Съвременна българска литература
Тодор Христов: Литературността
Съвременна българска литература
Четвъртък, 16 Април 2009 22:53
Издателство “Алтера” представя на българските читатели книгата "Литературността" на Тодор Христов.
Литературността е обширно и задълбочено изследване, което със сигурност би могло да намери разнообразни употреби в съвременната хуманитарна наука и в литературознанието в частност. Книга, която се докосва до интердисциплинарността на литературната теория, която "преиграва" нейните големи дебати, която разглежда подробно множество автори, доскоро минавали за трудно разбираеми у нас. Приносно самостоятелно изследване и учебник за студенти и преподаватели, реализация на един нов, както и по-информиран подход към литературните изследвания – изследването на Тодор Христов се опитва да съчетае всичко това.
 

"Молекула любов" от Венко Евтимов
Съвременна българска литература
Сряда, 18 Февруари 2009 23:18
"Венко Евтимов е един от поетите, които нямат нужда от представяне. Той тръгна по своята литературна пътека още през 80-те години на миналия век.
Издателство "Захарий Стоянов" представя избраната лирика "Молекула любов" на Венко Евтимов. В книгата са събрани едни от най-изпепеляващите стихотворения в любовната ни поезия. Те са заредени с внезапна и едновременно дълбоко осъзната страст, пречупени са през призмата на дебнещото ни отвсякъде бездуховно всекидневие, заредени са със спасителните молекули на любовта.
 

"Подножието на вечерята" на Мария Калинова
Съвременна българска литература
Сряда, 18 Февруари 2009 22:57
Подножието на вечерята
Автор: Мария Калинова
Издателство: АлтераМария Калинова е завършила българска филология и магистратура "Литературознание" в СУ "Св. Климент Охридски". В момента е докторантка по Българска възрожденска литература в същия университет. Съоснователка e на арт-група "Устата".
Печели наградата "Михаел Клет" за научна дейност в областта на филологическите науки. Носителка е на първа награда в конкурса за поезия "Веселин Ханчев" (2003г.). През 2004 г. излиза дебютната й стихосбирка "Окото".
 

<< Начало < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 Следваща > Край >>

Страница 27 от 27
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас