Съвременна българска литература
„До моите висши учители“ от Надя Христова
Съвременна българска литература
Понеделник, 26 Септември 2011 15:07
Какво се случва, когато кажеш на човек, попаднал в плен на мрачните си мисли, планиращ бъдещото си самоубийство, без дори да се замисляш: „Просто мисли позитивно?!“
Може би „просто“ силно го втриса, а може би - не… И защо не осъзнаваш по никакъв начин глупостта, която в този „светъл“ миг му казваш, прочетена от теб в някое модно списание? И дали ще разбереш, че той не се намира просто в някакво си лошо настроение? И защо продължаваш да натрапваш съветите си от списанията, вместо наистина да му помогнеш или просто пък безмълвно да изчезнеш?
„До моите висши учители“ е първата книга на Надя Христова, главен редактор на svetlosenki.com. В нея авторката ни разкрива един различен хумористично-сатиричен поглед към пълната ни с клиширани съвети и фрази действителност, с които ни „захаросват и сиропират“ отвсякъде. Книгата е и провокация към всички, които раздават и пишат съвети наляво-надясно и които без много да се замислят твърдят, че депресията може да се излекува примерно с шопинг.
 

"Перфектно 1" от Румен Алексов
Съвременна българска литература
Понеделник, 08 Август 2011 16:08
Румен Алексов (1956-2010) завършва ВХТИ в София и до 1989 г. работи в Комбината за тежко машиностроене в Червена могила. След промените и "приватизирането" на комбината опитва късмета си в не един бизнес, като за малко се разминава с едно от прословутите "куфарчета" и за малко да стане износител на селскостопанска продукция.
Преди да ни напусне неочаквано, Румен Алексов оцеляваше благодарение на познанията си по химия и на своя предприемчив дух, а в хубавия сезон обработваше градината си в митичното Шишковци, където притежаваше семейна къща, завещана от дядо му, автор на книга за Майстора.
Румен Алексов пише къси разкази, отличени с награди, но едва в новите времена намира материал за роман. "Перфектно 1" е кримка за прехода със замесени научни открития, мръсни сделки, хомосексуални връзки и много пари на фона на съвременна България, при това написана леко и остроумно.
 

"Апартаментът" от Спасимир Тренчев
Съвременна българска литература
Понеделник, 18 Юли 2011 12:40
Домът е място, където човек се чувства защитен от жестокия външен свят.
Но как можеш да защитиш това лично пространство от наемодател, който премества мебели, докато те няма? Как да разбереш тайната, която крият студените ръце и бледите лица на твоите съседи? Как да опазиш семейството си, когато не знаеш защо детето ти се бои от външния свят, а не от онзи, който не можеш да обясниш?
Свръхестествената атмосфера е фон, върху който едно 7-годишно дете не живее пълноценно и не може да намери място в разкъсвания от насилие свят. Малкото момче не вярва, че ще му бъде по-лесно, ако превъзмогне страха си от хората.
Загрижени за социализирането на сина си, за което и психолозите не успяват да му помогнат, родителите му трябва да пазят и себе си, а и него от нова тревога - от паранормалната активност, която не ги оставя на мира. Но вероятно както синът им няма представа какъв би бил животът му, ако преодолее антропофобията си, така и те не разбират с каква цел е всичко това, което им се случва.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 27
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас