Конкурси
Награда за изкуство "Стоян Камбарев" 2011 - номинации
Събития
Четвъртък, 24 Март 2011 19:20
За втора година ще се проведе официална церемония-концерт за връчване на награда за изкуство "Стоян Камбарев" (www.kambarev.org). Събитието ще се състои на 11 април 2011 г. от 19:00 ч. в "Sofia live club".
Една от основните цели на фондация "Стоян Камбарев" е откриване, насърчаване и подпомагане на млади творци, чрез ежегодно връчване на наградата за "полет" в изкуството, която се състои от бронзова статуетка на Кольо Карамфилов, парична премия в размер на 3000 лв и почетна грамота.
Членовете на фондацията са двадесет от най-утвърдените представители на българската култура. Тази година те решиха да номинират пет млади, талантливи и все още медийно неналожени творци, но направили своите първи смели и забележими стъпки.
 

Kонкурс за "Награда за съвременно изкуство БАЗА"
Събития - Конкурси
Вторник, 22 Март 2011 22:26
Ежегодната награда за млад художник е основана за първи път през 1990 г. в Чехия от създателя и директора на Фондацията за гражданско общество (САЩ) Уенди Люерс. Днес наградата съществува в 10 европейски страни и се е превърнала в едно от най-престижните отличия и сериозна професионална атестация. Сред държавите, присъединили се към наградата, са: Чехия, Словакия, Хърватска, Косово, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Словения, Албания. Като резултат от активния обмен на информация между страните е основана международната мрежа за награди за млади художници YVAA (http://www.yvaa.net/).
България се включва през 2008 г. Инициативата е на Института за съвременно изкуство - София, който впоследствие е избран да организира провеждането на конкурса.
 

Kонкурс "Сребърна маска"
Събития - Конкурси
Понеделник, 07 Март 2011 17:39
За да отдаде по-голяма значимост на карнавала в Италия като културно явление, носител на  различни съвкупности от символи и на внушителен емоционален и народен заряд, Италиански културен институт - София, в сътрудничество с Учебен отдел на Посолството на Република Италия обяви конкурс "Сребърна маска" в рамките на проекта "Италиански карнавал" за училищата под егидата на Столична община.
Инициативата утвърждава желанието за сътрудничество между италианските институции, действащи на територията на България, и училищата с преподаване на италиански език. Проектът си поставя за цел да бъде стимул за все по-голямо разпространение на италианската култура сред младото поколения. Предвижда се участието на осем учебни заведения от София, от детски градини до гимназии, които ще работят над учебни единици, специално разработени във връзка с темата за карнавала в Италия.
 

"Островът" се нуждае от продължение - конкурс по романа на Александър Секулов
Събития - Конкурси
Петък, 11 Февруари 2011 15:49
След две от магическите книги на последните десет години - "Колекционер на любовни изречения" и "Малката светица и портокалите", писателят Александър Секулов и издателска къща "Сиела" представят "Островът" - роман за любовта като щастливо корабокрушение.
Разказът отвежда на малък варовиков остров в края на Егея, където три деца  плуват сред безвремието като щастливи риби. Съдбата ги изправя срещу други конквистадори на лятото. Битката е за каменно парче земя сред морето, но и за сърцето на кралица с присмехулни очи. Всеки е сам срещу всички, а всички - заедно в бурята. Докато не открият, че любовта е остров, на който се молиш да не те открият.
Книгата връща напълно забравен жанр в българската литература - романът за деца.
 

В очакване на кратките филми в българското кино
Събития - Конкурси
Четвъртък, 06 Януари 2011 14:01
Остават 2 седмици до крайния срок за участие в ежегодния - девети по ред - български конкурс за късометражно кино "Jameson Short Film Award". Той се провежда в рамките на Международния София Филм Фест. Наградата за победителя е 6 000 евро и авторска статуетка, предоставени от Jameson Irish Whiskey.
За селекцията на 12-те най-добри кратки филма отговаря жури от утвърдени български кино творци от новата генерация. Комисията е 5 членна в състав режисьорите Весела Данчева ("Анна Блуме") и Виктор Чучков ("Тилт"), актьора Ованес Торосян ("Източни пиеси", "Тилт"), оператора Антон Бакарски ("Лов на дребни хищници") и Николай Василев - режисьор на филма победител от 2010. В началото на февруари те ще обявят 12-те претенденти за голямата награда, а международното жури на София Филм Фест ще посочи победителя.
 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 Следваща > Край >>

Страница 2 от 4
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас