Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 1654 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Раде Маркович се развежда заради Невена Коканова, тя не намира сили да стори същото.
Лудият гений Генко Генков напада овдовялата Стоянка Мутафова и иска да се оженят.
Апостол Карамитев и Маргарита Дупаринова се венчават на сцената.
Хачо Бояджиев има 7 дъщери, 6 от тях са извънбрачни.
Константин Кисимов се жени на 38-годишен - за ученичка.
Леда Тасева развежда Стефан Сърчаджиев с 3 деца и после го изоставя.
Султанът на Тунис кани примадоната Илка Попова в харема си, тя се дърпа.
Оперната прима Надя Ножарова събира на разпивка всичките си любовници и се снима с тях.
...

Продължава
За първи път на пловдивска клубна сцена ще свирят музикантите от „Метаформоза“. Концертът им е на 20-ти февруари от 21:00 ч. в „Bee Bop Cafe“ (ул. „Гладстон“ 1). Групата е създадена през 2012 г. от тромпетиста Росен Захариев - Роко и много бързо се наложи като една от модерните и новаторски формации у нас със своя уникален подход към музиката.
Самите те определят стила си като свободен, моментен, спонтанен. Музицират без предварително репетиран репертоар, стремейки се максимално да се освободят от клишета, рутина и преповтаряне на вече представяни музикални формули.
...

Продължава
Творбите на Любомир Савинов се отличават с експресивност, мощ, и монументалност, разпознаваем личен стил. Живописта му е монохромна, формата е изведена с плътен контур, докато бъде превърната в стегнат силует.
Настоящата изложба в столичната галерия „Райко Алексиев“ е ретроспективна и показва творби от различни периоди от творчеството на художника.
...

Продължава
Етикети: Изложби Събития
В навечерието на 141-та годишнина от обесването на великия български революционер и Апостол на свободата Васил Иванов Кунчев излиза книгата „Васил Левски“ със съставител Димитър Страшимиров. Този първи том на изданието представя най-интересните писма на Левски, писани до негови съмишленици и членове на революционни комитети след 1866 г.
Васил Иванов Кунчев е безспорно една от най-светлите личности в родната ни история; революционер, чиито всеотдайност и посвещение на каузата за освобождение на българите могат единствено да служат за пример. По повод годишнината от смъртта на Апостола излиза изданието „Васил Левски“, в което са събрани някои от най-интригуващите страници от писмата на бореца за свобода до Панайот Хитов, Любен Каравелов, Христо Иванов Книговезеца, Димитър Общи, Киряк Цанков, Централния комитет в Ловеч, в Букурещ и др., писани лично от него след 1866 г....

Продължава
Пиер Дюкан, известен в цял свят специалист по храненето и добре познат и на българските читатели, този път е решил да изненада феновете и критиците си с неочаквано провокативна и язвителна книга. В нея той не предлага хранителни диети, а отправя предупреждение и призив срещу слабеенето на всяка цена. Голям брой жени – често пъти съвсем млади – стават жертва на модата и на фалшиви митове и, обсебени от своя външен вид, прибягват до какво ли не само и само да свалят килограми, убедени, че този е ключът към красотата и щастието. Но природата си има свои закони, обяснява д-р Дюкан: закръглените и меки форми са оръжието, с което жените от векове привличат и успокояват страховете на мъжката половина.
...

Продължава
Американецът Доминик Кейн - млад гений със светопроменящи идеи и грандиозни планове за бъдещето, които задейства с помощта на военните, е главният герой в романа „Манифестът на един бог“ на Стоян Авджиев. Книгата, която е  част от поредицата „Magica“ на ИК „Изток-Запад“ и дебют на младия автор на книжната сцена, e и арена на вечния въпрос: Вяра и/или знание?
Младият Доминик Кейн не е обикновен колежанин - той има изумително мащабни идеи, които - подобно на всеки млад учен - мечтае един ден да превърне в реалност. В една знакова сутрин той е изненадващо посетен от двама военни, които му предлагат възможността и ресурсите да реализира брилянтния си проект - специална свръхтехнологична броня, която ще превърне притежателя си в полубог. Този проект е замислен да промени света, да спре войните, да даде огромно преимущество на американската военна машина. Но най-вече - той е замислен да бъде големият триумф на Доминик.
...

Продължава
„Седемте най-често срещани гряха при отглеждането на единствено дете“ приветства усилията, които родителите на единствено дете полагат, за да израсне то здраво, балансирано и удовлетворено. Всяка глава от настоящата книга е посветена на някоя от седемте най-значими и най-често допускани грешки в този процес, които, за щастие на родителите, не са „смъртни грехове“. Според авторката прекаленото угаждане и опекунство, подценяването на дисциплината, свръхкомпенсирането, стремежът към съвършенство, отнасянето към детето като към възрастен и прекомерното хвалене са явления, които ни отдалечават от стремежа да възпитаме емоционално сигурно единствено дете.
...

Продължава
Kнигата на Джина Серминара разглежда най-големите загадки в живота: въпроса за произхода на човека, за прераждането и кармата, за душевното и телесното здраве, за вродените ни дарби и предначертанията на съдбата. Въз основа на записките на Едгар Кейси, авторката говори за физическа и психологическа карма. Според Кейси, тежките и особено вродените заболявания обикновено са кармично обусловени, но има начини, чрез които бихме могли значително да облекчим своето положение. Психологическата карма се изразява чрез темперамента, типа нервна система и душевното състояние на човека.
Особено интересни са идеите на Едгар Кейси за брака: за отношенията между съпрузите и брачните проблеми. Подробно са разгледани въпросите за изневярата, за раздялата и развода. Голямо внимание е отделено и на отношенията между родители и деца....

Продължава
В „Луна и Грош“ („ИК Хермес“) Съмърсет Моъм разказва историята на Чарлс Стрикланд, богат брокер от Лондон, който напуска съпругата и децата си, за да стане художник. Той е убеден, че трябва да рисува, въпреки че никога не го е правил. Вдъхновен от личността на Пол Гоген, Моъм описва живота и душевността на един истински артист, който, обсебен от изкуството, е готов да пожертва всичко: кариерата си, съпругата си, децата си, удобството си, дори живота си. Книгата не е романизирана биография на Гоген, а един запомнящ се разказ за силата на изкуството, за душата на артиста. Чарлс Стрикланд е противоречив образ и човешките слабости не са му чужди. Той не е нито особено умен, нито много интересен. Понякога е груб или направо жесток, но притежава едно несравнимо качество - величието на гения. Дали това е достатъчно?
...

Продължава
На всеки се е случвало да се колебае дали постъпва правилно, дали (не) трябва да извърши дадено действие, дали взима точното решение, или допуска огромна грешка.
Наполеон Хил - един от най-успешните и световноизвестни автори на мотивационни книги, и директорът на „Napoleon Hill World Learning Center“ Джудит Уилямсън смятат, че тези колебания не водят до нищо добро и чрез тях единствено забавяме собственото си благополучие. В „Направете го сега!“ (ИК „Изток-Запад“) двамата експерти твърдят, че когато действаме веднага - още преди някой да ни е подметнал, че грешим, или да ни е напомнил, че не сме изпълнили своите задължения - ние отстояваме независимостта си, намаляваме нивото на стреса и си налагаме самодисциплина, което неминуемо води и до успех.
...

Продължава
Жорж Санд е сред най-известните френски автори, чиито многобройни произведения - „Индиана“, „Дяволското блато“, „Малката Фадет“, „Мопра“, „Орас“ и др. - са безценни попълнения в съкровищницата на френската и световна литература от XIX век. Истинското име на тази дръзка и скандална за времето си жена е Амандин Орор Люсил Дюпен, родена през 1804 г. в Париж. След като приема псевдонима Жорж Санд и започва да се облича като мъж - нещо дръзко и немислимо по това време, славата на Амандин Орор се разнася бързо из френската столица. Разводът й с Казимир - мъжът, от когото има две деца, затвърждава скандалния имидж на Санд.
Освен с ценните й литературни произведения, името на Санд се свързва неминуемо и с необузданите й любовни страсти. Именно сложните любовни и човешки взаимоотношения между нея и двама от най-бележитите й партньори - поетът, драматург и романтик Алфред дьо Мюсе, и видният полски композитор и виртуозен изпълнител Фредерик Шопен, са описани в историческия роман „Прокълнатите любовници“ (ИК „Изток-Запад“) на французина Мишел Пейрамор....

Продължава
В края на 30-те години на миналия век Финци Контини са сред най-богатите семейства във Ферара - аристократи и евреи. Порасналите им деца Микол и Алберто постоянно събират кръг от привилегировани приятели на тенис или партита в прекрасните градини на вилата си, а с всички останали се отнасят високомерно. Джорджо, евреин от средната класа, случайно попаднал в кръга им, се влюбва в Микол. От самото си раждане, човек е обречен на неразбиране и самота, но дали все пак няма начин да намери щастие и покой? И къде? Героят на романа, прекарвайки труден, изпълнен със загуби и лишения живот, сякаш намира отговора...

Романът „Градината на Финци-Контини“ (ИК „Сиела“), публикуван през 1962 година, бележи върха в творчеството на италианския писател, поет и литературен историк Джорджо Басани (1924–2000). Той носи на автора европейска известност и е удостоен с престижната италианска премия „Виареджо“. През 1971 година известният италиански режисьор Виторио Де Сика заснема по творбата едноименен филм, получил наградата „Оскар“.

Продължава
Саймън Мордън е ракетен инженер, специализирал в областта на геофизиката и геологията, а първите му литературни експерименти са стопроцентова жанрова провокация - разкази с елементи на фентъзи, хорър и оригинални сайфай приумици. Романите „Още една война“ и „Изгубеното изкуство“ постигат главозамайващ успех и това го мотивира да създаде трилогията за Самуил Петрович. През 2012 г. тя отнесе авторитетната награда „Филип К. Дик“ - отличие, коeто се присъжда на ефектни произведения в областта на научната фантастика.
„Теории за полета“ - книга 2 от трилогията е фантастична антиутопия със заряд на екшън трилър, един мощен взрив на въображението, който ще ни върне в Метрозоната. Този път Петрович е скътал много тайни, а най-любопитната от тях разкрива как се създава... антигравитация....

Продължава
На 4-ти февруари 2014 г. в две от залите на Художествената галерия в Добрич ще бъде подредена изложба живопис от фонда на тема „Сезони“. Подбрани са 34 творби от известни художници, сред които Владимир Димитров-Майстора, Александър Петров, Георги Баев, Емил Стойчев, Надежда Кутева и др. От добричките автори може да видите картини на Янко Атанасов, Ангел Томов, Ангел Иванов, Гинка Димова, Христо Кралев и др. Художниците са пресъздали с помощта на цвета и композицията различните сезони, усещанията за жаркост и лятна топлина, хлад и зимна меланхолия, пролетно ведро настроение и тъжна прегоряла есен....

Продължава
Етикети: Изложби Събития
След успешната лента „Приятелю, Тед“ Сет Макфарлан се завръща с комедията „Който оцелее, ще разказва“. Освен че се изявява като режисьор, продуцент и съсценарист на продукцията, той участва с пълнокръвен персонаж, образно представен в материалите към филма като „Черната овца“. В ролите се превъплъщават един куп известни актьори, сред които Чарлийз Терон и Аманда Сейфрид.
Историята в „Който оцелее, ще разказва“ се завърта около страхливия фермер Албърт (Сет Макфарлан), чиято капризна приятелка го изоставя заради друг мъж, след като той отказва да се включи в дуел. По това време в града пристига непозната красавица (Чарлийз Терон), която му помага да събере кураж и двамата се влюбват. Щом съпругът й - прочут разбойник - идва, за да потърси отмъщение, фермерът трябва да подложи току-що събрания си кураж на сериозно изпитание.
...

Продължава
Почитателите на естетското кино с дъх на Фелини и атмосферата на аристократичния Рим ще видят у нас на роден екран за първи път един от европейските претенденти за „Оскар“ - най-новата творба на Паоло Сорентино, носеща поетичното име „Великата красота / The Great Beauty”.  Удостоен с десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за „Златна палма“ от Кан 2013, филмът на Сорентино ще се срещне и с българската публика - единствено в рамките на „София Филм Фест“ през март.
Героят на „Великата красота“ Джеп Гамбардела (Тони Сорвило) е изискан италианец - писател, създал само един роман-бестселър, издаден преди доста години, който води бохемски живот, списва колонка за култура и се е посветил на най-бляскавите партита в Рим. Такова е и празненството по случай 65-ия му рожден ден, когато той решава, че няма повече време за грозни и безрадостни житейски събития и потегля из улиците на вечния красив град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него...
...

Продължава
Микеланджело Буонароти (1475-1564 г.) е многостранният гений на Ренесанса - едновременно скулптор, художник, архитект и поет. Векове след него името му става символ на епохата му, а творбите му се превръщат в образци за съвършенство, вдъхновявайки поколения творци и ценители. Множеството неизвестни около личния му живот продължават да човъркат любопитството, карайки и съвременните изследователи да търсят скрити послания в шедьоврите му или отговор на въпроса кой е бил най-близо до сърцето му. Булото над някои от тези тайни повдига новата книга „Копие, захвърлено с любов“ (ИК „Персей“) - едно себеразкриване на Микеланджело чрез неговите стихове, писма, скулптури и фрески. В съвременниците си и първите си биографи той оставя впечатлението за въздържан и затворен човек, изцяло отдаден на изкуството, за когото елементарни неща като храната и условията на живот са били повече необходимост, отколкото удоволствие.
...

Продължава
Програма за седмицата: 31 януари - 6 февруари 2014 г.
...

Продължава
Епичната продукция „Ной“ разказва историята на мъж, избран от Бог за велико дело, преди всемирен потоп да сложи край на всичко живо. Изправяйки се едновременно срещу реален враг и непозната заплаха, Ной е призван да постави ново начало в историята на човечеството.
С участието на носителите на „Оскар“ Ръсел Кроу и Дженифър Конъли. В „Ной“ ще видим още Рей Уинстън („Снежанка и ловецът“), Ема Уотсън (поредицата „Хари Потър“), Антъни Хопкинс („Тор: Светът на мрака“), Логън Лерман („Тримата мускетари“) и др. Режисьор е Дарън Аронофски.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас