Уикенд фестивал "Улица Отец Паисий"
      facebook 
Фестивали
Неделя, 18 Април 2010 18:44
Музика, шествие, пърформънси, дискусии, прожекции, стрийт арт, кулинария, битак и много други динамични събития ще се случат на 24 и 25 април на територията на улица "Отец Паисий" в Пловдив по време на уикенд-феста, който е част от големия културен фестивал "Улица Отец Паисий".
На 24 април (събота) улицата ще бъде завладяна от музика още от обяд до късно вечерта. Две музикални сцени ще бъдат поставени в двата й края и ще създават празнично градско настроение. Сцената за музика на живо ще бъде разположена на площада, където се пресичат ул. "Отец Паисий" и ул. "Станислав Доспевски" до Градска художествена галерия. От 12:00 по обяд до 11:00 вечерта на сцената ще се качат: Пловдивски духов оркестър, Арменски женски хор "Ереван", детска вокална група "Шарл Азнавур", "Смут и мизерия в Източна Румелия" с джаз и суинг, "Карандила Джуниър" и "Попара". Екзотика на първата музикална сцена ще придаде в 17:30 часа младата сливенска група Карандила Джуниър - група от 14 деца между 10 и 18 години, които с лекота свирят балкански и цигански ритми, музика на Горан Брегович. В 20:00 часа група Попара ще се впусне в джем-сешън, в който се преплитат джаз, боса-нова, дъб, рага и какво ли още не. Втората музикална сцена e за DJ  и ще бъде разположена на края на улица "Отец Паисий" пред artnewscafe. Около сцената брейкъри ще демонстрират паркур, брейк, хип хоп танци.

По време на уикенд фестa ще бъдат създадени два нови артистични топоса по улицата: отворена графити галерия и site-specific обект, посветен на продълговатите павета на улица "Отец Паисий". Паркинът на ресторант Фреш ще бъде изрисуван от най-добрите графити артисти Funne, Stereo, Ernesto Nasimo, Edgar Gomez, Goat със съдействието на Graffiti Shop Aceton и Montana Cans и ще остане като постоянна отворена графити галерия. Site-specific обектът “Последният хълм” ще заеме своето място на кръстовището на ул.Отец Паисий и Патриарх Евтимий. Негови автори са художникът Атанас Хранов и поетът Александър Секулов. Акцията по поставянето е едно от първите събития на феста и ще се състои от 11:00 часа.

За любителите на литературата и нейните живи прояви ще има две събития: литературно четене и словесен флаш моб. В двора на къщата на улица "Отец Паисий" 32 от 17:00ч. Васил Георгиев ще прочете части от новата си книга "Уличник" и разказ, посветен на пловдивската улица. Словесен флаш-моб ще се проведе в градинката на Джумая Джамия от 13:00 до 13:30 часа - инициативата е на литераторите ВБВ, Камелия Спасова, Мария Калинова.

Прожекциите ще заемат своето място вечерта на 24-ти. В градинката на Джумая Джамия ще се състои прожекция на филма "Бояджана" - филм за художника от архивите на БНТ Пловдив с режисьор Венелин Василев и сценарист Златин Бояджиев. Прожекцията е последвана от артистична дискусия: "Да превърнем ли кръчма Пловдив в паметник на артистичната бохема", част от инициативата на БНТ Пловдив "Да отворим кръчма Пловдив". Световният лейбъл за кратко кино Future Shorts представя специално за фестивала "Прожекция на тераска" в къщата на кивито на ул.Отец Паисий 5. В двора на къщата на номер 32 ще се прожектира "Time is material" - арт-видео селекция на Studio Dauhaus.

Стрийт - стайлингът не остава по-назад от културните прояви. Организаторите на фестивала и обитателите на улицата правят жест на симпатия към човека, който присъства без изключение на всички културни събития в Пловдив - Стефчо Автографа. Стилистите от салон Арлет ще го преобразят чрез прическа, а в новооткрития магазин "Агресия" ще го облекат в луксозен мъжки костюм. Очаква се Стефчо да събере огромно количество фестивални автографи.

Две инициативи пресъздават миналото на улицата - Шапкарницата "Шик Паризиен" и градският транспорт - трамвай и автобус, минавали миналия век по паветата на Отец Паисисй. Студенти от специалност Сценография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство първия ден от уикенд-феста ще изработват модни шапки от нетрайни материали, а втория ще предлагат на посетителите туристическа обиколка на ул.Отец Паисий в специално изработен от велпапе автобус.

Визуалните изкуства ще бъдат представени в галерия "Сариев" и в офиса на Open Arts Foundation. На 24 април галерията ще обяви финисаж на изложбата на Емил Миразчиев, а на следващия ден публиката ще може да види как се реди изложба - Светозара Александрова ще поставя експозицията си "Забранено".

Изпълнителските изкуства ще бъдат представени от съвременен танц на Ана Саласар и пърформънс импровизация на Продан Марков някъде по улицата. Моника Пунгерова и Ана Саласар (Ана Каракашева) ще танцуват с вързани очи по продължение на цялата улица Отец Паисий.

Най-малките също не са забравени. И двата дни на уикенд-феста от 11:00ч. в детски магазин Le Petit Monde е подготвено детско матине с игри на маса и лека закуска.

25 април (неделя) e посветен на спортни инициативи, свободен битак и туристическа разходка по улица Отец Паисий с кракомобилния автобус от велпапе. На битака всеки може да разчисти ненужните вещи от мазето и тавана, както и да намери нещо необходимо на добра цена. Пред artnewscafe ще бъде обявен турнир по табла и ще има спортен полуден - народна топка, федербал, ръбче, ластик, дама.

И двата дни на уикенд-феста гостите ще се наслаждават на кулинарната Отец Паисий. Ресторант Ереван представя подбрани арменски специалитети и музика. Ресторант Fresh посреща гостите си с комплименти и старо градско уикенд-меню. В неделя следобед в хотел-ресторант Одеон на бяло сладко и класическа музика ще се съберат предишни и сегашни обитатели на сградата, за да побъбрят за старите пловдивски родове и да разкажат на посетителите как се е променила през годините улица "Отец Паисий".

Уикенд фестът на 24 и 25 април е част от програмата на Културния Фестивал УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ (април-май 2010). Други събития от голямата програма, които могат да се разгледат по време на Феста, са двете изложби "Улицата преди" и "Улицата сега", намиращи се на улица "Отец Паисий" до 31 май.

Архивната изложба "Улицата преди" представя историята на пловдивската улица през последните сто години, а експонатите със снимки от Регионална дирекция Архиви и текстове от Катрин Сариева и Владимир Балчев са поставени на девет локации по открити витрини и фасади на цялата улица.

Етноложката изложба "Улицата сега"
е осъществена от студенти-етнолози от Пловдивски университет с подкрепата на ЦАЕСИ и на студенти-фотографи от Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство. "Улицата преди" изследва съвременното състояние на улица "Отец Паисий" и ролята й на успоредна градска култура спрямо Главната улица - фотографии и текстове ще бъдат изложени на 23 април в независими помещения по улица Отец Паисий.

УИКЕНД ФЕСТ
24 април - 25 май
от 11 сутринта до 11 вечерта

През двата дни улицата ще бъде затворена за автомобили.

Организатор: OPEN ARTS Foundation
Съорганизатори: Център за антропологични и етносоциологически изследвания към Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски" - ЦАЕСИ, АМТИИ - Пловдив, Регионална Дирекция "АРХИВИ" Пловдив
С подкрепата на: Фондация "Америка за България", Община Пловдив, Фонд за подкрепа на дебютни проекти: Национален фонд "Култура", Фондация "Арт Офис", Сдружение "Терра Алтера", Студентски съвет към ПУ "Паисий Хилендарски"

ПРОГРАМА УИКЕНД ФЕСТ УЛИЦА ОТЕЦ ПАИСИЙ, ПЛОВДИВ

24-25 АПРИЛ
от 11 сутринта до 11 вечерта

24 АПРИЛ (СЪБОТА)


МУЗИКА

СЦЕНА ЖИВА МУЗИКА
площад на ул. Отец Паисий и ул. Станислав Доспевски
12.00 - 13.00 – Пловдивски духов оркестър
13.30 - 15.00 – Арменски женски хор “Ереван”, Детска вокална група “Шарл Азнавур”
15.30 - 17.00 – Смут и мизерия в Източна Румелия
17.30 - 19.30 – Карандила Джуниър
20.00 - 21.30 – Попара

DJ СЦЕНА

artnewscafe, ул. Отец Паисий 38
11.00 – 21.30 – Мартин (artnewscafe), DJ George, Yves O (Dauhaus), Clipper (Disco Comrades), Kostja Timoshenko (Казакстан)

афтър парти
клуб Fabric, ул. Отец Паисий 31
21.30 – Mr. Мoon & Venko – funky jazzy

автографи от музиканти
музикален магазин Music Center и тротоар, ул. Отец Паисий 3
12.00 - 18.00 - Gabbana, Small men, James Crow - банди от Пловдив се срещат с фенове

ПЪРФОРМЪНС

кръстовище на ул. Отец Паисийи и ул. Патриарх Евтимий
11.00 - 12.00 - "Последният хълм" - вграждане
Атанас Хранов, Александър Секулов

градинка на Джумая Джамия - стартова точка
16.00 - 17.00 - "Следвай ме" - Моника Пунгерова и Ана Саласар
танц с вързани очи по улицата

паркинг на ресторант FRESH bar end grill, ул. Отец Паисий 15
12.00 - 20.00 - Създаване на открита графити галерия за Улицата
артисти - Funne, Stereo, Ernesto Nasimo, Edgar Gomez, Goat
Представят Graffiti Shop Aceton и Montana Cans

ФЛАШ-МОБ


Градинка на Джумая Джамия
13.00 - 13.30 - Свободно градско четене на тема: Улицата. По едно и също време всички четат текст на глас. Носете любим текст и участвайте в седмия литературен флаш моб. Инициатива на ВБВ, Камелия Спасова, Мария Калинова.

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ

Двор на къща, ул. Отец Паисий 32
17.00 - 18.00 - Васил Георгиев чете новата си книгата "Уличник" + разказ, посветен на ул. Отец Паисий в Пловдив

ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА


офис OPEN ARTS Foundation, ул. Отец Паисий 38
11.00 - 22.00 - "Отец Паисий 38", обект - Студио Геометрия

Галерия Сариев, ул. Отец Паисий 40
17.00 - 21.00 - Финисаж на изложбата "24 Карата" на Емил Миразчиев

ДИЗАЙН

фризьорски салон Арлет, Отец Паисий 9
11.00 – 23.00 – лампи и фотографии – Димо Иванов,  Руси Иконописов; Колекция бижута – "Tribal Cosmos" - Глория Иванова и Николай Божилов

Май ООД, кръстовище на ул. Гурко и ул. Отец Паисий 36
новото пространство за дизайн

SITE SPECIFIC

прозорци по ул. Отец Паисий
"Два цвята" - site specific objects, Светлана Мирчева

ДЕМО ПАРКУР

artnewscafe и подлез, ул. Отец Паисий 40
16.00 - 17.00 - демонстрация на паркур, брейк, хип хоп танци с музика от DJ George

ДЕТСКО МАТИНЕ

детски магазин Petit Monde, ул. Отец Паисий 5 (към ул. Рилски Метох)
11.00 - 16.00 - игри на маса и лека закуска за най-малките

СТРИЙТ СТАЙЛ

фризьорски салон Арлет и Бутик Агресия
11.00 - 12.00 - Стайлинг на Стефчо Автографа

свободно помещение, ул. Отец Паисий 11
10.30 - 18.00 - Изработване на шапки от хартия "Шик Паризиен - шапки за всеки", Студенти Сценография, АМТИИ

фризьорски салон Арлет, Отец Паисий 9
Beauty Zone – експресен грим и фризура

ДИСКУСИИ, ФОРУМИ

градинка на Джумая Джамия
21.00 - 21.40 - Прожекция на филма "Бояджана" - филм за художника (реж. Венелин Василев, сцен. Златин Бояджиев), БНТ Пловдив
22.00 - Артистична дискусия: "Да превърнем ли кръчма Пловдив в паметник на артистичната бохема", част от инициативата на БНТ Пловдив "Да отворим кръчма Пловдив"

ПРОЖЕКЦИИ

в двора на кивито, ул. Отец Паисий 5
21.30 - 22.30 – Future Shorts представя "Прожекция на тераска” – късометражни филми

Двор на къща, ул. Отец Паисий 32
21.00 - 22.00 - "Time is material" - арт-видео селекция на Studio Dauhaus

КУЛИНАРИЯ

FRESH bar end grill, ул. Отец Паисий 15
авторско меню и комплименти за посетителите на фестивала

ресторант Ереван, ул. Отец Паисий 29
традиционна арменска кухня и автентична музика

ВЪРТЕНЕ НА ОГНЬОВЕ

кръстовище на ул. Гурко и ул. Отец Паисий
21.00 - стрийт артисти

25 АПРИЛ (НЕДЕЛЯ)


БИТАК

паркинг на ресторант FRESH bar end grill
10.00 - 17.00 - разчистете ненужните неща от мазетата, таваните и килерите! Носете закачалки, черджета или маси да поставите стоката. Ще има музика

АВТОБУСЧЕ

обиколка с кракомобилен автобус от велпапе
11.00 - 18.00 - на всеки кръгъл час тръгва от началото и края на улицата
Проект на студенти Сценография АМТИИ със съдействието на Duropack
Ваня Итинова, Елица Рангелова, Диляна Чотрова, Диана Комашинска, Пламена Христова, Рангел Гидиков, Герагана Мантърлиева, Вера Мочева, Светлозар Янков
                                                   
ОТКРИТ УРОК ПО АРМЕНСКИ

Арменски Културен Дом, ул. Отец Паисий 29
12.30 - 13.00 - разговорен арменски език - безплатен урок
със съдействието на Арменско училище, Пловдив

СПОРТЕН ПОЛУДЕН

по цялата улица, основен пункт artnewscafe
11.30 - 19.00 - народна топка, федербал, ръбче, ластик, дама

пред офиса на OPEN ARTS Foundation, ул. Отец Паисий 36
13.00 - Турнир по табла, носете си табли

ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА


Галерия Сариев, ул. Отец Паисий 40
14.00 – 17.00 – Как се реди изложба? Светозара Александрова поставя изложбата си "Забранено" в галерия Сариев

Паркинг на ресторант FRESH bar end grill, ул. Отец Паисий 15
свободно разглеждане на откритата графити галерия

SITE SPECIFIC

Прозорци по ул. Отец Паисий
Два цвята - site specific objects, Светлана Мирчева

Кръстовище на ул. Отец Паисийи и ул. Патриарх Евтимий
“Последният хълм”, обект с автори Атанас Хранов и Александър Секулов

КУЛИНАРИЯ


Хотел-ресторант Одеон, ул. Отец Паисий 40
15.00 - 17.00 - на гости в една пловдивска къща с бяло сладко, музика, среща с предишните обитатели, семейни истории и снимки

FRESH bar end grill, ул. Отец Паисий 15
авторско меню и комплименти за посетителите на фестивала

Ресторант Ереван, ул. Отец Паисий 29
традиционна арменска кухня и автентична музика

ДЕТСКО МАТИНЕ

Детски магазин Petit Monde, ул. Отец Паисий 5 (към ул. Рилски Метох)
11.00 - 16.00 - игри на маса и лека закуска за най-малките

ДИЗАЙН

Фризьорски салон Арлет, Отец Паисий 9
11.00 - 23.00 - лампи и фотографии - Димо Иванов,  Руси Иконописов; Колекция бижута - "Tribal Cosmos" - Глория Иванова и Николай Божилов

Май ООД, кръстовище на ул. Гурко и ул. Отец Паисий 36
новото пространство за дизайн

ПОСТОЯННИ ИЗЛОЖБИ НА ФЕСТИВАЛА:

УЛИЦАТА СЕГА / етноложка изложба
свободни помещения
раб. време за фестивала: 11.00 - 23.00

етноложки интервюта и видео: Студенти "Етнология", ПУ Паисий Хилендарски, ръководител доц. Красимира Кръстанова
фотографии: студенти "Графичен дизайн и фотография" АМТИИ, ръководители доц. Никола Лаутлиев, Мариана Камбурова

локации на изложбата / следвай синия флаг:
Магазин, ул. Отец Паисий 7
Безистен на Арменски Културен Дом, ул. Отец Паисий 29
Магазин, ул. Отец Паисий 34
Аrtnewscafe, ул. Отец Паисий 38

УЛИЦАТА ПРЕДИ / архивна изложба
витрини и фасади по улицата

текстове и теми: Катрин Сариева, Владимир Балчев
архивни материали: Регионална Дирекция “Архиви” Пловдив
артистична идея и реализация: Здравка Кантарева и Златна Михайлова

локации на изложбата / следвай жълтия флаг:
Бивш Нармаг, ул. Отец Паисий 12
Градинка на Джумая Джамия
Частен дом, ул. Отец Паисий 18
Безистен на Арменски Културен Дом, ул. Отец Паисий 29
Клуб Fabric, Магазин Агресия, ул. Отец Паисий 31
Ул. Отец Паисий 32
Паркинг, ул. Отец Паисий 35
Токоизправителна станция, ул. Отец Паисий и ул. Гурко
Градинка на ресторант Унико, подлез към спирка
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас