200-годишнина от рождението на Шуман
      facebook 
Музика
Събота, 05 Юни 2010 04:05
Многоликият гений на най-романтичния от композиторите на немския романтизъм - Роберт Шуман, и до днес предизвиква противоположни настроения, от абсолютно обожаване до пълно отричане на музиката му.
На 8 юни - денят на неговата двестагодишнина, ще представим Шуман като върховния непреходен вдъхновител за всички, които търсят щастието в замечтаната, невидима, ефемерна, интимна и дълбоко меланхолична страна на живота.
На събитието ще бъде представена книгата "Шуман" от композитора и писателя Андре Букурещлиев, в превод от френски език на Зорница Китинска. Това е втората негова книга издадена на български език (след появилата се през март 2010, "Поглед към Шопен") от поредицата от девет издания на музикална къща "Ориндж Фактори". Написана през 1956 година, това е дебютната книга на Андре Букурещлиев. След нейното първо появяване, тя претърпява много издания на различни езици и е една от най-значимите книги писани за Шуман.
Анжела Тошева ще изпълни две от по-рядко изпълняваните клавирни творби на Шуман - Утринни напеви оп.133 - последната му солова творба, както и Нощни пиеси оп.23.


Михаил Големинов създаде специално за случая интерактивна мултимедийна видеоинсталация "Роберт Шуман - Оракул", задвижвана от написана от него компютърна програма. Желаещите от аудиторията ще имат възможността да чуят съветите на дигиталния оракул, дадени въз основа на видеоанализ на очите и гласа им. Инсталацията е разширена версия на "Съвети музикантите" на Роберт Шуман.
Ще прозвучи и българската премиера на "Три строфи по Микеланджело" за сопран, флейта и пиано от Андре Букурещлиев - неговата последна композиция, изящна изтънчена творба, шедьовър на камерната музика на ХХ век. Тя ще бъде изпълнена от Росица Панайотова, Николай Йорданов и Анжела Тошева.
Клавирното трио "Аполо", в състав Иван Керековски, Филип Филипов и Георги Христов - лауреати на наши и международни конкурси, ще изпълни клавирно трио във Фа Мажор №2 оп. 80 от Роберт Шуман.
Анжела Тошева преминава през дълъг път на утвърждаване, в резултат на който владее ограмен клавирен репертоар, записва десет компактдиска, заедно с Михаил Големинов основават музикална къща "Ориндж фактори" и са организатори и изпълнители на три фестивала за съвременна музика: в София през 2007 и 2008 година и САЩ през 2008 година.
Михаил Големинов е водещ авангарден композитор и пианист, който освен това напоследък активно се занимава със създаване на компютърни програми, основани на изкуствения интелект, служещи за активна интеракция на човек и компютърни системи. Сред най-новите му разработки са: интерактивната експериментална среда за деца, които желаят да композират "Create!"(2008), музикалната видеоигра в реално време "Ал.Скрябин - магазин за бои и лакове ООД" (2008), "6 минути постоянно видеонаблюдение" (2010).
Росица Панайотова се утвърждава като изпълнителка на сопрановия репертоар на ХХ и XXI век. Автор е на дисертация на тази тема. Преподава в НБУ и активно концертира у нас и в чужбина.
Николай Йорданов е музикант с разнопосочни интереси - солист-флейтист, композитор, аранжор, търсен преподавател и издател. През 2007 година участва в премиерата на "Одисей" от Андре Букурещлиев в рамките на Великденския фестивал на камерната музика в София.

САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2010 - НДК зала 9
вторник, 8 юни, 19 часа

Премиера на "Шуман" от Андре Букурещлиев в превод от френски език на Зорница Китинска
издателство Orange Factory psychoacoustic arts
(Анжела Тошева и Михаил Големинов)

Мултимедийна инсталация Шуман - Оракул на Михаил Големинов

Камерен концерт с участието на:
Анжела Тошева - пиано
Николай Йорданов - флейта
Росица Панайотова - сопран
Клавирно трио “Аполо” в състав:
Иван Керековски - пиано
Филип Филипов - цигулка
Георги Христов - виолончело


снимка: press.algarvecentral.net
 
Присъединете се към страницата на svetlosenki.com - Изкуството като начин на живот във facebook.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте регистриран потребител. Можете да се регистрирате от тук.

 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас