Режисьорът Стилиян Иванов разказва историята на траките
      facebook 
Събития - Стоп кадър
Неделя, 23 Май 2010 22:21
"Траките" е пълнометражен документален филм oт поредицата "Пътят на човешката цивилизация" на режисьора Стилиян Иванов. В него са включени възстановки и анимация, които разказват за обичаите и вярата на народа населявал Балканите от III хил.пр.Хр. до началото на новата ера.
Филмът, продуциран от Dodofilm, представя не само "визитната картичка" на траките - златото, но и много скрити до този момент артефакти, които доказват, че наред с елинизма в основата на европейската цивилизация стои и тракийската култура. Продуцентът Деян Неделчев изтъква, че лентата е изключително ценна и с още нещо - съдържа непоказвани кадри с покойния археолог Георги Китов, който задочно отправя едни от най-сериозните предизвикателства към своите наследници - траколози и археолози.
"Траките" съдържа не само история, но и много любопитни факти. Изучавайки стотици страници древни текстове и съвременни теории, екипът на филма се шегува, че траките поставили основите на корупцията по нашите земи, защото нищо в древните им общества не можело да стане без подаръци. Траките не смятали прелюбодейството за грях - мъжете и жените наравно се отдавали на плътски удоволствия по време на пировете...
В лентата ще видим как траките се татуирали - правели са си цветни изображения в прослава на богинята Майка и бога Слънце. "Според Платон, когато някой от тях се разболеел, лекували първо душата му, а след това тялото", споделя режисьорът.   
Пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев застава най-възрастната актриса (80 годишна) в тази продукция - Дора Маркова, както и най-младата - едномесечната Йоанна. Заснетата сцена с бебето е свързана с един от ритуалите на траките, които оплаквали новороденото заради злините, които тепърва му предстоят. Затова пък се радвали на погребение, защото умрелият "отива при пълно щастие", така пише Херодот.
В деня на телевизионната премиера на филма е и DVD премиерата на първите четири серии от филмовата поредица: "Месопотамия - следи в пясъка", "Траките", "Орфей" и "Анатолия - земя на богинята майка". През юни своя DVD премиера и представяне по tvart ще имат и другите две серии: "Анатолия - земя на Слънцето" и "Анатолия - земя на гробници". Поредицата, която в своето DVD-издание е двуезична (на български и английски език) ще бъде разпространена в книжарниците и в магазините на музеите в страната и зад граница.
"Пътят на човешката цивилизация“ на Стилиян Иванов е документална поредица стартирала през 2007 г. със снимки в Индия, Египет, Сирия, Турция, Гърция, Италия, Швейцария, Германия и разбира се - България. Филмите са прожектирани на три континента. През тази година предстоят снимки на следващи две серии.
 
Режисьорът Стилиян Иванов разказва историята на траките в деня на българската култура

Т Р А К И Т Е - 24 май, 15.30 ч., bTV
документален филм от поредицата "Пътят на човешката цивилизация"
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас