Изобразително изкуство

Галерия с картини на известни художници.

Картината или личността? Кое е по-важно? Това е напълно индивидуално за всеки, който си е задавал този въпрос. Някой първо ще хареса картината, а после ще прояви интерес към творческата биография. Друг ще прочете житейската история на определен художник, а после ще усети красотата на картините му.

Ясно е, че отговорите са различни, но някои творци са известни дори на тези, които не се интересуват от изкуство.
Защо?
Защото всяка една от тези личности е оставила ярък отпечатък в творческата история.

Тук е мястото, на което ще събираме частици от творчеството на прекрасните художници. Някои от тях са постигнали световна известност, но има и такива, които почти не са споменавани. Това е мястото, на което ще обърнем внимание на картините. Сред тях може да откриете нови творби, които да харесате, а после да поискате да научите повече и за личността, която е превърнала бялото платно в истинско изкуство, неподвластно на времето.

 

Приятно разглеждане!Иван Айвазовски
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 08 Май 2014 16:32
Иван Айвазовски (1817-1900 г.) e руски художник-маринист, оставил след себе си голямо творческо наследство, наброяващо около 6000 картини. В неговите творби най-често са изобразени морските пейзажи и баталните сцени.
Айвазовски завършва Петербургската художествена академия, след което посещава различни места из Европа, а за кратък период живее в Италия.
 

Хуан Грис
Изобразително изкуство
Написано от Захари Пастърмаджиев   
Петък, 23 Март 2012 00:28
Хосе Викториано (Кармело Карлос) Гонзалез-Перез (1887-1927), по известен като Хуан Грис, е испански художник и скулптор, живял и работил през по-голямата част от живота си във Франция.
Неговите творби са тясно свързани с появата на нов иновативен стил в изкуството - кубизма.
Роден в Мадрид, Грис следва "механично чертане" в испанската столица. През това време той прави чертежи за местни издания. От 1904 до 1905 учи живопис при художника Хосе Мария Карбонеро. Най-вероятно около 1905 г. Хосе Гонзалес приема псевдонима Хуан Грис.
През 1906 се премества в Париж, където се сприятелява с Анри Матис, Жорж Брак, Фернанд Легер, Амадео Модилиани и Пикасо, когото Грис възприема и като свой учител. Неговият талант разцъфтява бързо в тази среда и през 1912 г. създава свой собствен стил в кубизма.
 

Едвард Мунк
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Вторник, 21 Декември 2010 23:58
Едвард Мунк (1863-1944) e норвежки живописец, график, сценограф и експресионист. Учи в Кралското училище по рисуване в Кристияния (Осло, 1881-1886 г.) и в ателието на  К. Крог (1882-1883 г.). От 1880 до 1890 г. работи във Франция, Германия и Италия. Неговото творчество е повлияно от Пол Гоген, Анри дьо Тулуз-Лотрек, Винсент ван Гог. Идеологията на Мунк се формира под влиянието на Ханс Йегер, Август Стриндберг, Кнут Хамсун и други скандинавски писатели - символисти, както и от характерните теми, които те развиват - самотата, страданието и смъртта ("Болното дете",1886 г., Националната галерия, Осло). От началото на 1890 г. работата на Мунк се насочва в посока на течението Ар Нуво ("Момичета на мост", 1901 г., Националната галерия, Осло), но разкрива и редица нови черти, предшестващи появата на експресионизма ("Викът", 1893 г., Националната галерия, Осло).
 

Готфрид Хелнвайн
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Вторник, 21 Декември 2010 23:54
Готфрид Хелнвайн (1948) е художник и фотограф, роден във Виена, Австрия. През 1973 г. завършва Академия на визуалните изкуства във Виена.
Творбите на Готфрид са странни, тревожни, болезнени и оказват силно въздействие върху зрителите. Чрез смущаващи изображения от Холокоста, католицизъм и тревожни поредици от кошмари, произведенията на Хелнвайн представят тъмното лице на нашата цивилизация. Според него истинското изкуство е "очевидно, интензивно, предизвикателно, приказно, вълнуващо и тревожно". Само така то би могло да създаде емоционално въздействие, независимо от социално-културната среда на отделните зрители. Творбите на Готфрид, изпълнени с болка, насилие и безразличие, непрекъснато ни напомнят за състоянието на нашата култура и цивилизация - материализъм, консуматорство и упадък.
 

Крис Люис
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Събота, 21 Август 2010 22:14
Крис Люис e съвременен художник, живеещ в Лос Анджелис. Той е роден в семейство на имигранти, които бягат от родната си Латвия от комунистическия режим. Крис има седем братя и една сестра. Неговата майка възпитава децата си в любов към латвийските традиции и наследство.
Крис изучава илюстрация в Университета по изкуствата във Филаделфия. Негови творби се намират в много галерии по света - Лос Анджелис, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк, Маями, Лондон, Токио и Хонконг. Рисунки на Люис са използвани и за обложката на солов албум на Will.I.Am "Black Eyed Peas".
Някои от най-любимите му художници са Ханс Холбайн, Албрехт Дюрер, Йеронимус Бош, Густав Климт и Антонио Манчини.
Сред музикалните му предпочитания са Radiohead, Бетовен, Брус Спрингстийн, Брамс, The Arcade Fire, Built to Spill, Mana Julite, Jeff Buckley, The Pixies, The Cure, Brian Eno, Cory Chisel and the Wandering Sons, The Clash, Johnny Cash, Jesse Lamonaca, Nirvana, Mogwai, Nick Drake, The National, Sigur Ros, Interpol, Sex Pistols, The Fever, Ozzy, Velvet Underground, Beck, Massive Attack…
 

Михаил Врубел
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 22 Април 2010 22:59
Михаил Александрович Врубел (1856 - 1910) е руски художник-символист. Основните теми в неговото творчество са насочени към изобразяването на любовта и смъртта. Заниманията на Врубел са свързани с живописта, графиката, скулптурата, но не на последно място е и любовта му към театралното изкуство.
Познанството на Михаил с Пьотър Кончаловски, който е литератор, преводач и съдружник в издателство, благоприятства нова посока в творческите му търсения. Художникът започва да рисува илюстрации към юбилейното издание на произведенията на Лермонтов (руски поет и писател, считан за един от основните представители на романтизма в руската литература), като сред тях най-вече се открояват тези, които той сътворява за поемата "Демон".
Както винаги при повечето творци, Врубел намира своята муза в лицето на друг човек. Това е оперната певица Надежда Ивановна Забела, с която той се запознава през 1896 г. Двамата влюбени сключват брак в Москва, а любовта в очите на Врубел, вдъхновява поредица от портрети. Михаил започва да рисува жена си в ролите, в които тя участва на сцената. Но щастливите дни изведнъж помръкват. През 1901 г. Михаил Врубел започва да проявява първите признаци на душевно заболяване. Състоянието му е обезпокоително - нервни кризи, влошено зрение, а диагнозата, която поставят лекарите, е сифилис. Михаил постъпва в психиатрична болница. През 1906 г. състоянието му се влошава значително. Той ослепява напълно, а кризите се задълбочават. Художникът окончателно спира да рисува, а четири години по-късно умира.
 

Одилон Редон
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Петък, 12 Март 2010 22:54
Жан-Бертран Редон, по-познат с името Одилон Редон (1840-1916 г.), е един от най-известните френски художници, представители на символизма.
Той проявява интерес към изобразителното изкуство още от най-ранна възраст. Едва навършил 10 години получава първата си награда, а 15-годишен започва да изучава по-обширно тънкостите на рисуването.
От 1840 до 1851 г. Редон прекарва детството си, поверен на чичо си, в семейната вила в Листрак-Медок, Франция. Периодът му там, изпълнен със спокойствие и самота, ражда един въображаем свят, който събужда усещанията на Одилон за различни творчески експерименти и полага основата на значителна част от работите му. През 1851 г. той се завръща в родния си град Бордо при своите родители, а през 1855 г. започва да взима уроци по рисуване при Станислас Горин, който го въвежда в тънкостите на акварелната техника.
 

Леонид Афремов
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Неделя, 25 Октомври 2009 21:03
Леонид Афремов e американски художник с белоруски произход. Той е роден в град Витебск през 1955 година. Това е и родното място на Марк Шагал (1887-1985 г.), руски и френски художник от еврейски произход, който основава художествената школа във Витебск (1921). Известни творци и преподаватели в нея са Казимир Малевич (1878-1935 г.), украински художник и Василий Кандински (1866-1944 г.), руски художник. Леонид Афремов е възпитаник на училището и завършва обучението си там през 1978 г.
Творецът се мести в Израел през 1990 г., но не след дълго се заселва в Съединените щати и в момента живее в Бока Ратон, Флорида.
Леонид Афремов опитва различни техники на рисуване, но накрая открива тази, която го откроява и изразява най-добре неговата неповторима сила на творец. Художникът не използва четка, а така наречения мастихин. Това е вид шпакла за бои, която се употребява за смесване на цветовете. Основно са познати два вида мастихин - симетричен нож със заоблен връх, подходящ за смесване на бои на палитра, както и асиметричен нож с остър връх, подходящ за рисуване върху платно.
Всяка творба на Леонид Афремов е изпълнена с различни настроения, цветове и емоционалност. Най-често в картините му са отразени красотата и хармонията, отличаващи се с колорит и очарование.
 

Йеронимус Бош
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 20 Юли 2009 17:22
Йеронимус Бош (1450 – 1516г.) е холандски художник, който е известен най-вече с изразителните и демонични изображения в картини си. Художникът пресъздава в платната си странна смесица от образи на полухора, полуживотни, които носят интересни символистични послания. Основната сюжетната линия, присъстваща в неговите творби, е насочена към човешките грехове.
Йерунимус Бош прекарва голяма част от живота си в Хертогенбос, град в херцогство Брабант, днес в южната част на Нидерландия. През 1463 г. в градчето избухва пожар, при който са опожарени голям брой къщи. Появяват се известни догадки, че това събитие отключва странното влечение на Бош, насочено към изобразяването на библейски сюжети. През 1488 г. се присъединява към "Братството на нашата Дама", което представлява консервативна религиозна група.
Интересен факт е, че Бош се подписва само на някои от картините си.
Една от най-известните негови творби е "Градината на земните удоволствия", която е завършена през 1504 г.
Други популярни негови картини са "Корабът на глупаците", "Седемте смъртни гряха", "Операция от глупост".
 

Густав Климт
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Понеделник, 22 Юни 2009 14:20
Густав Климт (1862 - 1918г.) е един от най-забележителните австрийски символисти на XX век. Той е основател на школа в изобразителното изкуство, която е известна като "Виенски сецесион".
Една от основните теми в неговите творби е женската красота. Климт става предпочитан художник сред дамите от висшето общество. Изразителната еротика в творбите му предизвиква изострени реакции сред консервативното виенското общество. Често картините му са определяни като порнографски от религиозните и политически среди. Пo-късно започва да рисува пейзажи, като в работите му е характерно използването на повтарящи се елементи. Художникът насочва творчески си виждания в посока на кубизма.
Творбата "Целувката" е най-известната картина на Густав Климт.
*Символизмът е движение в изкуството, което се появява в края на 19 век във Франция и Белгия. Първата му проявява е в поезията, но бързо оказва влияние върху изобразителното изкуство, музиката и театъра.
Символистичното течение набляга главно на духовността и въображението в творческото изразяване.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

Страница 1 от 4
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас