Изобразително изкуство

Галерия с картини на известни художници.

Картината или личността? Кое е по-важно? Това е напълно индивидуално за всеки, който си е задавал този въпрос. Някой първо ще хареса картината, а после ще прояви интерес към творческата биография. Друг ще прочете житейската история на определен художник, а после ще усети красотата на картините му.

Ясно е, че отговорите са различни, но някои творци са известни дори на тези, които не се интересуват от изкуство.
Защо?
Защото всяка една от тези личности е оставила ярък отпечатък в творческата история.

Тук е мястото, на което ще събираме частици от творчеството на прекрасните художници. Някои от тях са постигнали световна известност, но има и такива, които почти не са споменавани. Това е мястото, на което ще обърнем внимание на картините. Сред тях може да откриете нови творби, които да харесате, а после да поискате да научите повече и за личността, която е превърнала бялото платно в истинско изкуство, неподвластно на времето.

 

Приятно разглеждане!Френсис Бейкън
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Петък, 19 Юни 2009 01:22
Френсис Бейкън (1909 - 1992г.) e британски художник, считан за един от най-провокативните експресионисти на XX век. Преди да се отдаде на изобразителното изкуство, той се занимава с декорация и вътрешен дизайн.
Неговите творби са изпълнени с шокиращи, абсурдни, гротескни, кошмарни фигури и сюжети. Една от най-известните картини на Бейкън е платното "Триптих"(1976 г.) Произведението е продаденo на търг за рекордна сума, като е обявено от познавачите за един от шедьоврите на XX век.
Британският художник рисува творбата след самоубийството на Джорж Дайър, който е негов любовник. Познанството между двамата започва с интересно начало. Джордж Дайър е страстен почитател на Бейкън. За да успее да се срещне с него, той  влиза с взлом в ателието му. Тази абсурдна сцена е пресъздадена в биографичната лента за художника, заснета от Джон Мейбъри и озаглавена "Love is the Devil". Джордж Дайър се превръща в истинско вдъхновение за Бейкън.
 

Артемизия Джентилески
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Неделя, 07 Юни 2009 00:05
Aртeмизия Джeнтилecки (1593-1652 г.) е италианска художничка, която твори в сферата на живописта. Тя е най-голямото от шестте деца и единственото момиче в семейството. Майка й умира млада. Артемизия е дъщеря на Орацио Джентилески (1563-1639г.), който е един от по-известните представители на италианската живопис. Младата девойка създава първата си творба на 17 години. Чести гости в къщата на семейството са известни творчески личности, от които Артемизия получава полезни съвети, свързани с изкуството. Един от постоянните посетители е Aгоcтино Тacи. Той е талантлив художник, но и човeк cъс съмнително минaло и твърде нeобуздaн нрaв. Агостино ce увличa по Артемизия, но страстта му е разрушителна. Художникът изнacилвa младото момиче. Oрaцио Джeнтилecки зaвeждa дeло cрeщу нeго, но година по-късно. Артемизия премълчава истината, защото иска да скрие позорната си тайна.
 

Жорж Сьора
Изобразително изкуство
Четвъртък, 21 Май 2009 02:23
Жорж Сьора (1859-1891 г.) е френски художник и аналитик, считан за създател на поантилизма. Това го прави и един от основателите на неоимпресионизма, измислен като термин през 1887 г. от Феликс Фенеон, френски критик, за да характеризира движенията в изкуството в края на 19 век.
Поантилизмът пък е течение в живописта, което е изразено в системното използване на оптическо смесване. При тази техника цветовете, които не са основни, се получават от чисти основни цветове на множество малки и разположени близо една до друга точки, създаващи излюзия за сливане.
Други представители на течението са Пол Синяк (1863-1935г.), френски живописец, Анри-Едмънд Крос (1856-1910г.), френски художник и Влахо Буховач (1855-1922г).
 

Зджислав Бекшински
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 07 Май 2009 19:55
Зджислав Бекшински (1929 - 2005г.) е полски художник, скулптор и фотограф, известен със своите мрачни, странни и въздействащи творби.
Бекшински се обучава във факултет по архитектура в Краков. След това започва работа като военен фотограф. Успоредно се занимава със скулптура и фотомонтаж, а първите му опити като художник са с абстрактна насоченост. На по-късен етап творческите му търсения са повлияни от сюрреалистичните и дадаистичните течения, както и от фантастичните реалисти Ернст Фукс и Х.Р.Гигер.
Картините на Бекшински са пропити с болезнено усещане за разруха, самота, печал и злокобност. Внушителните послания в творбите му предизвикват интересни беседи от страна на почитатели и изследователи.
 

Марк Шагал
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Вторник, 14 Април 2009 00:36
Марк Шагал (1887 - 1985г.) е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Той е един от предшествениците на сюрреализма. В Русия за кратко е студент на Леон Бакст (1866 - 1924г.), руски художник и сценограф.
През 1910 г. Шагал посещава Париж, където се приобщава към интелектуалните среди. През по-голямата част от живота си твори в Париж, както и в други градове на Франция. Марк Шагал се сприятелява с Блез Сандрар (1887 - 1961г.), писател и поет. Живее в "Ла Рюш" с Модилиани (1884-1920г.), италиански художник и скулптор, Сотин (1894-1943г.), художник, Фернан Леже (1881 - 1955г.), френски художник и Жак Липшиц (1891 -1973г.), скулптор.
 

Рембранд ван Рейн
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Сряда, 01 Април 2009 21:48
Рембранд Харменсзон ван Рейн (1606 - 1669г.) е считан за един от най-великите творци в европейското изкуство. Художникът се занимава успешно и с гравьорство. Рембранд твори през 17 век. Този период е известен като Холандски златен век (1584-1702 г.).
Холандската култура, наука и икономика отбелязват изключителен възход.
В изобразителното изкуство характерни за този период са историческите картини, портретите, натюрмортите, пейзажите, както и изобразяването на сцени, свързани с ежедневието.

 

Едгар Дега
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Вторник, 24 Февруари 2009 01:02
Едгар Дега (1834 - 1917г.) е френски живописец, график и скулптор. Той е един от най-известните представители на импресионизма.
През 1855 г. се записва в школата за изящни изкуства в класа на Луис Ламот. През 1856 г. се отказва от обучението си и предприема пътешествие из Европа. Започва да изучава платната на Рембранд, Гоя и Дюрер.
През 1870 г. вълната на френско-пруската война стига до Париж. Дега се записва като доброволец в армията. Служи в пехотата и артилерията. По това време се разболява и се появяват проблеми със зрението му. На по-късен етап се насочва към пастелната техника, а после и към скулптората, защото положението му се влошава и предишните занимания стават непосилни за него.

 

Давид Алфаро Сикейрос
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Неделя, 15 Февруари 2009 20:41
Давид Алфаро Сикейрос (1896- 1974г.) е мексикански художник и общественик, активен участник в мексиканската революция (1910 - 1917г.)
През 1921 г. Сикейрос публикува "Манифест на революционното изкуство". След това основава и "Синдикат на революционните живописци, графици и технически работници", според който творците трябва да насочат сили за създаването на изкуство, което провокира към борба. През 1924 г. влиза в ръководството на Мексиканската компартия. През 1960 г. попада в затвора. Четири години по-късно е освободен.

 

Леонардо да Винчи
Изобразително изкуство
Сряда, 11 Февруари 2009 02:34
Леонардо да Винчи (1452 - 1519г.) е италиански архитект, изобретател, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. Две от неговите най-известни картини са "Тайната вечеря" и "Мона Лиза". 

Винсент ван Гог
Изобразително изкуство
Написано от Надя Христова   
Четвъртък, 01 Януари 2009 15:36
Дали повечето велики творци не са страдали от сериозни психични разстройства?
За някои от тях е доказано, че са били обременени от подобен род заболявания. За друга част истината е забулена в мистерия. Дали именно това не е отключило специфичното творческо виждане на всеки един от тях?
Истината се крие някъде там. Най-вероятно в дълбоките личностни състояния, под чието влияние са сътворили най-добрите си произведения.
Загадка, която прави още по-интригуващо изследването на техните житейските стъпки.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

Страница 2 от 4
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас