Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 536 резултата.
Етикет: Изложби Подредба по 
На 12 декември от 18:00 ч. в Дом на културата "Средец" (ул. "Кракра" 2a) ще бъде открита изложбата "50% море - 50% небе" на Миню Бонев и Тихомир Витков.
Изкуството на двамата автори се среща на невидимата линия на хоризонта между световния океан и свода небесен. В галерия "Алтерего" двамата живописци ще покажат варианти на "морета" и "небета", докосващи енигматичната граница между тях, която колкото ги разделя, толкова и ги слива в едно. С ясното съзнание, че не може да се обеме необятното, двамата автори търсят обяснение на света от различни гледни точки - над хоризонта, под хоризонта, отвъд хоризонта. Миню Бонев и Тихомир Витков умело балансират по ръба на идеята, че света на изкуството не може да бъде управляван от лилипути, нито от великани, защото по право той принадлежи единствено на фантазьори като Гъливер....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Тандемът Валентин Ангелов - Петко Арнаудов е добре познат с изявите си в галерия "Ракурси". Този път към тях се присъединява и Стефано Бенацо, за да ни представят новите си творби в една обща изложба, озаглавена "Допълнително". В нея авторите Валентин Ангелов и Петко Арнаудов се връщат към теми от предишните си изяви, явно имат да кажат нещо допълнително. "Колкото повече навлизаш в една тема, толкова повече идеи ти хрумват, едното води другото, незначителен детайл от една работа може да стане основа на друга и така до безкрай. От всяка тематична изложба излизам с идеи за още две. Идват нови идеи, нови поръчки и все не остава време да се върнеш към тези хрумвания, които не си успял да реализираш. Този път решихме да си позволим лукса да се огледаме и иначе казано, да "подредим гардеробите". Навярно ви се е случвало, подреждайки гардероба, да откриете любимите си ръкавици за ски, които толкова търсихте миналата зима или пък красив пуловер с още неоткъснат етикет, подарък, който абсолютно сте забравили....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
"Зимно настроение" е името на най-новата изложба, организирана от Регионална библиотека "Любен Каравелов", на която ще бъдат показани 45 цветни фотографии. Автор на експозицията е Стефка Иванова, а това е нейната пета поред самостоятелна изява.
Стефка се занимава няколко години и с ръчно рисуване на коприна. Неусетно фотографията става естествено продължение на пристрастието й към рисуването. Така тя превръща хобито си в свое призвание.
Тази година авторката завършва курс по фотография при Младен Миланов. Стефка Иванова признава, въпреки че има дългогодишен опит в снимането, че по време на това обучение е научила много важни и полезни неща, свързани с композицията, цветосъчетанието и емоционалното пресъздаване на идеята.
Експозицията може да се види до 10 януари 2012 г. във фоайето на Русенската библиотека (ул. "Дондуков-Корсаков" 1).

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Цанко Панов е автор, характерен с неподражаемия си стил, чрез който претворява заобикалящия го свят върху бялото платно. Възпитаник на Великотърновския университет, Цанко участва в повечето общи изложби, урежда и много самостоятелни. Той е изключително продуктивен автор. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ - Пловдив, ХГ "Жорж Папазов" - Ямбол, ХГ "Вл. Димитров Майстора" - Кюстендил, ХГ "Ст. Доспевски" - Пазарджик, ХГ - Добрич, ХГ - Варна, ХГ "Илия Бешков" - Плевен, ХГ "Никола Маринов" - Търговище, ХГ - Бургас, ХГ - Смолян, музея в Трявна, както и на частни колекционери у нас и в чужбина.
Настоящата изложба е ретроспективна. В нея са показани част от най-значимите творби на художника. Събитието ще бъде открито на 9-ти декември от 18:00 ч. в галерия "Райко Алексиев", ул. "Раковски" 125. Изложбата ще продължи до 19 декември.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Софийската градска художествена галерия ще представи един от най-големите си изследователски проекти - изложбата "Дружество на новите художници. 80 години от създаването". Експозицията, която ще бъде открита на 12 декември от 18:00 ч., ще изпълни цялото изложбено пространство на галерията, а също и на галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ).
Дружеството на новите художници изиграва важна роля в българското изкуство през различни исторически периоди. Основано през далечната 1931 г. то има кратко съществуване - едва до 1944 г. За този период дружеството успява да се утвърди и да демонстрира интензивен творчески живот. "Новите" редовно участват във всички общи художествени изложби, устройват самостоятелни изложби на дружеството и реализират интересни обществени начинания....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 3-ти декември 2011 г. от 17:00 ч. в Пловдив се открива ново уникално арт-пространство - галерия "А+". Тя е разположена в една от малките улички на квартал Капана (ул. "Загреб" 18), точно на гърба на "Халите". Основен фокус в политиката на галерията е представянето на разнообразен кръг от млади автори, работещи в класическите кавалетни видове и жанрове изкуства - живопис, графика, пластика и икони.  Представители от това поколение са Любомир Кръстев, Велизар Димчев, Димитър Шопов, Христо Жеков и други. Техните произведения кореспондират с картини на утвърдени пловдивски имена като Димитър Мицев, Христо Стойчев, Маргарита Джарова и други. Артистичната спойка между тези две поколения, разделени от няколко десетилетия помежду си, ще се осъществи от представители на едно междинно поколение художници като Онник Карамфилян, Венета Маринова, Димитър Къркеланов, Димитър Чонов, Кирила Георгиева, Митко Железаров и много други....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Фотоизложба, наречена "Пътуване с птиците", се открива на 2-ри декември 2011 г. от 17 ч. в Художествена Галерия - Добрич. Експозицията включва 18 голямо форматни фотоси на птици от България, които са заснети от 8 автора - Ивайло Зафиров, Борислав Борисов, Николай Стайков, Добромир Терзиев, Светослав Спасов, Чавдар Гечев, Димитър Градинаров и Иво Данчев.
Творбите са селектирани след провеждането на фото конкурс за най-добра снимка на тема "Пътуване с птиците". Освен естетическата наслада от уловените моменти изложбата има и образователен характер, тъй като към всеки фотос има кратка анотация и любопитни факти за птиците.
Организатори на събитието са Българското дружество за защита на птиците и Художествена галерия - Добрич.
Като част от програмата за отбелязване на Международната година на биологичното разнообразие през 2010 г., изложбата продължава да представя уникалното разнообразие на птици в България, като поставя акцент върху значението на тяхното опазването и местообитанията им....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
По покана на Елена Арнаудова, директор на Български културен институт в Братислава, Словакия, на 6-ти декември 2011 г. ще се открие изложба на Елеонора Хаджиниколова и Павел Божинов.
Елеонора Хаджиниколова ще представи около 35 творби, като по-голямата част от тях са в техниката маслени бои върху платно. В експозицията ще бъдат включени и няколко произведения в смесена техника - маслен пастел, цветни моливи, акрил върху хартия. Част от картините са рисувани преди 2011 г. Сюжетите включват фигурални композиции, български народни приказки, темата "Вода", различни представители на животинския и растителния свят.
Павел Божинов ще покаже около 20 творби. Той ще представи както графики, изпълнени в техниката суха игла с мотиви от българската селска архитектура, така и предмети с приложно-декоративна насоченост - декоративни пана и изящни кутии за бижута, в които са комбинирани различни техники.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата на съвременен американски комикс разказва за живота на Милада Хоракова. Комиксът е издаден за първи път през 1951 г. със заглавие "Непобедимата" от Народния съвет за Свободна Европа в САЩ.
Милада Хоракова става жертва на съдебно убийство в периода на комунистическите политически процеси през 50-те години. Смъртната присъда е била изпълнена на 27 юни 1950 година. През периода 1948 - 1989 г. в Чехословакия са били екзекутирани 241 политически затворници.
Експозицията е подготвена от Чешките центрове в сътрудничество с организацията "Човек в опасност", която от дълго време се занимава с теми от модерната чехословашка история в рамките на проекта "Случаи на несправедливост".
Оригиналният комикс "Непобедимата" за Милада Хоракова се съхранява в Народния архив на ЧР.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Галерия "On the road" представя художествена фотография по нетрадиционен начин - маршрутът на старото возило марка Мерцедес, пълно със снимки на различни автори, до известна степен зависи от климатичните условия, срещи, случайности и аварии, но в повечето случай спира в малки градове далеко от културните центрове на Европа. В София може да видите изложбата в сутерена на "Art Hostel" от 11 до 18 ноември.
Колекцията представя класически черно-бели фотографии от няколко жанра - пейзажи, портрети, социални документи и сюрреалистични моменти. Авторите на снимките са не само световно известни професионалисти като: Бохдан Холомичек ("road-movie" - серия от пейзажи заснети зад волана), южнокореецът Jehsong Baak (серията "Là ou ailleurs"), Игор Малиевски (сюрреалистичният натюрморт с Мадоната и мухата), Карел Цудлин (портрети на работници от леярна от серията "Workers"), филмовият документалист и преподавател от FAMU Мирослав Янак (портрети),...

Продължава
На 10 ноември от 18:00 ч. в галерия "Дебют" (бул. "В. Левски" 62) ще бъде открита изложба живопис на Иван Белчев.
Художникът присъства в българското изкуство с ненатрапчивите си, но брилянтно изпълнени акварели. Творбите му, предимно натюрморти и пейзажи, са вдъхновени от натурата. Подходът му към определените предмети или места е освободен от педантичното изобразяване, а конкретните обекти заживяват опоетизирани и освободени от натурните си обвивки.
Иван Белчев е роден на 01.11.1939 г. в село Медовина, Поповско. Завършва Художествената гимназия в София, в един от първите випуски. През 1967 г. завършва Художествената академия, София, специалност "Живопис". От 1967 до 1972 г. пребивава в Самоков, от 1985 до 1989 г. се установява в Полша. След този период се завръща в България, в момента живее и работи в София.
...

Продължава
Факсимилно издание на уникалния паметник на световната култура - Лицевия летописен свод (по-известно като Цар-Книга), отпечатано в Русия, ще бъде представено на 8 ноември от 15:30 ч. в РБ "Любен Каравелов". Русенци ще имат изключителната възможност да се запознаят с един велик шедьовър на книжовната славянска култура, който ще представи доц. д-р Елена Павловска - представител на Руската академия на науките за България и страните от Източна Европа.
Лицевият летописен свод е върхово постижение на староруското книжовно изкуство от втората половина на ХVI век, което няма аналог в световната култура. Това е най-грандиозното по обем летописно произведение, в което се представят библейските събития от сътворението на света до образуването на Римската и Византийската империи, както и историята на Русия в продължение на четири столетия и половина - от 1114 до 1567 г. В него също така широко е осветена историята на балканските народи - българи, гърци, сърби.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
На 4-ти ноември от18:00 ч. в галерията на СБХ (ул. "Шипка" 6, етаж 4) ще бъде открита изложба по случай 110 години от рождението на Борис Елисеев (1901 - 1978).
На събитието ще бъдат представени около 30 работи - живопис и монотипии, които представляват малка част от творчеството му, запазено у нас. Издаването на каталог към изложбата ще запълни действителна празнота по отношение на разпознаването на този, ако не премълчаван, то поне позабравен автор.
Борис Елисеев е роден е на 10.09.1901 г. в с. Преколница, Кюстендилска област. Увлича се от рисуването още от 10 годишен. От това време датира и познанството му с Владимир Димитров-Майстора, който по-късно подпомага следването му в Академията. Негови близки приятели от детството са още Кирил Цонев, Асен Василиев и Васил Евтимов. През 1925 г. Борис Елисеев завършва живопис в класа на Никола Ганушев и Никола Маринов. В следващите години има самостоятелни изложби в София, редовно участва в общи художествени изложби, учителства в родния си край и е художник на свободна практика в София....

Продължава
Денят на народните будители чества паметта на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух. На този ден в книжарница "Централ" ще се открие изложба за живота и делото на един от най-видните пловдивчани - Димитър Кудоглу. Ще се представи и книгата на Стефан Шивачев и Мая Лесинска за него - "Благодетелят".
Наричан "най-големият дарител на ХХ век", Димитър Кудоглу записва името си със златни букви в пловдивската история. Той дава щедро лептата си на инвалиди, на старопиталища, на сиропиталища, на благотворителни, културни, просветни, спортни юношески дружества, на комисии и комитети, на църкви, манастири, на студенти, ученици, на бедни и болни. Изразходваните от него средства надхвърлят 3 милиона лева....

Продължава
На 25 октомври от 18:00 ч. в галерия "Резонанс" ще бъде открита изложбата "Вертикали. Хоризонтали" на Свилен Блажев.
Художникът е роден през 1953 в Кюстендил. През 1980 г. завършва "Стенопис" в НХА, София, в класа на проф. Димо Заимов. Талантът му е забелязан бързо и той става един от любимците на критиката.
От 1981 г. е член на СБХ. В периода от 1980 г. досега е осъществил над 35 самостоятелни изложби в страната и чужбина, като по-важните от тях са в София (галерия "Досев", НХГ, галерия "Руски 6"), Пловдив (ГХГ, "Червеното пони"), Бургас (галерия "Бургас"), Кюстендил, Самоков, както и в Лимасол, Букурещ, Хелзинки, във Виена, Хамбург, Цюрих (1987-2001).
От 1979 г. негови творби участват в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ. Негови монументални композиции могат да се видят в Кюстендил и Бобов дол.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Архитектурните фотографии на Герит Енгел са портретни студии на сгради с техния собствен облик, които представляват части от общия портрет на града и така формират неговата история - впечатляващи фотографии на повече или по-малко красиви сгради, малки или големи, забележителни или просто идилични. Така възниква първата своеобразна топология на архитектурата на Берлин - 20 години след падането на Берлинската стена.
Фотографиите са доказателство както за едно предметно и трезво приближаване до обекта, така и за симпатизиращото поведение на автора, който въздига тези обекти до индивиди с качествата на скулптури или икони.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Изложбата е посветена на 190-годишнината от рождението на един от класиците на руската литература Фьодор Михайлович Достоевски. В нея са показани негови трудове на руски език, преводи на български, френски и английски език, а също така и литературна критика за творчеството му, като специално внимание е отделено на религиозно-философското наследство на писателя.
Интерес представляват изданията от началото на миналия век. В изложбата могат да се видят няколко тома от "Пълните събрани съчинения" на Достоевски на руски език, отпечатани в периода 1894-95 г., както и романите "Слабо сърце" (1919 г.), "Бедни хора" (1919 г.) и "Бесове" (1924 г.).
От личния фонд на акад. Михаил Арнаудов, съхраняван в библиотеката, посетителите на изложбата ще видят две ценни книги - "Достоевски като религиозен и национален мислител" - слово, на Михаил Арнаудов по случай 50-годишнината от смъртта на Достоевски, изнесено в  Българската академия на науките, както и литературната студия на писателя Вичо Иванов, озаглавена "Марсел Пруст и Достоевски", с автограф от автора.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
Чешкият архитектурен кубизъм има само кратък епизод в историята на архитектурата, но затова пък уникален в световен мащаб. Изложбата, подготвена от пражката галерия "Ярослав Фрагнер", описва само 15 запазили се кубистични сгради, които вече трета година привличат вниманието на експерти от цял свят. Тя се съсредоточава върху най-важния период 1911-1914 г. и представите на изтъкнати личности от кубизма, както и техни работи - Павел Янак, Йозеф Гочар, Властислав Хофман, Йозеф Хохола и Емил Краличек
Кубизмът е един от най-вълнуващите нови стилове на 20 век. Заслуга за зараждането му има Пикасо във Франция, но много бързо се разпространява и в други страни, в това число Чехия и Моравия. Освен в изобразителното изкуство, намира място в архитектурата и дизайна, най-вече благодарение на Павел Янак, който полага теоретичните основи на т. нар. архитектурен кубизъм....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
До 20 ноември 2011 г. Българската народна банка е домакин на изложбата "Еврото", организирана за първи път в България от Европейската централна банка. През последните няколко години тя беше посетена от над 100 000 души от цяла Европа - от Талин до Рим, Берлин и Париж. София е поредната столица - домакин на събитието.
Организирана във формата на игри и интерактивни презентации, изложбата приканва посетителите да научат повече за евробанкнотите и монетите в пет тематични области - банкноти, монети, защитни елементи, история на парите и детски кът. В нея са включени видеоигри, филми и уникални експонати, свързани с производството на пари, например холограма от банкнотата от 50 евро, възпроизведена в гигантски размер.
...

Продължава
На 14 октомври от 18:00 ч в галерията на СБХ, (ул. "Шипка" 6, етаж 4) ще бъде отрита изложба живопис на Стойко Даскалов. Авторът ще представи живописни платна и рисунки.
Познат повече на бургаската публика, художникът участва в много изложби, някои от които "Награди за съвременно българско изкуство на М-Тел" през 2008 г. във Варна, "Национален конкурс за млади художници, критици и куратори" на Международна фондация "Св. св. Кирил и Методий" (2002-2004), а тази година стана носител на награда за млад художник на общата изложба на Дружеството на бургаските художници.
Изложбата ще продължи до 30 октомври 2011 г.

Продължава
Етикети: Изложби Събития
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас