Съвременна българска литература


"100 дни в Китай" - едно пътуване в Поднебесната империя от Румяна Николова и Николай Генов
Съвременна българска литература
Вторник, 26 Октомври 2010 23:41
Колко пъти ви се случи да доведете мечтите си докрай? Колко пъти пожелахте, осъществихте и документирахте за вековете своя мисъл, план?
Когато за пръв път имах удоволствието да прочета книгата на Румяна Николова и Николай Генов, направо не можех да повярвам до каква степен хора, които не са китаисти, са успели да напипат точните компоненти, които дават опорни точки и подход към китайската култура. От собствен опит знам, че подобни познания се избистрят в обща картина след поне десет години задълбочени занимания с китайски език, литература, история, философия, култура и география. И все пак, ето че пред мен бе мечтаната книга, която аз се гласях един ден да напиша. Увлекателна, с жив език, с ярки картини от действителността, подплатена с множество любопитни факти и собствен поглед към китайския народ и пъстрата общност на малцинствата (в книгата ще се запознаете с цели единайсет от тях).
В България все още твърде малко се знае за чудесната страна Китай. По традиция обаче сме склонни да коментираме и осъждаме дочути от пресата полуистини и доукрасени истории. Точно затова тази книга се явява безценен гид в един далечен от нас свят.
 

"Моят Бог и моите демони" от Владимир Левчев
Съвременна българска литература
Понеделник, 25 Октомври 2010 22:25
Владимир Левчев е автор на петнайсет стихосбирки, издадени в България, и три в Съединените щати, както и на два романа, множество есета, статии и литературни преводи. Издавал е списание "Глас", нелегално преди 10 ноември 1989 г. Тринайсет години живее и работи във Вашингтон, а от 2007 г. преподава литература и писане в Американския университет в България.
Книгата "Моят Бог и моите демони" съдържа есета и студии, писани през последните 20 години. Включени са:
Новото Средновековие,
Краят на историята,
Забързването на света,
Масонски символи и митове
 

"Един археолог пътешества по света" от Николай Овчаров
Съвременна българска литература
Понеделник, 25 Октомври 2010 18:06
Николай Овчаров е доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, където работи от 1981 г. От 2003 г. е дипломиран професор в Международния славянски университет - Москва. Преподавал е в Славянския университет (1995-1999) и в Нов български университет (1999-2002). Член на Изследователския борд на Американския биографичен институт. Член на Научния съвет на Македонския научен институт (1998-2002). Почетен председател на изложенията "Културен туризъм 2008" и "Културен туризъм 2009", Велико Търново. От 2010 г. е председател на Националния специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите паметници на културата към българското Министерство на културата.
Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, както и на морската история и археология.
 

"Откат" от Захари Карабашлиев
Съвременна българска литература
Понеделник, 25 Октомври 2010 17:31
"Откат" е сборник с пиеси и диалози, с които Захари Карабашлиев предизвиква читателите да станат съавтори и режисьори в най-свободния театър - този на въображението. Границите са заличени. Родно и чуждо, локално и универсално, високо и ниско, тук и там се случват на една страница, в една стая, на една сцена.
Динамично. Нецензурно. Тъжно. Смешно. И в крайна сметка - наистина. Захари Карабашлиев този път ще ви отведе към прашния под на сцената, под прожекторите, и ще прави същото, което и досега - ще разказва истории.
 

"Данъчна ревизия" от Теодора Колева
Съвременна българска литература
Четвъртък, 14 Октомври 2010 20:09
"Данъчна ревизия" е синтезиран вариант на всичко, което е белязало обратите и промените в живота на няколко поколения хора от различни прослойки и с различен манталитет. Героите на пръв поглед нямат връзка по между си, но лутанията им между страсти и дълг, желания и възможности, ги изправят пред дилеми, които те не винаги са в състояние да решат по достоен начин. Припламването и угасването на съпружеската любов, изневярата и справянето с нея са проектирани върху силно осезаем социален и исторически фон.
Как проспериращ бизнесмен от сивата икономика ще понесе огромната сума по ревизионен акт? Дама на средна възраст, предпочела осигурения живот без любов, си дава сметка, че е заложила на "грешния кон". Преждевременно пенсиониран от армията военен се чуди откъде да започне новия си живот и прави странен избор. Безскрупулен висш чиновник неочаквано се озовава в плен на любовта.
Това са само част от историите, които Теодора Колева представя в дебютната си книга "Данъчна ревизия". Изборът на героите може да ви се стори познат: на моменти нелогичен, друг път сякаш старателно обмислен, но винаги свързан с изначалния човешки копнеж по щастието.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 10 от 17
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас