"Мъжете, които се взират в кози"
      facebook 
Стоп кадър
Петък, 19 Март 2010 15:30
Комичен поглед върху реални събития, които са прекалено странни, за да са истина. Един репортер открива секретно крило на американската армия, докато придружава на извънредна мисия загадъчен агент от специалните сили.
Репортерът Боб Уилтън (Юън Макгрегър) е по следите на следващата си сензация, когато се натъква на Лин Касиди (Джордж Клуни, носител на "Оскар") - тъмен субект, който твърди, че е част от експериментален военен отряд. Според Касиди Армията на Новата земя променя начина, по който се водят войни. Легион "Монаси воини" са с несравними психични сили, могат да четат мислите на врага и даже да убият коза само с поглед. А основателят на програмата Бил Джанго (Джеф Бриджис, носител на "Оскар") е изчезнал и мисията на Касиди е да го намери.
Заинтригуван от невероятните истории на новия си приятел, Боб импулсивно решава да се присъедини към него. Когато двамата настигат Джанго в секретен тренировъчен лагер, който се управлява от ренегата психо-воин Лари Хупър (Кевин Спейси, носител на двe награди "Оскар"), репортерът се озовава насред гнева и омразата между силите на Джанговата Армия на Новата земя и личната гвардия супервойници на Хупър. За да оцелее след това диво приключение, Боб ще трябва да надхитри враг, за който дори не е подозирал.
"Мъжете, които се взират в кози" е вдъхновен от едноименния бестселър на Джон Ронсън - едновременно отварящо очите и забавно изследване на опитите на правителството да се впрегнат паранормалните способности на хората в битката срещу враговете му.
В лентата участват Джордж Клуни (Изгори след прочитане), Джеф Бриджис (Железният човек), Юън Магрегър (Ангели и демони), Кевин Спейси (Луна 2112), Робърт Патрик (тв-сериала "Специален отряд"), Стивън Рут (Солист), Стивън Ланг (Обществени врагове) и Ребека Мадър (тв-сериала "Изгубени").
Режисьор е Грант Хеслов (Лека нощ и късмет), а Питър Строън е сценарист (Как да разкараш приятелите си и всички да те намразят). "Мъжете, които се взират в кози" е продуциран от Клуни, Хеслов и Пол Листър. Оператор е Робърт Елсуит, носител на "Оскар" (Ще се лее кръв). Монтажът е дело на Татяна Райджъл (Ще се лее кръв). Дизайнер на костюмите е Луиз Фрогли (Спектър на утехата). Сценограф е Шарън Сиймор (Жертва на спасение).

ПО-СТРАННО ОТ ИЗМИСЛИЦА

Има истории, които сякаш са създадени за киното - също като тази: армия от ню-ейдж войници се финансира от американското правителство, за да се развият умствени бойни техники. Колкото и да е странно, историята е истинска. В своята подплатена с щателни изследвания книга "Мъжете, които се взират в кози" Джон Ронсън разкрива историята на Първия земен батальон и така подготвя сцената за удивителния и забавен кинематографичен поглед върху една на практика непозната глава от американската военна история.
Когато продуцентът Пол Листър получава първите две глави на книгата, той е пленен от заглавието. "Страхотно е. Накара ме веднага да се зачета и да видя що е то. Точно това е централната идея на филма", споделя Листър.

"Главите бяха много смешни", добавя той. "Едва издържах да получа останалата част от книгата. Беше изпълнена със странни, истински истории, в които се чувстваше отзвук. Това ме потресе - помислих си: "Я почакай. Как нещо толкова смешно и странно може да е истина?"
Книгата съдържа достатъчно смахнати откровения за два филма, но не се придържа към традиционния триактов разказ. Сценаристът Питър Строън се наема да развие историята в сценарий. "Колкото и да обичам книгата, тя не е много подходяща за филм", казва Листър. "Питър предложи идея как да я преработим. Той се оттласна от чистите факти към измислената поредица случки и към герои, вдъхновени от книгата."

Оригинално заглавие: The Men Who Stare at Goats
Продължителност: 90 минути
Националност: американски / Език: английски / Жанр: комедия
Премиера: 2010-03-26
Продуцентска компания: Overture Films
Aктьори: Джордж Клуни, Джеф Бриджис, Юън Макгрегър, Кевин Спейси
Режисьор: Грант Хеслoв; сценарист: Питър СтрогънСценарият привлича вниманието на Грант Хеслов и Джордж Клуни - партньори в продуцентската компания "Смоук Хаус". Хеслов, който продуцира филми като "Лека нощ и късмет" и "Момичето на отбора", обмисля режисьорския си дебют, когато се натъква на сценария.
"Веднага се влюбих в него", казва той. "Чел съм много сценарии, а този ме караше да се заливам от смях от началото до края. Джон Ронсън е уловил този свят по много реалистичен начин, Питър го е адаптирал както само един велик сценарист умее. Като го дадох на Джордж да го прочете, той ми каза: "Знаеш ли какво? Да го направим."

Сценарият на Строън добавя още един, емоционален пласт във филма. "На повърхността това е история за група военни, които изучават психологическата война. Но също така е и филм за пътуване на двама души, които са загубили живота си и създават истинска връзка", отбелязва Хеслов.
Измисленият Първи земен батальон се казва Армията на Новата земя. "Наричаме ги и "Проект Джедай", казва Хеслов. "Те всъщност се наричат помежду си воини джедаи. Всичко е подчинено на идеята да се освободи съзнанието и да се измислят нови неразрушителни военни тактики."
Според Листър идеята за група напредничави военни, които се събират в духа на ню-ейдж вижданията, е вдъхновяваща. "Те искаха да намерят нови начини на водене на война, без да има пострадали. В нашата история този фантастичен, идеалистичен, нов начин на водене на война се опорочава, както се случи и в реалния свят", споделя продуцентът.
Джим Денвър - старшина от запаса на морската пехота, с 25 години служба и военен консултант на филма, е шокиран от откритието, че историята е истинска. "Като ми дадоха сценария, си казах: "Възможно ли е? Нима се е случило в армията?" Затова направих проучване и се оказа, че е истина."
На Джон Ронсън му хрумва да напише "Мъжете, които се взират в кози", след като чува невероятна и завладяваща история за неразгласяваните опити на американската армия да впрегне екстрасенски възприятия и телепатия във военни цели. Джим Шанон - бивш подполковник, казал на Ронсън, че е един от основателите на Първи земен батальон и е написал инструкциите за групата след години проучване на философията, бойните изкуства, лечителството, психологията и обхвата на опитите с екстрасенси.
"Били са няколко военни, някои - високопоставени, които отчаяно са искали да се научат на паранормални способности", казва Ронсън. "Наистина са се опитвали да минават през стени и да стават невидими. Практикували са убийствения поглед срещу врага и накрая, във Форт Браг, когато идеите са се упомрачили, са се опитвали да убият кози само с поглед."
Шанон се заинтригувал от алтернативни военни тактики след службата си във войната във Виетнам. Започнал да изследва широк диапазон на ню-ейдж техники, включително рибъртинг по Райх, канадска борба и срещи в гореща японска вана, с цел да революционизира армията. Крайният резултат - 125 страници рисунки, графики и есета, детайлно разглеждащи традиционната армия. Ръководството се опира на разнородни източници като Бъкминстър Фулър, Леонардо да Винчи и Буда. Покрива теми от визуализация на техниките и пълно физическо здраве до малко по-езотеричните "Етична битка" и "Молитви на Земята".
"Джим прекарал години в изучаване на всякакви гурута и ню-ейдж движения", казва Хеслов. "Като се завърнал, той написал нещо като манифест. В него описва мирен начин за водене на война. И е много детайлен в описанието на начините за разправа с врага и определени бойни тактики."
Шанон убедил висшите си офицери да му позволят да поеме командването на батальон войници, обучени на психологически и паранормални бойни техники, включително и "дистанционно наблюдение" - извънтелесно преживяване, при което субектът може да вижда събития на хиляди километри и невидимост.
Според фактите, включени в книгата на Джон Ронсън, генерал-майор Албърт Стъбълбайн-трети бил сред първите, които си представяли армията на бъдещето, използваща напредничави екстрасенски техники при разрешаването на международни конфликти. Генерал Стъбълбайн, завършил "Уест Пойнт" и главнокомандващ Американското командване за военно разузнаване и сигурност (АКВРС) от 1981 г. до оттеглянето му през 1984 г., страстно е вярвал, че всяко живо човешко същество е в състояние да изпълни свръхестествени чудеса.
Генералът бил заинтригуван от визията на Джим Шанон да сложи край на традиционната война с батальон "Монаси воини", които виждат в бъдещето, четат мисли, стават невидими и се телепортират. Той подкрепил с цялата тежест на влиянието си идеята за ню-ейдж армията в серия подмолни проекти във Форд Мийд. Освен това посветил и много време на опити да впрегне своите психични сили с надеждата да усъвършенства изкуството на фазова реализация, което включва и преминаване през стени.
"В първата сцена в книгата генерал-майор Стъбълбайн се изправя от бюрото си в Арлингтън, Вирджиния", казва Ронсън. "Той съобщава, че отива в съседния кабинет, засилва се и забива нос в стената."
Малко след като оглавил АКВРС, Стъбълбайн стартирал програма, наречена Високопроизводителен отряд със специално назначение. Отрядът използвал ню-ейдж техниките, включително невролингвистично програмиране и мозъчна синхронизация, и изпратил някои от офицерите в института "Мънро", за да изучават човешкото съзнание.
Според Ронсън програмата започнала много просто: "Първо ЦРУ, а после и Министерството на отбраната взеха един куп войници, затвориха ги в секретни стаи и им казаха да развият психо способности. Някои от експериментите, които са правили, звучат абсурдно - като "препускащи смрадливи бомбички" и подсъзнателни звуци и нападащи пчели."
Първият водач на отряда за дистанционно наблюдение - човек на ЦРУ, Сидни Готлиб - е провеждал и много таен експеримент, наречен МК-Ултра. Те тайно сипвали ЛСД в питиетата на нищо неподозиращи войници. Някои от ужасните постъпки на героя на Кевин Спейси във филма са взети назаем от истории за Готлиб.
"Изучавали са всякакви философии и техники за водене на неразрушителна война. Проучвали са неща като "Хищникът" - малко пластично желе, което прилича на детска играчка, но всъщност е много опасно", казва Листър.
Официалните досиета за Първи земен батальон остават засекретени и армията твърди, че психо-оперативните й програми отдавна са разпуснати. Но ветераните от програмите продължават да оказват влияние във и извън армията, включително Джим Шанон, който сега е известен като "глобалният старейшина" и "първият корпоративен шаман в света",  Джон Алекзандър - водещ експерт по неразрушителни оръжия; Джоузеф Макмонигъл - един от първите вербувани, който по психо път откри неизвестна дотогава съветска подводница, Инго Суон, който измисли термина "дистанционно наблюдение" и формулира първите указания за обучение, Лин Бюканън и Мел Райли, които наскоро предложиха своите психо услуги чрез частна компания във Вашингтон, и Ед Деймс, когото понякога наричат "истинският Оби Уан Кеноби" - известен експерт и преподавател по дистанционно наблюдение.
Авторите на филма говорили с Шанон, докато се подготвяли за снимките. "Джим е умна и свободомислеща личност", казва Листър. "Чудесен човек е и страшно много ни помогна за филма. Въпреки че попреувеличихме и поукрасихме опитите му, той се надява зрителите първо да се забавляват, а после да правят връзката с Първи земен батальон."
Хеслов и Клуни са горди, че непринудената обстановка не e спиралa с края на снимачния ден. "Опитваме се да го правим по същия начин, по който ръководим бизнеса си", казва Хеслов. "Опитваме се и се забавляваме. Снимането на филм може да породи напрежение. Филмът те поглъща изцяло. Имаш определено време и определено количество пари, затова полагаме усилия всички да се чувстват приятно."
"Грант свърши чудесна работа", казва Джеф Бриджис - една от звездите на филма. "Той създаде прекрасна атмосфера, в която да се отпуснеш и да се концентрираш. Винаги приемаше идеи от актьорите и беше готов да се съобрази с тях. Беше много добре подготвен. Смятам, че зрителите ги очаква прекрасна изненада. Няма как да го опиша. Тонът на филма е забавен, плашещ, сериозен, очарователен. Покрива пълната гама емоции."
"Много, много е забавен и остроумен - и най-вече сърдечен", казва Ронсън. "Всички в него се представят възхитително. Не липсва и малко от мрака на книгата, но в премерени количества."

Освен интересната история, сценаристът Питър Строън извайва и няколко неустоими герои, които привличат някои от най-добрите актьори на Холивуд. "Извадихме страхотен късмет с актьорския състав, който Джордж и Грант подбраха", казва Пол Листър.
Добре известното чувство за хумор на Клуни дава тон на продукцията - пред и зад камерата. Той е в ролята на Лин Касиди - военен, въвлечен в Армията на Новата земя. "Джордж е ужасно забавен тип", казва Хеслов. "И го използва докрай в тази роля. Но освен това успя да го представи земен човек, да се усеща, че е като солта на земята."

В ролята на Бил Джанго - ментора на Лин (Джеф Бриджис). "Джанго е основал Армията на Новата земя. Той е мечтател и свободомислещ човек, който живее в трудно време. Към края на филма той си възвръща ролята на водач. Джеф внесе много творческа енергия на снимачната площадка. Той е пълен с идеи и иска да представи образа по различни начини, като даде на режисьора и на монтажиста много възможности за избор", обяснява Листър.

Това да работи с актьори, които харесва и на които се възхищава, също привлича Бриджис.

"С Кевин Спейси сме големи приятели. Винаги е удоволствие да играеш с приятели, а и той е страхотен в ролята си", споделя Джеф.

Спейси играе Лари Хупър - джедай отстъпник. "Във всяка организация има някой, който ще развали кефа на всички останали. Това е ролята на Кевин и той се справя блестящо с нея", отбелязва Листър.

Бриджис и Юън Макгрегър за първи път работят заедно, но бързо успяват да изградят силна връзка по време на съвместните им сцени. "Героят на Юън е свързващото звено през целия филм. Имаме няколко щури сцени – танцуваме и вършим много смахнати неща заедно", казва Бриджис.

Макгрегър с нетърпение очаквал да работи с него, както и с Клуни. "Имам си списък с актьори, с които искам да работя, и двамата са в него. Преди години участвах в един епизод на "Спешно отделение" с Джордж и оттогава искам да работя с него отново. А като разбрах, че и Джеф ще участва, направо пощурях. Той е извънредно педантичен и подготвен, а ти трябва да играеш с него пред камера. Двамата направихме тренировка по тай-чи върху един контейнер насред пустинята на залез слънце. За мен беше един от онези незабравими кино моменти", споделя Юън.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас