Стенли Кубрик
      facebook 
Отпечатъци
Написано от Надя Христова   
Петък, 02 Януари 2009 15:54
Стенли Кубрик (1928 - 1999г.) е американски режисьор и сценарист, считан за един от най-добрите и нестандартни творци на XX век. Неговите филми разкриват задълбочен поглед към различни философски теми, а внушителните послания, които са вградени в творбите му провокират към сериозен размисъл.
Първоначалната професия, с която започва своята кариера е тази на фоторепортер. Той успява да продаде първите си снимки на ню-йоркското списание "Look", а по-късно започва и постоянна работа за изданието.
Стенли Кубрик е привлечен предимно от документалната фотография. Постепенно в мислите му се заражда идеята за документален късометражен филм, който осъществява и озаглавява "Денят на боя".
Този първи опит в режисьорското поприще се радва на интерес от страна на публиката. Мотивиран от успеха на лентата Кубрик заснема още два документални филма - " Flying Padre", "The Seafarers", които също са приети положително. Следват филмите "Страх и желание" (1953г.), "Целувка на убиец" (1955г.) и "Убийството" (1956г.).
Появата на "Пътеките на славата"(1957г.) го изстрелва до неподозирани висини в режисьорската му кариера. Звездата на Кубрик заблестява, но вече и в световен мащаб.
Лентата е заснета по романа на Хъмфри Коб, а главните роли са поверени на Кърк Дъглас, Адолф Менжу и Джордж Макрийди.
Голяма част от филмите на Кубрик са екранизации по литературни творби. Много от тях са насочени главно към темата за насилието, потопяващо в тъмната страна на човешкото съзнание.
През 1961 г. Кубрик се преселва да живее в Лондон, бягайки от нередностите с холивудската система на филмопроизводство, според която не може да бъде пълноправен автор на своите творби.
Първата творческа дейност, след като се установява в Англия, е работата му върху екранизацията по романа "Лолита" на Владимир Набоков (1899 - 1977г.)
През 1968 г. Кубрик се утвърждава като един от най-добрите режисьори с лентата "2001: Космическа Одисея" (1968г.). Още през 1960 г. се появява идеята да реализира научно-фантастичен филм, който да засяга теми, свързани с човешката еволюция и технология, извънземен живот и изкуствен интелект.
За написването на сценарий се обръща към Артър Кларк, който по същото време е популярен с романите си "Краят на детството" и "Срещу падащата нощ", а по-късно известен под името "Градът и звездите".
През 1968 г. в резултат на съвместната дейност на Кубрик и Артър Кларк се появява "2001: Космическа Одисея". Филм, който заслужено е номиниран за четири награди "Оскар", а от тях печели статуетка в категорията за визуални ефекти.
"2001: Космическа Одисея" е истинска нестандартна смесица от научен реализъм, провокативно поднесени картина и звук, а също и напълно нови за времето си специални ефекти.
През 1971 г. Кубрик провокира вниманието на обществото с филм, който поразява с шокиращите и брутални сцени на насилие.
"Портокал с часовников механизъм" е лента, която предизвиква огромен интерес и много обществени полемики както върху съдържанието, така и върху използваните кинематографични похвати. Сценарият е базиран по роман на Антъни Бърджис (1917 - 1993г.). Лицето на злото е отразено в една банда безработни младежи. Техен лидер е Алекс Деларж (Малкълм Макдауъл), когото звуците на класическа музика карат да извършва жестоки престъпления, а силното му влияние кара останалите от бандата да го последват.
"Портокал с часовников механизъм" е истинско мисловно приключение, което предизвиква противоположни реакции. Голяма част от зрителите обвиняват Кубрик в цинизъм.
Сцените са брутални до болезненост, а жестокостите протичат под звуците на класическа музика от Едуард Елгар, Хенри Пърсел, Римски-Корсаков и Бетовен.
"Портокал с часовников механизъм" отнася две от най-престижните награди на нюйоркската филмова критика. Кубрик печели приз за най-добър режисьор, а лентата е отличена с награда за най-добър филм за 1971 г.
Следват филмите "Бари Линдън" (1975г.) "Сиянието" (1980г.), "Пълно Бойно Снаряжение (1987г.)
През 1999 г. се появява "Широко затворени очи". Лента, която провокира размисли за любовта, насилието и сексуалните взаимоотношения.
Приживе Кубрик започва да режисира „Изкуствен интелект“, но не успява да довърши работата си по този филм, защото е покосен от сърдечен инфаркт. По-късно неговото дело е реализирано от Стивън Спилбърг, който е един от най-близките приятели на Кубрик.

Филмография
 • Страх и желание (1953г.)
 • Целувката на убиеца (1955г.)
 • Убийство (1956г.)
 • Пътеките на славата (1957г.)
 • Спартак (1960г.)
 • Лолита (1962г.)
 • Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба (1964г.)
 • 2001: Космическа Одисея (1968г.)
 • Портокал с часовников механизъм (1971г.)
 • Бари Линдън (1975г.)
 • Сиянието (1980г.)
 • Пълно Бойно Снаряжение (1987г.)
 • Широко затворени очи (1999г.)

"Необходимо е човек да има правото на избор между доброто и злото. Той може и да избере злото, но да го лишим от правото на избор означава да го направим нещо по-малко от човек - портокал с часовников механизъм."

"Великите нации винаги са играли ролята на гангстери, а малките нации - на проститутки."

"Ако нещо може да бъде написано или измислено, значи може да бъде филмирано."
снимки: moldova.org
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.
Жорж СьораЗджислав БекшинскиМарк ШагалРембранд ван РейнЕдгар ДегаДавид Алфаро СикейросЛеонардо да ВинчиВинсент ван ГогПабло ПикасоСалвадор ДалиРене МагритВладимир КушПол СезанЕдуар МанеКамий ПисароАнри дьо Тулуз-ЛотрекПиер-Огюст РеноарКлод МонеАнри МатисЖан Франсоа МилеВладимир Димитров - МайстораВасилий КандинскиФрида КалоАлфред СислеМакс ЕрнстАртемизия ДжентилескиПол ГогенФренсис БейкънГустав КлимтМикеланджело да КараваджоАмадео МодилианиЙеронимус БошСандро БотичелиИсак ЛевитанФрансис ПикабиаЛеонид АфремовХуан МироДжеймс УислърАлфонс МухаОдилон РедонФредерик БазилДиего ВеласкесЕл ГрекоOдилон РедонФрансоа БушеМихаил ВрубелЖорж БракАнри РусоИгор ГрабарКрис ЛюисДжордж ГросКарл БрюловЕдвард Мунк Питер Корнелис МондрианГотфрид ХелнвайнФьодор ВасилиевИван АйвазовскиХуан ГрисФеликс ВалотонХристо БотевСтенли КубрикДейвид ЛинчБратя ЛюмиерАртър КларкФьодор ДостоевскиЕмил ХаризановИво СтанковЛюдмила ФилиповаМан РейИван ВазовКърт ВонегътМартин АргировПанчо ВладигеровФилип КутевМикеланджело АнтониониИрена СоленароваКлод ЛьолушЕдуард Мейбридж

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас