Анатолия - Земя на богове и гробници
      facebook 
Стоп кадър
Неделя, 09 Май 2010 21:27
Турското министерство на културата и туризма разтвори широко вратите на музеи и археологически обекти за екипа нa Стилиян Иванов. Лентата на dodofilm и tvart ни представя човешки стъпки на 17 000 години, скални рисунки на 11 000, скулптура на Богиня на 8 000 години...
Българският филмов екип успя за първи път да заснеме в детайли родните места на Омир и Херодот; храмовете на Ефес; царството на хетите; статуите на Ищар, светилищата на Кибела, арамейските църкви, къщата на Дева Мария, които са само част от увлекателния филмов разказ за Анатолия.
Това се случи с подкрепата на д-р Фадиме Гюлай Аслан - съветник по културата в посолството на Република Турция у нас.
Документалният филм е сбор от исторически факти и теории, представени като приказка, продуцирана от Деян Неделчев, която събира 15 000 години в 48 минути.
В аванс можем да обобщим: свързващ образ между раждащата Богиня с двата леопарда на възраст 8 000 г. и трихилядолетната Кибела - богинята на фригите, разпознаваме в Кубаба - богиня от хетския пантеон. Чрез шумерските надписи Стилиян Иванов проследява корените на Кубаба чак до средата на III хил.пр.Хр., разпознавайки я в образите на Ищар, Астарта и др. По-интересното е, че арамейците (семитите) от своя страна превръщат хетската Кубаба в Майка на всички живи организми. Така тя преминава в Библията като Ева. В превод името "Ева" означава "живот".

Премиера на tvart и dodofilm - 14 май, "Иберостар", Златни пясъци


Автор и режисьор Стилиян Иванов, oператор Мирослав Евдосиев, продуцент Dodofilm

Богинята майка шества победоносно през целия път на човешката история, приемайки различни образи и получавайки различни имена, като в началото на 1-вото хил.пр.Хр. вгражда част от хилядолетната си същност в образа на Артемида. Елините отъждествяват богинята Кибела и с Рея - сестра и съпруга на Кронос - времето. Рея е богинята, от която тече всичко, майката на олимпийските богове. Майката на самия Зевс.
Богинята майка, Кубаба, Кибела, Артемида и десетките други женски божества намират своята фокусна точка в най-известния женски образ на всички времена - в образа на Богородица, майката на божия син.
Освен за богове и герои кадрите на операторът Мирослав Евдосиев разказват и за големите битки на древността - тази за Троя, сраженията на Рамзес II, похода на Александър Македонски, който в град Гордион - столицата на фригите, разсича "гордиевия възел", сбъдвайки предсказанията на пророците за идването на световния владетел.
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас