Съвременна българска литература
Третокласникът Борислав написа първата си книга
Съвременна българска литература
Сряда, 16 Март 2011 00:00
Деветгодишният Борислав Кръстев - Бобчо от София е автор на новата детска книжка "Парстоу и неговите приятели. Първо приключение". Това е една увлекателна фентъзи история, разказ с уникални герои и действие, сътворени от детското въображение. Появата на новата детска книжка е изключителен факт в съвременната литература за деца: героите, имената и случките са измислени от дете за деца. Книжката следва стремителния бяг на детската фантазия и показва удивителните творчески заложби, които притежава всяко дете.
Авторският тандем Бобчо и Сиси (Силвия Кръстева) представят великолепна четворка приятели. Името на главния герой - Парстоу - е измислено от Бобчо. Парстоу е необикновена жива количка. Той и неговите приятели, лодката Нели, Вентилаторчето и спортната кола Маки, преживяват вълнуващо приключение в света на лампичките и електрическите неща.
 

"Сабазий" от Кристин Димитрова
Съвременна българска литература
Вторник, 15 Март 2011 02:58
Музикант получава покана за среща от свой роднина, когото до този момент е смятал за мъртъв. Двамата са приблизително на една и съща възраст. Виждали са се само в детството си. Никой няма причина да търси другия. Музикантът има своите съмнения и все пак отива. Приема предложение, което не е искал, и въпреки това не може да откаже. Оттук тръгва началото на една разрушителна връзка, белязана от щедрост и рационалност, предателство и преданост.
Кой е Сабазий? Това е богът на опиянението, екстаза, абсурда и яростта. Полубезсмъртен-получовек, той присъства в живота на всички, но е уязвим като тях. Прави ги щастливи, унищожава ги, променя ги. Рано или късно всеки заговаря за него, но когато това се случи, обикновено е късно.
Чрез оптиката на два древнокитайски мита - за Сабазий (известен още като Дионис, Загрей, Бакхус) и Орфей, романът се вглежда в България от последното десетилетие, за да проследи как хаосът за едни се оказва ред за други. Как историята се повтаря. Как предисторичните притчи за любов, страх, мисия, приятелство и смърт намират начин да шепнат на днешния ни език.
 

"Тайната на рицаря Капулети" от Стефан Кисьов с премиера в Пловдив
Съвременна българска литература
Четвъртък, 10 Март 2011 17:23
Стефан Кисьов е роден на 30.04.1963 г. в Стара Загора.
В стремежа си да опознае света и да трупа жизнен опит като писател, Кисьов сменя множество професии, но никъде не се задържа за дълго, често пътува и живее в различни градове и държави. Научава няколко езика, поглъща книга след книга. Kато ученик чете по 200 страници на ден, пише първите си разкази и стихове.
Завършва френска гимназия с отличен, но вместо да кандидатства започва работа в химическия комбинат в Стара Загора, който напуска, след като го заливат със сода каустик и за малко не го обезобразяват. След казармата заминава за София, където започва работа в трамваен парк като електромонтьор. След любовно разочарование заминава за Пловдив, записва да учи в Пловдивски университет, който обаче след скарване с преподаватели напуска и отива на морето, където започва работа като администратор в хотел в Слънчев бряг.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 9 от 27
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас