"Крадци на лебеди" от Елизабет Костова
      facebook 
Литература
Сряда, 19 Май 2010 16:30
"Крадци на лебеди" е история за разрушителната творческа страст, за житейските загуби и за любовта в различните й форми - първата любов, внезапната любов и последната любов - вечната.
"Отдавна искам да напиша роман за художник. Запленена съм от изкуството и от факта, че има хора, които обвързват живота си с това да полагат цветове върху платното, пресъздавайки света по този начин", споделя авторката Елизабет Костова.
От Вашингтон и Ню Йорк до Северна Каролина, от Акапулкодо Париж и нормандското крайбрежие на Ламанша с писма и разкази на психиатъра Андрю Марлоу и на двете жени в живота на художника Робърт Оливър се възстановява драматичната история на френската художничка Беатрис дьо Клервал, внезапно загърбила творческата си кариера и оставила неразгадана тайната за своите известни и неизвестни шедьоври.
Психиатърът Андрю Марлоу е посветен на професията и любимото си хоби - да рисува. Когато известният художник Робърт Оливър се опитва да унищожи една картина в Националната галерия за изкуство, в резултат на което става пациент на Марлоу, животът на психиатъра се "обръща". Отчаян, че не може да разкрие тайната, измъчваща гения, той предприема разследване, което го отвежда до най-близките на Оливър - бившата му съпруга и бившата му любовница и до една трагедия от времето на разцвета на френския импресионизъм.
Робърт притежава писма на френски език между млада жена, изключително талантлива художничка, и чичо й, който също е художник. Текстовете на тези писма ни пренасят във Франция в края на 19 век - барикадите на Парижката комуна, бохемата от Монмартър, света на великите импресионисти, сред красивите пейзажи на нормандското атлантическо крайбрежие на Франция.

На младата Беатрис й се случват много неща - тя се влюбва във Оливие, от когото ще роди единствената си дъщеря, нейните картини предизвикват фурор, те раждат и черна завист и коварни ходове, които накрая ще ни обяснят друга една загадка - защо Беатрис спира да рисува толкова млада.

Д-р Марлоу се влюбва в Мери и двамата тръгват по следите на картините на Беатрис - и повтарят пътя на Робърт Оливър. В Акапулко те се срещат с ексцентричен ценител и търговец на книги, който пък препраща д-р Марлоу в Париж при живия съпруг на дъщерята на Беатрис, за да види и неговата уникална колекция, да тръгне по пътя на една картина на Сисле, да открие рисунките на Беатрис в едно селско кметство недалече от френската столица – любимо средище на импресионистите, и последните писма, които обясняват загадката - последната й картина, която от своя страна представлява обяснение на съдбата на младата жена и най-голямата любов в живота й.

Така Марлоу и другите герои на романа - и читателите с тях, могат наистина да разберат коя картина всъщност се опитва да разсече с нож Робърт Оливър.

Това е роман за голямата и трагична любов, роман за изкуството и неговия смисъл, роман, който ни връща в красивата "бел епок" на Франция, на прочутия Салон и на Моне, Мане, Реноар, Сисле, Писаро, Сезан и толкова много други.

*Американската писателка Елизабет Костова е автор на романа "Историкът", преведен на 40 езика с общ тираж 5 милиона екземпляра. Авторката е завършила университета "Йейл", преподава творческо писане в Мичиганския университет.
Костова е омъжена за български учен и има силен интерес към българската история, литература и култура.


Премиера на книгата - 22.05.2010 г., 16.30, книжарница "Хермес", ул. "Патриарх Евтимий" 12, етаж 2 /срещу хотел България/
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас