"Храна за душата"
      facebook 
Стоп кадър
Понеделник, 05 Април 2010 22:41
"Храна за душата" е филм за семейството и приятелите, любовта, доверието и верността… както и за трудностите да запазиш мястото, което чувстваш като свой дом в днешния все по-непредсказуем свят.
Фатих Акин работи с най-добрите актьори от предишните си проекти - Адам Бусдукос ("Кратко и безболезнено", "Срещу стената"), Мориц Блайбтрой ("Солино", "През юли"), Бирол Юнел ("През юли", "Срещу стената").
Младият Зинос притежава и управлява ресторанта "Soul Kitchen". Заведението се намира далеч от туптящото, модерно сърце на Хамбург и помни много по-добри времена. Същото се отнася и за собственика му, който преживява жестока криза в отношенията с дългогодишната си приятелка Надин. Tя получава предложение за работа в Шанхай, a той не може да се примири с раздялата.
Първо му хрумва, че може да продаде ресторанта, колебае се дали да предложи на брат си Илиас управлението му, а през цялото време завистлив "приятел" крои планове за "Soul Kitchen".
В последните три седмици преди да се осъществи идеята за продажба, пълна анархия завладява "Soul Kitchen". Новият готвач решава да сготви именно онези ястия, които винаги е искал да приготви, новият DJ подканя клиентите да танцуват. Неусетно за всички се оказва, че заведението е придобило култов статус.
Зинос осъзнава, че ще направи огромна грешка, ако се раздели със "Soul Kitchen". Особено след като става ясно, че в чуждите идеи за оползотворяване на мястото са включени събаряне на ресторанта и издигане на един от вездесъщите търговски центрове, братята са решени на всичко, за да си върнат "Soul Kitchen".


ФАТИХ АКИН
Роден е в Хамбург на 25 август 1973 г. в турско семейство. Учи визуални комуникации в Хамбургския колеж за изящни изкуства, където се дипломира през 2000 г. Дебютира в киното през 1998 г. с "Кратко и безболезнено", който печели доста награди. Акин често се снима и като актьор. Най-голям успех постига с филма "С глава в стената", за който печели "Златна мечка" в Берлин през 2004 г. Със следващата си лента "На прага на рая" Акин получава наградата за сценарий в Кан ’07, четири Германски филмови награди, награда на ЕФА за сценарий и др.

ИЗБРАНА ФИЛМОГРАФИЯ

1995 Сенсин, ти си! (Sensin… du bistes!) - къс./short
1996 Потурчен (Geturkt) - къс./short
1998 Кратко и безболезнено (Kurz und Schmerzlos)
2000 През юли (Im Juli)
2002 Солино (Solino)
2004 Срещу стената (Gegen die Wand)
2005 Музиката на Истанбул (Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul) - док./docu
2007 На прага на Рая (Auf der Anderen Seite / Yasamin Kiyisinda)
2009 Храна за душата (Soul Kitchen)

СНИМАЧЕН ПЕРИОД
10 октомври 2008 - декември 2008
Германия, 2009, 99 мин, цветен
Филм на Pandora Film, продукция на Corazón International в сътрудничество с Pyramide Productions, Norddeutscher Rundfunk (NDR), Dorje Film

В РОЛИТЕ
Адам Бусдукос Зинос Казандзакис
Мориц Блайбтрой Илиас Казандзакис
Бирол Юнел Шайн Вайс
Анна Бедерке Лусия Фауст
Фелине Роган Надин Крюгер
Лукас Грегорович Лутц
Дорка Грилус Анна Мондстейн
Вотан Вилке Мюринг Томас Науман
Демир Гьокгьол Сократес
Моника Блайбтрой бабата на Надин
Марк Хосман Зиги
Кем Акин Мили
Катрин Страйбек г-жа Шустер фон Финанзамт (Данъци)
Хендрик фон Бюлтзигсльовен асистент на г-жа Шустер
Ян Федер Хер Майер фон Гесундхейтсамт (Здраве)

Продуценти - Клаус Мак, Фатих Акин, копродуценти - Фабиен Воние,Алберто Фани, Фламинио Задра, Паоло Коломбо, сценарий - Фатих Акин, Адам Бусдукос, режисьор - Фатих Акин
Оператор - Райнер Клаусман, монтаж - Андрю Бърд, музикални консултанти - Клаус Мак, Пиа Хофман, художник - Тамо Кунц, дизайн на костюмите - Катрин Асчендорф, звук (Dolby Digital) - Кай Луде, Ричард Боровски, звукова картина - Андреас Хилдебранд, кастинг - Моник Акин

Световен разпространител: THE MATCH FACTORY
Разпространител за България: АРТ ФЕСТ
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас