Съвременна българска литература
"Бонбониерата" от Яница Радева
Съвременна българска литература
Вторник, 26 Април 2011 19:44
Яница Радева се ражда по поречието на река Тунджа. По-късно живее в Пловдив, където учи в академията на Добромир Тонев, на чиято подкрепа дължи първите си литературни публикации във вестник "Вести". Следите на литературата отвеждат авторката в София, където завършва бакалавърска степен "Българска филология" и магистърска програма "Литературознание" в СУ "Св. Климент Охридски".  Яница Радева успява да издаде поетичната книга "Друг ритъм" (2003) и да получи награди от множество литературни конкурси, сред които се нареждат Национален конкурс за млади поетеси "Дора Габе" (2006), Национален конкурс "Магията любов" (2007), първа награда за къс разказ от националния конкурс на името на Яна Язова (2009) и статуетката на Славейковата награда за 2009 г. Тя е сред 10-тимата участници в международния семинар за творческо писане на фондация "Елизабет Костова" за 2009 г., участвала е и в школата по творческо писане на Емилия Дворянова в Нов български университет.
 

"Четвъртият артефакт" от Константин Старчев
Съвременна българска литература
Вторник, 26 Април 2011 16:06
"Четвъртият артефакт" е дебютен роман на един български учен, направил кариера в чужбина и изследващ кода на човешкия геном. Космополит, учен и мореплавател, Константин Старчев замесва в интригуващ сюжет древния Египет и съвременността, търсенето на артефакти и разкриването на исторически загадки.
Египетският фараон Нехо II сънува странен сън. Още под влиянието му той разрешава на гръцкия поет Солон да се срещне с мъдреците на Саис. Попаднал в политическа клопка, фараонът решава да изпрати флота, предвождана от финикийския капитан Анно, да обиколи Африка, считайки, че този подвиг ще го постави редом до най-прочутите владетели на света. Нехо не подозира, че целта на Преспухаменон, главен жрец на Саис, е различна - да намери четири мистични цилиндъра, съхранили тайните на великите атланти.
 

"Градът на жеравите" от Величка Настрадинова
Съвременна българска литература
Вторник, 05 Април 2011 23:27
Величка Настрадинова е родена през 1936 година в Пловдив. Завършва държавната консерватория в София със специалност "Виолончело". Дълги години е преподавател по камерна музика в Пловдивското средно музикално училище и артист-оркестрант в Пловдивската филхармония.  Сестра й е известната и обичана изпълнителка и композиторка Мария Нейкова. Величка Настрадинова е автор на над 15 книги, сред които са романите "Елтимир Тертер", "Аз съм царят", "Инвенция прима", "За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството". Под перото й са излезнали и сборниците с разкази "Госпожица Вещицата", "Невероятната Марта", "Несериозни разкази".  Автор е на детските книги "Дядо Пип", "Сърдитият дядо Пиперко", "Закриването на Америка", "Къдрави приказки", "25 приказки и половина" и "33 приказки и половина". За творчеството си е печелила много отличия, а сред тях е "Гравитон" - първата българска награда за фантастика.
Разказите на Величка Настрадинова са покана за пътуване назад във времето. Историите в новата й книга рисуват един свят, населен от необикновени личности и изпълнен с добродетели, които днес сякаш сме позабравили.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 8 от 27
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас