Артър Кларк
      facebook 
Отпечатъци
Написано от Надя Христова   
Петък, 02 Януари 2009 20:22
Артър Чарлс Кларк  (1917 - 2008г.) е британски писател и изобретател.
Още от детството си е силно привлечен от паранормалните явления. Сред любимите му занимания са да наблюдава звездите, както и да чете стари американски фантастични комикси. С интерес си купува броеве на списанието "Amazing Stories", в което се публикуват разкази на Хърбърт Уелс, Жул Верн, Едгар Алан По и други фантасти, а любопитството му към необяснимото нараства с всеки изминал ден.
Артър Кларк не може да си позволи универитетско образование. Започва работа като ревизор в комитет по образованието.
Кларк публикува първите си авторски материали в различни училищни списания.
Голяма част от статиите, в които описва космически пътувания и технологии са отхвърляни често от издатели и редактори. Артър Кларк има обтегнати отношения с научните среди и доста от материалите му са публикувани на твърде необичайни места като "Плейбой".
През 1945 г. успява да публикува статията си "Извънземни предаватели" в списание Радио Свят, в която описва сателитна комуникационна система-мрежа от геостационарни спътници.
Артър Кларк е един от първите, предложили използването на сателити около Земята с главна цел подобряване на комуникациите. Той споделя публично и своите виждания, че човек ще стъпи на Луната до 2000 г. Кларк прави и изказване, че един ден космическите пътешествия ще бъдат като отиване до курорт. Тези дръзки прогнози, споделени от него през 40-те години, предизвикват насмешка сред обществото.
От (1941-1946г.) Кларк служи в Кралските военновъздушни сили като радарен инструктор и техник.
Фантастът дейно подкрепя и научни изследвания, свързани с телекинезата и други мистични феномени.
Артър Кларк е носител на ордена на Британската империя. През 1962 г. е награден с премията „Калинг“, за постижения в популяризирането на науката.Той е носител и на номинация за Нобелова награда, както и на много други отличия.
Пред 1953 г. се жени за Мерилин Мейфилд, която е 22-годишна разведена американка с малък син, но двамата се разделят след няколко месеца. Артър Кларк никога не се жени повторно.
През 1956 г. емигрира на о-в Цейлон (Шри Ланка) в Индийски океан и живее там до смъртта си. Една от причините да се засели точно на това място е магията на дълбоководното гмуркане. Той споделя, че усещането, което изпитва по време на подводното приключение е подобно на безтегловността, която изпитват астронавтите в космоса.
Артър Кларк живее в гр.Коломбо, а през 1960 г. получава гражданство и се ползва от специален статут, според който плаща минимални данъци. Успява да убеди властите да приемат закон за постоянно пребиваване, който е популярен още като "Законът Артър Кларк" . Според наредбата всеки чужденец, внесъл в страната твърда валута, плаща минимални данъци и се ползва със специални привилегии.
През 1968 г. Артър Кларк и Стенли Кубрик(американски режисьор и сценарист) се събират, за да създадат съвместно сценарий за филм за космоса. Идеята е базирана въз основа на "Стражът", който е един от разказите на Артър Кларк. Така се появява уникалното кино-явление “2001: Одисея в Космоса”.
Успоредно с работата по лентата се появява и едноименен роман "2001: Одисея в Космоса", който дава началото на популярната фантастична поредица на Кларк - "2010: Втора Одисея" (1982г.), "2061: Трета Одисея" (1988г.) и "3001: Последната Одисея" (1997г.).
Артър Кларк е автор на над 100 книги, повести и близо 500 разкази, както и на  няколко нефантастични книги, описващи техническите детайли на приложението на ракетната техника и космическите полети. Сред по-известните от тях са "Изследването на космоса" (1945г.) и "Многообещаващият Космос" (1968г.). Признанието за неговите технически открития получава с  официалното именуване от Международното Астрономическо Общество на геостационарната сателитна орбита известно още като "Орбита на Кларк".
През 1980 г. Кларк става известен чрез своите телевизионни програми - "Тайнствената вселена" "Тайнственият свят на Артър Кларк" , "Светът на странните сили". През 1986 г. от  Дружеството на американските писатели фантасти го провъзгласяват за Grand Master.
През 1988 г. му е поставена диагноза пост-полиомиелитен синдром. През повечето време  се придвижва с инвалидна количка. Още през далечната 1959 г. му е поставена тежката дигноза полиомиелит.
През 1998 г. е удостоен с рицарското звание Commander of the Order of the British Empire "за принос в кулурното сътрудничеството между Англия и Шри Ланка". През същата година става ректор на Международния Космически Университет (Франция), където работи от (1989 - 2004г.) Ректор е и на Моратува (университет), Шри Ланка (1979 - 2002г.)

Артър Кларк мечтае за три неща.
Да бъдат открити безспорни доказателство за съществуването на извънземен живот, защото вярва, че не сме сами във Вселената.
Човечеството да възприеме по-екологични източници на енергия. Третата му мечта е да се възцари мир във втората му родина Шри Ланка, която е обзета от бушуваща гражданска война. "Живея тук от 50 години и през половината от времето съм бил свидетел на горчив конфликт, който разделя страната.", споделя той.

Най-известни произведения на Артър Кларк
  • “Пясъците на Марс” (1951г.)
  • "Краят на детството” (1953г.)
  • "Градът и звездите" (1956г.)
  • “Голямата дълбочина” (1957г.)
  • “Една одисея в Космоса през 2001"  (1968г.)
  • "За времето и звездите" (1972г.)
  • "Среща с Рама" (1973г.)
  • "Фонтаните на рая" (1979г.)
  • "10-та по Рихтер" (1996г.)

"Изглежда, че всяка революционна идея предизвика три фази на реакция. Те могат да бъдат обобщени с фразите: 1. Това е напълно невъзможно. 2. Възможно е, но не си струва да го правим. 3. През цялото време ви казвах, че това е добра идея."
 
"Съдиите на хората могат да покажат милост. Срещу законите на природата обаче никой не може да обжалва."

"Бих искал хората да ме запомнят предимно като писател, като някой, който е забавлявал читателите си и е разширил границите на въображението им."
Сър Артър Кларкснимки: domain-b.com; metlin.org
            
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.
Жорж СьораЗджислав БекшинскиМарк ШагалРембранд ван РейнЕдгар ДегаДавид Алфаро СикейросЛеонардо да ВинчиВинсент ван ГогПабло ПикасоСалвадор ДалиРене МагритВладимир КушПол СезанЕдуар МанеКамий ПисароАнри дьо Тулуз-ЛотрекПиер-Огюст РеноарКлод МонеАнри МатисЖан Франсоа МилеВладимир Димитров - МайстораВасилий КандинскиФрида КалоАлфред СислеМакс ЕрнстАртемизия ДжентилескиПол ГогенФренсис БейкънГустав КлимтМикеланджело да КараваджоАмадео МодилианиЙеронимус БошСандро БотичелиИсак ЛевитанФрансис ПикабиаЛеонид АфремовХуан МироДжеймс УислърАлфонс МухаОдилон РедонФредерик БазилДиего ВеласкесЕл ГрекоOдилон РедонФрансоа БушеМихаил ВрубелЖорж БракАнри РусоИгор ГрабарКрис ЛюисДжордж ГросКарл БрюловЕдвард Мунк Питер Корнелис МондрианГотфрид ХелнвайнФьодор ВасилиевИван АйвазовскиХуан ГрисФеликс ВалотонХристо БотевСтенли КубрикДейвид ЛинчБратя ЛюмиерАртър КларкФьодор ДостоевскиЕмил ХаризановИво СтанковЛюдмила ФилиповаМан РейИван ВазовКърт ВонегътМартин АргировПанчо ВладигеровФилип КутевМикеланджело АнтониониИрена СоленароваКлод ЛьолушЕдуард Мейбридж

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас