Съвременна българска литература
"Страсти и неволи" от Емилия Каменова
Съвременна българска литература
Четвъртък, 15 Ноември 2012 22:08
Емилия Каменова, автор на книгите "Довиждане", "Портрет за наследници", "Тази преходност - животът", "Царски времена", представя новата си творба "Страсти и неволи” (ИК "Хермес"), в която проследява онези често премълчавани изживявания, съпътстващи личния живот на писателя, откриваеми като нюанси и детайли в неговите книги.
Интимните вълнения на Иван Вазов, дневниците на писатели като Светослав Миларов, Кирил Христов и Николай Хайтов, за които може да последва смъртна присъда, гръмогласен скандал или докосване до сагата на поредното българско поколение, са едно документално повествование за съдбата на твореца, разкриващо и литературната панорама, и духа на времето.
 

Премиера на "Страници от моя дневник" от проф. д-р Иван Байчев
Съвременна българска литература
Сряда, 17 Октомври 2012 11:50
А свобода ли? Свобода и  независимост няма! Единственото местенце, където може да съществува свобода и независимост, е съзнанието и мисълта на човека! Стига да ги има!
Там, където се скрива истината наяве е лъжата, а там, където властва лъжата, няма морал, няма справедливост, няма просперитет.
Отвратителна глупост е да оценяваш и цениш хората по тяхната партийна принадлежност.
Обичам кадърните, отговорните, начетените и интелигентните хора. Може да съм съгласен или да отричам възгледите им. Може, но ги ценя и уважавам. Ако можех да съветвам и някой да ме чува, това щеше да е един от основните ми съвети: обичайте, уважавайте, или поне не пречете на кадърните, начетените, знаещите, можещите и интелигентните хора!
 

"Когато Западът среща Изтока" от Владимир Гаджев
Съвременна българска литература
Неделя, 09 Септември 2012 15:59
В зората на XX век понятието "музикално творчество" все още се отъждествява с професионалните композиторски школи, родили ренесансовата полифония, оперната, инструменталната и симфоничната култура през последните три столетия, но музикалната панорама на двайсетото столетие вече започва да обхваща и популярни жанрове, които е невъзможно все така да бъдат пренебрегвани с аристократично високомерие, като тези жанрове генерират своеобразна симбиоза между непозната източна екзотика и непоклатимо наложилия се западен модел, между които попада и България - точно тази еклектика е обект на анализ в енциклопедичното изследване "Когато Западът среща Изтока" (ИК "Изток-Запад") на известния музикален критик и историк Владимир Гаджев.
За да осъзнаем процесите, които се случват днес на световната музикална трибуна, трябва да разберем какво е довело до съвременните жанрове и стилове, както и до смесването им.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 27
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас