Литература
„Патология на неравенството. Защо равенството прави обществата по-силни“
Събития - Литература
Петък, 28 Март 2014 17:20
Чудите ли се защо все по-често срещаме невръстни майки по улиците? Или защо насилието в училищата е толкова разпространено и вече се приема за нещо нормално? А защо престъпността - не само у  нас - е толкова висока? Проф. Ричард Уилкинсън и проф. Кейт Пикет дават отговори на тези и на куп други наболели - както в България, така и по целия свят - въпроси в съвместната си книга „Патология на неравенството“ (ИК „Изток-Запад“).
Британските професори епидемиолози изследват двадесет и три от най-богатите държави в света в продължение на няколко десетилетия, за да стигнат до шокиращото заключение, че - противно на общоприетото мнение от последните години на ХХ век - неравенството води не до ръст в икономиката и заздравяване на социалната политика, а до куп здравни и социални проблеми.
 

„Нашите предци“ от Итало Калвино
Събития - Литература
Четвъртък, 27 Март 2014 15:05
През 50-те години на ХХ век ненадминатият Итало Калвино („Ако пътник в зимна нощ“, „Американски лекции“) пише трилогията „Нашите предци“, в която дава воля на чувството си за хумор и на желанието си за игра, и демонстрира отличните си познания за приказките, добити след дългогодишни занимания с италианското фолклорно наследство. „Разполовеният виконт“ (1952), „Баронът по дърветата“ (1957) и „Несъществуващият рицар“ (1959) са три независими новели, в които - в едно смътно и смутно, но славно и вълнуващо средновековие - трима благородници проправят своя необичаен път през живота: добрата и лошата половина на разкъсания от турско гюле виконт Медардо; барон Козимо, който на дванайсет години се покатерва на един дъб, казва: „А пък аз вече никога няма да сляза!“, и удържа на думата си; ходещите бели доспехи с дъгоцветни пера, в които няма рицар на име Аджилулфо.
 

„Бряг край мътни води“ от Джо Р. Лансдейл
Събития - Литература
Четвъртък, 27 Март 2014 14:48
Пленяващ разказ от първо лице за моралния избор, пред който се изправя едно 16-годишно момиче в САЩ през 30-те години на XX век е романът „Бряг край мътни води“ на Джо Р. Лансдейл. Книгата проследява мрачна и странна история за мистериозно убийство, разказаната по интригуващ начин от първо лице.
Един ден, докато ловят риба в местната река Сабайн, 16-годишната решителна тийнейджърка със завиден характер Сю Елън, баща й, чичо й и приятелят й Тери случайно се натъкват на мъртвото тяло на младата красавица Мей Лин - приживе мечтала за бляскава кариера в Холивуд - около чийто крак е завързана пишеща машина.
 

„6.66 евро“ от Фредерик Бегбеде
Събития - Литература
Вторник, 25 Март 2014 20:39
„6.66 евро“ е роман за умелата манипулация, за цинизма на рекламистите „криейтъри“ и техните работодатели, за снобеещите „англофони“, населяващи този уникален свят (и не един роман на Бегбеде) - и за нашата, на потребителите, глупост. Останалото е любов, пътешествия, пари и пак пари, смърт и възкръсване - всичко това описано от Октав, алтер егото на Бегбеде, с онази безподобна ирония, вече прекрасно позната на българския читател. „Завърших моята книга, която струва 6.66 евро“ - ни казва авторът накрая, малко преди да обяви, че съвременният свят, така или иначе, няма алтернатива.
 

„Акушерката от харема“ от Роберта Рич
Събития - Литература
Вторник, 25 Март 2014 14:02
Четиринадесетгодишната Лея живее с родителите и годеника си в селцето Каш. Безмилостното номадско племе юруци напада семейството и любимия й. След като ги измъчват жестоко, убиват ги и опожаряват Каш до основи. Пленяват Лея и я продават за наложница в харема на султан Мурад III в Константинопол.
Хана и Исак Леви пристигат в Константинопол от Венеция със сина си Матео. Славата на Хана на акушерка, способна да се справи и с най-трудните израждания, достига до почитаемата валиде султан.
Една нощ на вратата й се появява пратеник на султанa с молба да помогне на обичната му съпруга Сафие да роди безболезнено. Великата Османска империя отчаяно се нуждае от мъжки наследник, който да заздрави позициите й. С помощта на Хана Сафие ражда дъщеричка и си спечелва ненавистта на валиде султан.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 103
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас