Конкурси
"Епоха на животните" 3D и WWF организират конкурс за млади художници
Събития - Конкурси
Вторник, 14 Декември 2010 19:30
Българският офис на международната природозащитна организация WWF и "Eпоха на животните" 3D стартират конкурс за детска рисунка. Той носи името "Застрашен съм" и цели да обърне внимание върху заплахите, които грозят български животински видове. Съдбата на родния лалугер, пеликан, морски орел и рис не е далеч от тази на мангустата Били, лъва Сократ, мъдрите костенурки или тасманийския дявол от "Eпоха на животните". Анимираните животинки се отправят на пътешествие, за да открият вода, която се оказва открадната от собственик на хотел за бизнес нужди. От друга страна, за да оцелеят четирите български застрашени вида, трябва да опазваме местата, които обитават.  
Детският конкурс за млади художници е вдъхновен от еко-темата на първата немска 3D анимация "Eпоха на животните", чиято премиера у нас ще бъде през януари 2011 г. Другата "муза" е инициативата на WWF в България за символично осиновяване на четирите родни вида и опазване на местообитанията им, която стартира в навечерието на коледните празници.
 

Kонкурс за късометражно кино "Jameson Short Film Award"
Събития - Конкурси
Четвъртък, 09 Декември 2010 16:36
За девета поредна година стартира български конкурс за късометражно кино "Jameson Short Film Award". Той се провежда в рамките на Международния София Филм Фест. Наградата за победителя е 6 000 евро и авторска статуетка, предоставени от Jameson Irish Whiskey.
Крайният срок за участие е 20 януари 2011 г. Всички филми с над 50% българско финансиране, заснети след 1 януари 2010 г., които отговарят на регламента могат да се включат в състезанието. Формуляр и условия за участие ще намерите на www.siff.bg или www.jameson-short.com. Документите и филмите трябва да бъдат предоставени в срок в офиса на София Филм Фест - 16 етаж на административната сграда на НДК.
 

Конкурс за криминален роман или разказ "По стъпките на Агата Кристи"
Събития - Конкурси
Неделя, 14 Ноември 2010 22:27
Издателство "Ера" и сайтът за книги "Аз чета" удължават срока на националния конкурс за криминален роман или разказ "По стъпките на Агата Кристи" до 28 февруари 2011 г.
Наградата бе учредена през октомври по случай 120-ия юбилей на Агата Кристи и ще бъде връчена на победителите в две категории според дължината на текстовете. Имената на призьорите ще станат ясни през април 2011 г.
Mогат да участват непубликувани творби, които отговарят на изискванията на литературните жанрове роман и разказ. Произведенията ще бъдат оценявани в две категории - съответно за роман и за разказ.
Желаещите да участват трябва да изпратят творбите си на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , или на адрес: София, 1000, ул. "Граф Игнатиев" 19, ет.1, издателство "Ера".
Победителите в двете категории ще получат почетна грамота и парична награда в размер на 1000 лв. за автора на отличения роман и 500 лв. за автора на най-добрия разказ. Издателство ЕРА планира и по-широко популяризиране на наградените творби.
 

Награда "Гауденц Б. Руф" за ново българско изкуство
Събития - Конкурси
Понеделник, 27 Септември 2010 18:36
Наградата, учредена през 2007 г. от г-н Гауденц Б. Руф, бивш посланик на Швейцария в София, си поставя за цел да подкрепя художествените изяви в областта на визуалните изкуства. Финансира се от швейцарски фонд. Двама художници от категориите "Млади творци" и "Утвърдени творци" се удостояват с наградата, възлизаща съответно на 2500 и 4000 евро. Носители за 2007 г. бяха Светозара Александрова и Красимир Терзиев; за 2008 - Бора Петкова и Аделина Попнеделева, а за 2009 - Стефания Батоева и Надежда Олег Ляхова.
Съставът на журито периодично се обновява на ротационен принцип. През 2010 г. негови членове бяха Лоран Хеги, директор на Музея на модерното изкуство в Сент Етиен, Франция; Дарко Сенекович, изкуствовед от Цюрих, Швейцария; българските изкуствоведи и куратори от София, Весела Ножарова и д-р Мария Василева и художникът Правдолюб Иванов.
Тази година в състезанието се включиха с проекти 111 творци, с двадесетина повече от миналата. На сесията си през май журито избра за участие във втория кръг на конкурса следните художници:
 

Конкурс "36 часа" - фото или видео история
Събития - Конкурси
Четвъртък, 23 Септември 2010 13:00
Фондация Отворени Изкуства, базов oрганизатор на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив", обявява конкурс "36 часа" - фото или видео история. Осигурени от нас, ще имате 36 часа и град, препълнен с изкуство, хора, случки.
Ако имате фотоапарат, документирайте вашата фото-история на това, което ви се случва и ви впечатлява. Ако имате видеокамера - направете късометражен филм за Нощта, която променя града и хората. Очакваме различната ви артистична гледна точка за тези 36 часа от "Нощта на музеите и галериите" - Пловдив 2010.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

Страница 3 от 4
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас