето не знае на кого може да се довери и решава сам да помогне на младия пилот.

Гледайте "Сладка тръпка" от 18.30 на Анджей Вайда. Действието в разказа е пренесено след Втората световна. Съпругата на местния лекар Марта все още оплаква загубата на двамата си синове по време на войната. Тя се чувства повече като приятелка, отколкото като съпруга на мъжа си, а той крие от нея факта, че тя е неизлечимо болна. Марта се запознава с млад мъж, който й напомня донякъде за синовете й, както и за младостта.

От 20.30 е прожекцията на "Уиски с водка". Филмът на Андреас Дрезен проследява конфликтите и ревността на снимачната площадка на ситуационна комедия. Актьорът и любител на чашката Ото е принуден да има дубльор под заплахата, че той ще поеме ролята, ако Ото не се придържа към правилата. Някога Ото е имал афера с партньорката си във филма, която сега е женена за режисьора-двуличник. От тук идват още усложнения.

Дом на киното

В 14.00 часа ще започне филмът "Всички останали", който взе награда на Берлинале 2009. Марен Аде ни показва взаимоотношенията между архитекта Крис и новата му приятелка Гити. Двойката води изолиран живот, разиграва лични микродрами и като цяло се държи пренебрежително към останалите „нормални” хора, които предпочита да избягва.

От 16.30 гледайте първия сръбско-албански филм - "Меден месец". В него наблюдаваме несвързаните истории на две сватби - албанска и сръбска, които режисьорът Горан Паскалевич преплита в увлекателна балканска комедия. Тя обаче стига до остра драма, когато младоженците се опитват (неуспешно) да влязат в Европа: албанците се препъват на италианската граница, сърбите - на унгарската. И тогава Паскалевич извежда болезнената истина - разделените Балкани имат общ проблем - обединена Европа!

От 18.30 като част от проекта София Филм Фест за учащи ще бъде показан филмът "Прешъс", който спечели две награди Оскар преди броени дни и ги прибави към статуетките от Торонто, Сънданс, Златния глобус. Режисьорът Лий Даниълс ни разказва историята за бременна тийнейджърка от Харлем, която искрено желае животът й да тръгне в нова посока. Гост ще бъде композиторът на оригиналната музика към филма - Марио Григоров.

От 21.00 часа следва "Палата № 6", който е адаптация по едноименното произведение на Чехов, пренесено в днешно време от режисьора Карен Шахназаров и сценариста Александър Бородянски. В основата на сюжета са реални събития от живота на главния лекар на психиатрична болница, който се оказва и неин пациент.

В 22.45 започват кратките филмчета от програмата "Best Balkan Shorts".

Кино "Одеон"

От 19.00 часа вижте "Асса" на Сергей Соловьов. Филмът е "музикално-криминална" кино-история, която разказва за младия музикант Банан, който се влюбва в любимата на гангстера Кримов Алика. Тяхната история обаче далеч не завършва щастливо

В 22.00 часа започва "2 Асса 2 - Втората смърт на Анна Каренина". Двайсет години по-късно Соловьов се връща към шедьовъра си "АССА". Любовният триъгълник от първия филм се е разпаднал очаквано трагично, след като убива любовника си, Алика сега лежи в затвора. Но за нея може би има надежда, тъй като известен режисьор обикаля затворите и търси изпълнителка за главната роля в екранизацията си на "Анна Каренина" - някоя, която, подобно на Анна, е водила бурен живот.

Euro Cinema


Филмът от 18.00 часа ще бъде "Граница" на арменския режисьор Харутюн Хачатрян. Той ни връща в 1990г. на границата между Армения и Азербайджан по време на военния конфликт между двете страни. Уникалният подход на режисьора се оказва в решението му да ни разкаже за живота в малко село през очите на един бик.

От 19.45 е началото на сръбския филм "Чакай ме, няма да дойда" на Мирослав Момчилович. В него наблюдаваме един омагьосан любовен четириъгълник, в който всеки копнее по някого и всеки измъчва останалите. А в центъра на техните възходи и падения е общият им приятел Бане, когото използват за кошче за душевните си отпадъци.

В 22.00 часа започва филмът на Ян Троел "Запечатани мигове". Действието се развива в началото на 20 век, когато млада жена от работническата класа печели фотоапарат от лотарията. Тя започва да вижда света през обектива му и благодарение на него дори успява да припечелва допълнително за издръжката на шестте си деца и алкохолизирания си съпруг.

Френски институт

От 18.30 гледайте българския документален филм „Ангел клуб” на Тамара Пещерска. Историята, която тя е избрала да ни разкаже е за Ангел Тичалиев, който през 2007 г. събира 15 деца от циганското гето на Сливен и започва да ги учи на музика. Днес те са известни под името "Карандила Джуниър".

В 20.00 часа започва "For Sale" на Юлия Кънчева. Това е документален филм за „строителите на съвременна България”, които са в командировка по Черноморието повече от 9 месеца годишно. Българи, турци, цигани, съсипани от изнурителния труд по изграждането на хотели и убийствената мизерия. Разказът проследява дните им по скелетата, вечерите по кръчмите и кратките отпуски по родните им места.  
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас