Отпечатъци
Любопитно за интересни личности, които са оставили ярък отпечатък в творческата история.

Диагноза "ЛИНЧ"
Отпечатъци
Написано от Надя Христова   
Неделя, 04 Януари 2009 02:44
ДИАГНОЗА "ЛИНЧ"
 
Дейвид Линч (1946г.) е роден в град Мисула, щата Масачузетс (САЩ).
Най-вероятно повечето любители на сюрреалистичните идеи познават творческите виждания на този нестандартен режисьор.
Той е от онези личности, които провокират много въпроси, а отговорите са някъде там…
Отговорите са заключени в мислите на Дейвид Линч, но са показани достатъчно интригуващо в творбите му.
Загадъчните сюжети, интересните персонажи, както и смелите му режисьорски похвати, обсебват съзнанието на зрителите.
Дейвид Линч завършва три висши университета - академията за изобразителни изкуства във Филаделфия, колеж по изкуствата във Вашингтон и кинорежисура в Лос Анжелис.
Още с появата на първата му лента, която е озаглавена "Гумена глава" (1977г.) става ясно, че се е появил нов поглед към кинокултурата, а именно провокативното режисьорско виждане на Линч. Сериалът "Туин Пийкс (1990г.), както и филмите "Човекът слон" (1980г.), "Диво сърце" (1990г.) , "Синьо кадифе" (1986г.), Изгубената магистрала" (1997г.) и "Мълхоланд драйв" (2001г.) са едни от култовите заглавия, които предизвикват почитатели му в очакване на още по-абсурдни мигове с неговото творчество.
"Мълхоланд Драйв" е една истински въздействаща халюцинация на Дейвид Линч. Филм, който може да бъде гледан няколко пъти, а въпросите да продължават.
Режисьорът има интересен подход и към намирането на актьори. Понякога избира негови приятели, членове на семейството, както и личности, които е срещнал във всекидневието. Отличен пример за това е появата на мистериозната фигура на Боб в "Туин Пийкс". Неговата поява във филма не е запланувана, докато Линч не забелязва Франк Силва, който работи като сценичен декоратор, местещ завесите в стаята на Лора Палмър. Линч веднага го вижда в ролята на Боб. В този момент няма никаква представа какъв тип характер ще бъде този персонаж, а на въпрос отправен му от Франк Силва:"Като какъв ще играя?", той отговаря:"Не знам, но ти ще си в този филм". Така се появява един от най-загадъчните персонажи в "Туин Пийкс".
Предпочитани актьори в неговите филми са Кайл Маклоклан, Изабела Роселини, Шерил Лий, Анджело Бадаламенти, Лора Дерн, Хари Дийн Стантън, Евърет МакГил, Джак Нанс, Грейс Зебраски, Марк Фрост.
Документалнa лента "Линч" е друга интересна идея и истинска възможност за феновете, които искат да се докоснат до интересни подробности около неговата личност. Дейвид Линч е заснет на снимачната площадка, докато рисува, докато разказва някоя от своите истории, както и на много други любопитни места. Смелата операторска работа на Мортен Сьоборг, както и музиката на Сюн Мартин са допълните елементи, които подсилват документалната лента. Опитното режисьорско око на blackANDwhite, живял близо две години в дома на твореца не е спестило дори трудната творческа работа по време на заснемането на един от най-абсурдните филми на Линч - "Инланд Емпайър".
Режисьорът вече гостува в България на Киномания (2007г.), където представи лентата "Линч", както и книгата си "Да уловиш голяма риба".
Книгата разкрива подробности от интересното мисловно търсене на Линч, който от дълги години се занимава с трансцендентална медитация (според изследванията на учените за трансценденталното съзнание, то е четвъртото основно състояние  на съзнанието, различно от будност, сънуване и спане.)
Режисьорът споделя за техниките, чрез които развива съзнанието си, а успоредно с това  разкрива и много биографична информация за себе си, размисли за киното и интересни факти от снимачните площадки.
Всичко е описано изключително интересно в 85 кратки откъса, напомнящи коани (въпроси- гатанки, решаването на които според дзен-будизма може да доведе до прозрения относно смисъла на битието).


 По-известни заглавия

 • "Гумена глава" - (1977г.)
 • "Туин Пийкс" - (1990г.)
 • "Човекът-слон" - (1980г.)
 • "Синьо кадифе" - (1986г.)
 • "Проста история"
 • "Дюн" - (1984г.)
 • "Диво сърце" - (1990г.)
 • "Туин Пийкс"(кино адаптация на сериала) - (1992г.)
 • "Изгубената магистрала" - (1997г.)
 • "Историята на Стрейт" - (1999г.)
 • "Мълхоланд драйв" - (2001г.)
 • "Inland Empire" - (2006г.)

Награди и номинации:
Награда на Кан ’01 – Награда за режисура
Награда "Сезар" ’02 за чуждоезичен филм
Награда "Независим дух" ’01 за операторско майсторство
Награда на Британската академия за монтаж
8 номинации за "Оскар"
снимки: donalforeman; pastemagazine; ew
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 16
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас