Съвременна българска литература
Какви са характеристиките на съвременната култура?
Съвременна българска литература
Вторник, 24 Юли 2012 13:22
Промененото до неузнаваемост чувство за естетика и парадоксите на новата културна ситуация в България стават обект на изследване в колективния труд "Новата културна геометрия" (ИК "Изток-Запад") под съставителството на Ивайло Дичев и Юлия Роне.
Думата "култура" идва от латинското cultura и в буквален превод означава "да култивирам нещо". Днес тя има над 200 различни дефиниции. Едно от най-често употребяваните определения за нея е изтънчен вкус в областта на изящните изкуства и хуманитарните науки, наричан още висока култура. Тя може да се схваща и като модел на човешко познание, вярване и поведение, зависещ от способността за символно мислене и социално образование. Културата може да се разглежда и като комплект от споделени ценности, поведения, цели и практики, който е характерен за дадена организация, група, за определено общество. Именно съвкупността от тези три дефиниции на термина е разгледана пространно в "Новата културна геометрия".
 

"Пепел от вестник" от Евгени Петров
Съвременна българска литература
Вторник, 17 Юли 2012 12:56
България на границата между XX и XXI век. Годините на преход към демокрация и пазарна икономика все още текат, а във вестникарския бизнес се разиграват борби на различни интереси... Един от тримата съдружници-издатели на вестник "Бизнес фактор" - независим икономически специализиран всекидневник - решава да се посвети на политиката. Това довежда до конфликт с останалите двама издатели и въпреки че е с миноритарен дял, той успява да завладее фирмата и медията с помощта на лява партия и подкупна съдийка. Политически и юридически обвързан, вестникът постепенно губи облика, авторитета и тиража си и става собственост на близка до партията холдингова структура, която чрез изданието финансира предизборните си кампании. Двамата издатели се борят докрай, за да си върнат вестника, но са безсилни пред политическата и съдебна машина на Прехода...
 

"25 въпроса на Дойче веле"
Съвременна българска литература
Понеделник, 07 Май 2012 00:07
"25 въпроса на Дойче веле" (ИК "Изток-Запад") е четиво, което излиза за първи път през 1996 г. в Свободно поетическо общество. Румяна Таслакова задава 25 еднакви въпроса на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта, музиката, спорта и техниката, без да дава възможност на анкетираните предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за подобен тип анкета се заражда преди повече от двадесет години, докато Румяна чете реномирания германски всекидневник "Frankfurter Allgemeine Zeitung", където ежеседмично се публикува въпросникът на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременници. В репликите на анкетираните германци Таслакова открива неизвестни до момента черти от характера, спонтанни изяви на чувства и предпочитания.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 27
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас