Хамънд орган на Live Zara Jazz 12
      facebook 
Музика
Вторник, 25 Май 2010 23:01
Истински Хамънд орган ще звучи в залата на библиотека "Захарий Княжески" на 26 май. Специален гост на Live Zara Jazz 12 е пианистът Олег Чали - един от водещите джаз музиканти в Гърция. Венци Благоев - тромпет, Петър Момчев - саксофон, и Димитър Димитров - ударни, са останалите членове на квартета, който хвърля ръкавица към старозагорската публика с мейнстрийм, суинг и блус. Концертът е реверанс към най-запалените джаз фенове в града, които рядко имат възможност да се насладят на живо на тези стилове. Международната популярност на джазмените е сигурен знак, че зрителите ще чуят импровизации, надхвърлящи очакванията и традиционната музикална логика. Ще има и изненади - както за публиката, така и за самите музиканти.
Олег Чали е роден в Донецк през 1966 г. в семейството на руски евреин и гъркиня, израсъл е в Мурманск, където баща му Владимир създава и ръководи джаз фестивал. Именно там Олег има възможност да учи пиано и контрабас едновременно, а впоследствие се оформя и като изключително добър изпълнител на Хамънд орган. Дълги години Олег работи в Русия и САЩ, а сега живее в Гърция. Композитор и аранжор, той сътрудничи с много местни и чужди музиканти, създава свои собствени състави като Thessaloniki Rhythm Section, Oleg Chaly Trio/Quartet/Quintet, Hammond Organ Trio – една от малкото Хамънд орган формации на Балканите. Участва в престижни европейски и американски джаз фестивали, работи с Шийла Джордан, Чико Фрийман, Тони Лакатош, Милчо Левиев и много други.

Сътрудничеството му с Венци Благоев е добре познато и на българската, и на гръцката публика. Проектът им Make Jazz ToGetHer вече има три издания в двете държави, тандемът участва и на русенския BlueZZ Fest миналата година. "Прекрачването на границите - това е начинът за развиване и популяризиране на джаза. Защото джазът е преди всичко жива музика. Той обогатява, а и се обогатява чрез живия контакт, чрез смесването на стилове, школи и етнотеми. С удоволствие работим заедно, убедени сме, че джазът на Балканите не е просто национален, а мултикултурен продукт", обясняват общата си работа музикантите.

Петър Момчев и Митко Димитров са сред най-популярните български джазмени. Определят Момчев като един от най-добрите импровизатори. Безспорният му талант се подкрепя и от факта, че свири с лекота на всички видове саксофони.  Възпитаник на ДМА, Петър е водач на саксофонната група на Биг бенда на Националното радио, участва в множество проекти на наши и чужди формации. Популярност му носи и сътрудничеството с Росен Захариев, Георги Дончев, Шибил Бенев, Уикеда, Брас Асоциация.

Освен активната си концертна програма, Димитър Димитров е преподавател по ударни, работил е в Нов Български Университет. Завършил е Музикалната академия, а след това и консерваторията "Рихард Щраус" в Мюнхен. Свирил е с Биг Бенда на Българското национално радио, участва в няколко издания на Лайв Зара Джаз - с Пламен Карадонев, Марио Станчев, Бернар Гюо. Митко Димитров е сред джазмените, помогнали на най-много начинаещи музиканти. Като истински радетел, страстта му е да създава клубове, в които да се свири джаз.

Венци Благоев е знаково име за българския джаз. Освен брилянтните му музикантски качества, той е инициатор на Live Zara Jazz изданията в сътрудничество с Регионална библиотека "Захарий Княжески", с подкрепата на Община Стара Загора и Сдружение "ЗараАрт". Благодарение на съвместните им усилия, в града вече са гостували десетки известни джаз имена.


Дванадесетият от поредицата Лайв Зара Джаз концерти ще е на 26 май (четвъртък), от 20.00 часа, в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" - Стара Загора.
Майсторски клас - от 16.30 часа.Фани Филипова
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас