Програма на София Филм Фест за 20 - 25 март
      facebook 
Фестивали
Петък, 19 Март 2010 21:56
Програма на 20 - 25 март 2010 г.

20.03.2010


От 14.00 часа имате възможност да видите "Млякото на скръбта". Режисьорката Клаудия Льоса разказва чрез историята на красивата, но затворена в себе си Фауста за военновременните травми на много перуански жени. Филмът така и не ни показва престъпленията срещу тях, извършени преди смяната на режима от 1990 г., но въпреки това насилието, изнасилванията и изтезанията, които те са преживели, насищат всеки кадър.

От 16.00 часа отидете да гледате "Не спирай" на Агустин Дияс Янес. Това е историята на четири изтерзани от живота жени, които планират да ограбят няколко мексикански наркотрафиканти, за да си отмъстят.

В 18.30 вижте "Сбогом, заминаваме" - филм на режисьора Сам Мендес. Сюжетът ни разказва историята на двойката Бърт и Верона, които очакват първото си дете, когато родителите на Бърт решават да напуснат САЩ. Тъй като те са единствената причина младата двойка да живее в техния град, бъдещите родители се отправят на пътешествие из страната в търсене на друго място, където да отгледат детето си.

В 20.30 е началото на "Прекършени прегръдки" на Педро Алмодовар. Той разказва за един мъж, който в катастрофа губи зрението и любовта на живота си. Вече му е невъзможно да режисира филми, за това сега живее, обича и пише в тъмнина.

Последната прожекция за деня е на "Neil Young Trunk Show" от 23.00 часа. Спонтанният и почти необработен допълнително филм е заснет по време на два концерта на Нийл Йънг и групата му в залата "Тауър" в Ъпър Дарби, щата Пенсилвания, по време на турнето "Chrome Dreams II". Филмът предлага на зрителите интимно личен портрет на музиканта.

21.03.2010

От 13.30 започва "Концертът" на Раду Михайлеану. Той ни разказва историята на бившия диригент на Болшой театър, който е бил уволнен, защото е назначил евреи музиканти. 30 години след това той е прост чистач в сградата и случайно научава, че новият оркестър е поканен в Париж. Той решава да събере бившите си колеги и вместо истинския оркестър те да свирят в театър Шателе.

В 16.00 часа е "Уиски с водка". Филмът на Андреас Дрезен проследява конфликтите и ревността на снимачната площадка на ситуационна комедия. Актьорът и любител на чашката Ото е принуден да има дубльор под заплахата, че той ще поеме ролята, ако Ото не се придържа към правилата. Някога Ото е имал афера с партньорката си във филма, която сега е женена за режисьора двуличник. От тук идват още усложнения.

В 18.00 часа гледайте "С куршум в главата" - новият филм на Жан-Пиер Жьоне (режисьорът на "Невероятната съдба на Амели Пулен" и на "Най-дългият годеж"). Главният персонаж тук е Базил, който е уцелен от куршум като случаен свидетел на преследване с коли и престрелка. След като е изписан той се оказва безработен, но късметът му проработва, когато среща бивш затворник. Изобретателният нов познат на Базил е усъвършенствал изкуството на преработването на отпадъци и води маргинално съществуване на бунището заедно с находчива група от неудачници, неизменно в добро настроение.

В 20.00 часа отидете да гледате "Сън" на Ким Ки Дук. В най-новата си  лента режисьорът от Южна Корея изследва реалността, сънищата и границата между тях. Докато младият Джин сънува различни събития бившата му приятелка Ран извършва действията от неговите сънища.

От 22.00 часа е "Антихрист" - филмът, с който Ларс Фон Триер разбуни духовете в Кан миналата година. Сюжетът на "Антихрист" разказва за скърбяща двойка, която се опитва да преживее загубата на невръстния си син. Двамата главни герои се опитват да преоткрият себе си, като се преселват в горска хижа. Вместо спокойствие обаче, там те се срещат с най-големите си страхове.

22.03.2010

От 14.00 часа е началото на носителя на Златната палма в Кан "Бялата лента" на Михаел Ханеке. Сюжетът отвежда зрителите в малко протестантско селце в Северна Германия, където се случва поредица от зловещи престъпления. Хората са шокирани и започват да търсят виновници и причини. Прокрадва се намек, че в ужасяващите деяния са замесени деца, жертви на родителски заплахи и жестоко отношение към тях.

В 16.45 започва "Убежище" на Франсоа Озон. Той ни разказва историята на жена със зъл нрав, която разбира, че е бременна след като приятелят й е починал от свръх доза. Тя решава да задържи детето и да продължи живота си в уединена къща извън Париж.

В 18.30 ще има прожекция на "Анна Каренина" като част от програмата София Филм Фест за учащи. Филмът на Сергей Соловьов е класическа екранизация по едноименния роман на Лев Толстой - разказ за трагична любов и предателство, за съдбата на една жена, която, обзета от силна страст, решава да промени изцяло живота си.

В 21.30 е филмът "В търсене на Ерик" на режисьора Кен Лоуч. Сюжетът е за безнадежден футболен фен, чиито живот е абсолютен хаос. Но една вечер се напушва и му се явява неговият идол и съименник Кантона. Тогава нашият главен герой получава втори шанс да подреди живота си.

23.03.2010

Прожекциите ще започнат от 14.00 часа с "Кумбийска връзка" на Рене Виляреал. Той ни разказва за трима младежи, които изживяват своите страсти и дилеми, бродейки из стръмните бедняшки квартали и луксозните райони.

От 16.00 часа е филмът "Според размера". Филмът показва сумото като начин за получаване на признание и е протест срещу обсебения от мисълта за диети свят и социалния натиск върху хората с наднормено тегло. Младите режисьори Ерец Тадмор и Шарон Маймон ни разкриват интригуващи и чудати персонажи и не оставят нито един повод за смях да им се изплъзне.

В 17.45 започва "Убежище" на Франсоа Озон. Той ни разказва историята на жена със зъл нрав, която разбира, че е бременна след като приятелят й е починал от свръх доза. Тя решава да задържи детето и да продължи живота си в уединена къща извън Париж.

От 19.30 следва "Пророк" на Жак Одиар, който е носител на Голямата награда на журито в Кан. Филмът разказва потресаваща история за възмъжаването и оцеляването на френски младеж от арабски произход, попаднал твърде млад в затвора.

От 22.15 е началото на "Neil Young Trunk Show" от 23.00 часа. Спонтанният и почти необработен допълнително филм е заснет по време на два концерта на Нийл Йънг и групата му в залата "Тауър" в Ъпър Дарби, щата Пенсилвания, по време на турнето "Chrome Dreams II". Филмът предлага на зрителите интимно личен портрет на музиканта.

24.03.2010

От 14.30 е началото на "Град паника", който е поредното доказателство за възхода на анимационното кино. Пластмасовите играчки Каубоя и Индианеца имат най-добри намерения, но вместо това без да искат разрушават къщата на Коня. Тогава тримата тръгват на сюрреалистично пътешествие към центъра на Земята и преминавайки през замръзнала тундра откриват паралелна подводна вселена, в която живеят остроглави (и безчестни) същества.

В 16.00 часа можете да видите "Покани ме да вляза" на Томас Алфредсон, който освобождава вампирските филми от изхабените клишета. В този покоряващ разказ за самотата и любовта се срещат пренебрегвания от всички 12 годишен Оскар и неговата съседка и вампирка Ели. А обичта между двамата се появява и без близки планове на кръвясали зъби.

От 18.30 започва "Писмо до Америка", който се прожектира като част от проекта София Филм Фест за учащи. Филмът на Иглика Трифонова е разказ за едно силно приятелство. То кара главния герой да повярва в древна легенда за песен, която възкресява и той тръгва да я търси.

В 21.00 часа можете да видите "Антихрист" на Ларс Фон Триер. Сюжетът разказва за скърбяща двойка, която се опитва да преживее загубата на невръстния си син. Двамата главни герои се опитват да преоткрият себе си, като се преселват в горска хижа. Вместо спокойствие обаче, там те се срещат с най-големите си страхове.

25.03.2010

От 14.45 отидете да гледате "Кумбийска връзка" на Рене Виляреал. Той ни разказва за трима младежи, които изживяват своите страсти и дилеми, бродейки из стръмните бедняшки квартали и луксозните райони.

От 16.30 има прожекция на "Според размера". Филмът показва сумото като начин за получаване на признание и е протест срещу обсебения от мисълта за диети свят и социалния натиск върху хората с наднормено тегло. Младите режисьори Ерец Тадмор и Шарон Маймон ни разкриват интригуващи и чудати персонажи и не оставят нито един повод за смях да им се изплъзне.

В 18.15 можете да гледате "Бялата лента" на Михаел Ханеке. Сюжетът отвежда зрителите в малко протестантско селце в Северна Германия, където се случва поредица от зловещи престъпления. Хората са шокирани и започват да търсят виновници и причини. Прокрадва се намек, че в ужасяващите деяния са замесени деца, жертви на родителски заплахи и жестоко отношение към тях.

Последният филм за деня е "Neil Young Trunk Show" от 21.00 часа. Спонтанният и почти необработен допълнително филм е заснет по време на два концерта на Нийл Йънг и групата му в залата "Тауър" в Ъпър Дарби, щата Пенсилвания, по време на турнето "Chrome Dreams II". Филмът предлага на зрителите интимно личен портрет на музиканта.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас