Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 319 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
"Случайни чайки", "Небе за двама", "Нагоре-надолу" - точно година след първия "пълнометражен" радио концерт на "Ша-Ша", дуото отново ще се представи на "Аларма Пънк Джаз". Концертът е включен в серията "Звуково изобразяване на града", кръстосваща ефира на програма "Христо Ботев" на БНР със знаковите места за култура в София. "Ша-Ша" са Светослав Колев-Цвъри (китара) и Гергана Добрева (глас & китара). Поезия за две акустични китари, пънк-блус кабаре, импровизации, преплитания на авторска музика и "класики в жанра" - въобще, концертите на двамата са образец за "шоу на живо" във времената, когато всичко се прави на запис и живата музика и контакт все повече изчезват. След изключително силен фестивален сезон, включващ "Различният поглед" в Стара Загора, Impossible Fest и др., Гери и Цвъри отново решиха да се представят пред публика и във варианта "Аларма Пънк Джаз". Концерът ще можете да чуете на живо и по програма "Христо Ботев" на БНР - пряко от Лилавия салон на Чешки център.
...

Продължава
На 27 ноември в Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на "Тест" от Елин Рахнев, един от най-популярните автори в новата българска литература. Негово дело са текстовете на пиесите "Боб", "Фенове", "Маршрутка", "Флобер", "Прозорецът на Йонеско", "Кукувицата", както и книгите с поезия "Съществувам", "Развяване на минзухара", "Октомври" и "Канела". Два пъти е носител на "Икар" за драматургия. Пиесите и стиховете му са преведени на повече от петнайсет езика.
Марий Росен е роден 1977 г. Завършва театрална режисура в класа на Стоян Камбарев и Юлия Огнянова в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 2000 г.
Поставил е спектаклите: "Нещастните усилия на любовта" по Шекспир (Театър "Ла Страда"); "Лунни ангели" - авторски спектакъл (Театър "199"); "Жираф" - авторски спектакъл (Сатиричен театър); "Бели нощи" по Достоевски (Сатиричен театър); "Сесил" от Жан Ануи (Сатиричен театър); "О2" от Карл Джераси (Сатиричен театър), "Пластилин" от Василий Сигарев (Сатиричен театър).
...

Продължава
Джазът не е трудна музика. Той е весел, смешен, забавен и лесен. И толкова се хареса на деца и възрастни миналата седмица, че децата поискаха пак, а възрастните това и чакаха.
Детски джаз матинета "Джаз за смели птици" ще има в съботите до края на ноември в клуб "Чайната" (ул. "Бенковски" 11) от 11 часа. Джазводач отново е Венци Благоев, ще му помагат и други лични свирци, но най-важните птици в ятото, естествено, са самите деца.
"Елате с вашите хлапета да посвирим и попеем заедно, дайте им шанс да чуят и участват в правенето на жива музика. А ако си мислите, че трудно се лети, просто хванете ръката на детето си. То ще ви покаже как - защото джазът не е трудна музика", призовават организаторите.
...

Продължава
Джаз на живо за деца и с деца - тази идея, колкото и да изглежда невероятна, се превърна в небе за ято горещи последователи в първото издание на проекта "Джаз за смели птици". Това се случи в средата на май, когато за първи път у нас, популярните джазмени Венци Благоев (тромпет), Александър Куманов (банджо, китара), Васко Хаджигрудев (бас) и Иван Цонков (ударни) свириха и разкриваха тайните на джаза специално за деца. Замислено като експеримент, събитието се превърна в чуден празник за малки и големи.
"Развълнувани и искрено заинтригувани, децата с лекота възприеха музиката, питаха за всичко, с жив интерес (някои за първи път) докосваха инструментите ни, посвириха и попяха заедно с нас. Натъкнахме се и на самородни таланти, и на завършени професионалисти в лицето на едно 10-годишно момиченце, което нарекохме новата Били Холидей!", спомнят си музикантите.
Родителите на свой ред също откриха нови неща за себе си и за децата си:
"Тръгнал кос с дълъг нос...", темата от "Пинко Розовата пантера" и още куп детски песни, поднесени в джаз аранжимент, грабнаха музикалното въображение на децата. И на всички стана ясно, че джазът е заразен...
...

Продължава
Тромпетистът Венцислав Благоев е носител на наградата "Кристална лира" в категория джаз за 2010 г.
Призът бе връчен в Деня на будителите на церемония в Националния дворец на културата. Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Министерството на културата и Класик ФМ радио присъждат ежегодната награда в 14 категории за ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство, а нейни джазлауреати през годините са Симеон Щерев - Банана, Милчо Левиев, Любомир Денев. Другите номинирани в категорията тази година бяха Росен Захариев и Анатолий Вапиров.
Номинацията на Венци Благоев бе предложена от проф. Симеон Щерев и спечели 22 от общо 27-те гласа на комисията, съставена от авторитетни музикални и танцови дейци.
В мотивите си журито изтъква на първо място усилията на тромпетиста за популяризиране на джаза. Статуетката му се присъжда и за концертите "Поезия за два тромпета и приятели” с петкратния носител на "Грами” за джаз Ранди Брекър, поредицата "Джаз под открито небе в парка "Заимов”, коледните концерти с американката Джанис Харингтън в Благоевград и София.
...

Продължава
Съвсем скоро българската публика ще може да види едно магнетично шоу, което съчетава модерни танцови техники и режисура с класически елементи и музика. Балетният спектакъл "Кралете на слънцето" ще събере на една сцена танцьори на водещи световни театри, които ще покажат най-добрите съвременни творби, най-любимите представления от техния репертоар. Това ще се случи на 25 ноември в зала 1 на НДК, когато пред зрителите ще се открие ярък калейдоскоп на хореографската мисъл в изпълнение на плеяда блестящи майстори на танца, балетисти и балерини от: Болшой театър, Мариинский театър, Михайловский театър, Балет "Москва", Кралски балет на Швеция, Eifman ballet, Het National Ballet, Compania Nacional de Danza, Staatsballett Berlin.
...

Продължава
Amoric са първата българска група, която постигна завиден успех извън страната. Началото е поставено в края на 2007 г., когато бившата вече група Лора подписва договор с ирландски мениджър и избира новото име. Amoric се преместват в Дъблин, Ирландия, където настъпват няколко промени в състава им. През 2010 г. в групата остават само двама от оригиналните членове, Лора и Янко. Към тях се присъединяват първо Миро (екс САФО), а по-късно и Емилиян (екс P.I.F.). Четиримата се познават добре от музикалните среди в България, в които работят през годините и участват в много концертни проекти с български и чуждестранни артисти.
След успеха, който постигат в Ирландия, Amoric решaват да представят новия си сингъл "Keep Up" и в България и се обръщат към музикална компания "Монте Мюзик", която се ангажира с тяхното промотиране у нас. Песента е по музика на Мирослав Иванов и текст на Лора Димитрова. Режисьор на видеото към парчето е Любомир Брестнички. Клипът е заснет това лято на няколко различни локации  в Ирландия.
...

Продължава
На 26 октомври в Чешки културен център ще бъде представен концерт на двама млади музиканти.
Чешко-Словашкото камерно дуо е създадено през 2003 г. от Павел Бурдих - цигулка (ЧР) и Зузана Берешова - пиано (СР). Те имат зад гърба си много концерти, предимно в Чехия и Словакия.
Павел Бурдих е възпитаник на Консерваторията в гр. Пардубице. През 2005 г. завършва магистърското си обучение, специалност "Цигулка", в Академията за изящни изкуства в гр. Бърно. Печели награда в конкурса организиран от Фондация "Бохуслав Мартину" в Прага (2003 г.), от 1999 г. е член на Камерната филхармония в Пардубице, с която концертира на различни места в Европа (Германия, Франция, Австрия, Испания, Швейцария) и в САЩ.
Зузана Берешова е абсолвентка на Консерваторията в Кошице, специалност "Пиано" и "Хорово дирижиране". Обучението си по пиано продължава във Висшето училище за изящни изкуства в Братислава в класа на Станислав Замборски. През 2005 г. завършва с магистърска степен Академията за изящни изкуства "Л. Яначек" в гр. Бърно, специалност "Пиано". От 2003 г. концертира с цигуларя Павел Бурдих.
...

Продължава
На официална церемония в кино "Люмиер" бяха връчени наградите на първото издание на Международен фестивал "Златен Кукер - София". "Това е фестивал на младата анимация от България и цял свят. Той премина при изключителен успех и зрителски интерес", каза на закриването му директорът на фестивала Надежда Славова. Изпълненията на Биг Бенда на БНР, с диригент Янко Миладинов, изправиха на крака цялата публика.
Журито в състав: Чаба Варга (Унгария), Надежда Маринчевска (България) и Златин Радев (България) присъди следните награди на филми от конкурсната програма на фестивала:
...

Продължава
По-малко от две седмици остават до концерта на именития пианист на легендарните Deep Purple - Джон Лорд. Това ще бъде второто му гостуване у нас. Изявата ще се състои на 30 октомври в зала 1 на НДК. Ценителите още помнят прекрасното събитие, което се състоя миналата година в пловдивския амфитеатър.
Тази година заедно с Джон Лорд на сцената ще бъде Софийската филхармония, начело с Найден Тодоров, който дирижира Пловдивското оперно-филхармонично дружество миналата година. Редом с тях отново ще бъдат музикантите от група "Те" - Дарин Василев (китара), Ивайло Зваздомиров (бас) и Венко Поромански (барабани). Талантливата Катаржина Уаска (Кася) ще придружава Джон Лорд и тази година, а мъжките вокали са поверени на Яниш Самюъл, шведски музикант, с когото двамата работят от скоро.
...

Продължава
Историята е позната - било от четене, било от различни театрални или киноинтерпретации. Бедният Акакий Акакиевич има породена от нуждата мечта. Тъкмо я е постигнал - и е ограбен. За него всичко загубва смисъл…
Mладият Мартин Каров ни предлага в своя моноспектакъл един карнавал на превъплъщенията, една смешна (но и откликваща с тъга) феерия на човешките метаморфози. Един театрален празник на актьорското умение…
Спектакълът е участвал успешно в Международния фестивал "Актьорът на Европа" (Македония, 2010) и в Международния фестивал на камерния театър "Черната кутия" в Пловдив (2010).
Създаден като частен проект и като такъв игран няколко пъти, спектакълът е откупен от Сатиричен театър. Той се включва в афиша на театъра и ще се играе на Камерната сцена "Методи Андонов". Така се дава добра възможност за изява на Мартин Каров - един от талантливите млади актьори от трупата на Сатиричен театър. Той е известен и като театрален композитор, автор e на музиката на редица театрални спектакли.
...

Продължава
Една от най-обичаните белгийски групи Vaya Con Dios пристига за концерт в Бългaрия на 19-ти февруари 2011 г. Шоуто ще се състои в зала 1 на НДК, а организатор на събитието е Loud Concerts. Изпълнителите на емблематичните "What’s a woman", "Nah Neh Nah" и още куп прекрасни и вечни хитове ще стъпят за втори път у нас, след като веднъж ни показаха на какво са способни в препълнената зала преди близо три години.
Историята на Vaya Con Dios започва през 1986г. Групата е създадена от Дани Клайн, Дирк Схауфс и Уили Ламбрегт, които оформят интересно акустично, soul, gypsy-blues трио. Първият им сингъл "Just a friend of mine" много бързо се превръща в хит. Групата става популярна в родината си (Белгия), а две години по-късно и световно известна. Само част от най-успешните и превърнали се в класики техни хитове са: "Night Owls", "What's a woman", "Nah neh nah", "Puerto Rico", "Heading for a Fall", "Don’t Break My Heart".
Скоро след създаването на триото Уили Ламбрегт напуска, въпреки успешното начало. През 1991 г. Дирк Схауфс също напуска групата и умира скоро след това. Албумът "Time Flies", който излиза на следващата година е невероятно тъжен и е изцяло дело на Дани Клайн.
...

Продължава
Проектът преплита в себе си класическа музика и балкански фолклор в ритъма на джаза. Създаден е по идея на Рихард Шуберт, директор на фестивала "Балканска треска" във Виена. Той кани Теодосий Спасов да вземе участие на събитието, но се оказва, че темата на тазгодишния фестивал е "Жените в музиката", а както самия виртуоз казва: "А аз не съм жена". Затова решава да направи съвместен проект с дамски състав. Подборът е на диригента Боби Йоцов, а кръстник на квинтета е Рихард Шуберт.
Няколко от пиесите са известни, а останалите мелодии Теодосий Спасов е писал по различни поводи. Темите са от театрални постановки, филми и пиеси, които е композирал спонтанно и специално за този проект. Музиката е акустична с натурален звук на инструментите.
...

Продължава
"Изкуството на барока" се утвърждава като единствен по рода си фестивал за старинна музика в България. Четвъртото издание на събитието ще се състои от 22 октомври до 9 ноември 2010 г. Фестивалът ще се проведе в залите на концертен комплекс "България" и в Софийска градска художествена галерия. "Изкуството на барока" ще събере на едно място звездите от европейската сцена в областта на старинната музика.
Гражданите и гостите на столицата ще могат да чуят произведения на немския композитор Георг Филип Телеман, който обединява вкусовете на Европа от 18 век в уникален стил. Световноизвестният френски флейтист и диригент Алексис Косенко ще представи флейтовите квартети на Моцарт - шедьоври на камерната музика, изпълнени на исторически инструменти. Ще прозвучат също произведения на виртуоза на китарата Мауро Джулиани, творил на прага на романтизма, изпълнени от виртуоза на 21 век Изхар Елиас. Партнират му и клавирните изпълнители Василий Илисавски и Галина Драганова.
...

Продължава
София ще бъде домакин на първото издание на Международен фестивал на анимационния филм "Златен кукер" 2010. Кино-форумът ще се проведе от 13 до 17 октомври 2010 г. в Национален дворец на културата, зала 11 - Кино "Люмиер", под мотото "Фестивал на младата анимация". Събитието е под патронажа на министъра на културата господин Вежди Рашидов и с институционалната подкрепа на Столичната община. Организатор е Българската асоциация на независимите художници аниматори "Пройко Пройков", а основен медиен партньор - БНР.
"Защо избрахме това име? Защото кукерите танцуват, за да да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници и да има богата реколта през следващата година, а ние много искаме да настъпят добри времена за българската анимация и за нейните творци", споделят аниматорите от БАНХА.
...

Продължава
На 5-ти октомври в Сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на представлението "Карнавал".
В началото на юни Камен Донев започна работа като режисьор над своята комедия.
В пиесата последователно си дават среща шест двойки - някои тепърва запознали се и поддали се на импулса на романтичната любов, други - водени от силно сексуално привличане, трети се познават отдавна, но преоткриват пламъка на позабравените емоции. Всички те отново усещат радостта от живота и надеждата за ново начало, които любовта провокира.
Текстът се поставя за първи път. Сценографията е дело на Николай Нинов, а композиторът Румен Цонев се е погрижил за музикалното оформление.
Участват: Ана Вълчанова, Веселин Цанев, Албена Колева, Тодор Близнаков, Таня Мицков, Благовест Благоев, Йорданка Стефанова, Герасим Георгиев, Александра Василева, Петко Каменов, Мария Статулова, Пламен Сираков, Кирил Бояджиев.
...

Продължава
За четвърти пореден път програма "Христо Ботев" на БНР организира нетрадиционния по своя формат радио фестивал "Аларма Пънк Джаз". Той ще се проведе от 1 до 9 октомври в Първо и Второ студио на БНР, кино "Влайкова", "Бекстейдж" и Чешкия център.
Есенното издание на "Аларма Пънк Джаз" включва световна премиера на песните от втория албум на "Davvid Project" (Димитър Паскалев от "Стейн" и Татяна Йосифова от "Исихия"), камерен концерт на легендарния канадски дарк-кънтри поет Крейг Биеринг Олдсийд, вечер с "Джендема" в кино "Влайкова", представяне на албанско-македонския проект "Jаболко за Даскалот" (музикантите от триото са свирили със самия Били Гулд от Faith No More), както и концерт против расизма и дискриминацията.
"Аларма Пънк Джаз" - като месечни концерти и пълнометражен фестивал, провеждащ се два пъти годишно - съществува от октомври 2008 г. Сред големите музиканти, свирили на него са Роман Столяр (Новосибирск), Юджийн Чадборн (Ню Йорк), "Зиг Трио" (Париж), първата рокендрол група на албански език в света "Бла Бла Бла", както и почти всички представители на алтернативната сцена у нас - "Насекомикс", "Попара", "Ша-Ша", "Ембиънт Анархист" и др.
...

Продължава
Скъпи приятели,
По случай Седмицата на италианския език по света, на 26-и октомври от 19 ч. в Софийската Опера, ще представим концерт в памет на незабравимия Фабрицио Де Андре - безспорно един от най-значимите и обичани италиански автор на текстове и изпълнител.
Песните ще бъдат в изпълнение на групата на Пиер Микелати - музикант, придружавал великия "Фабер" в много от неговите концерти, записи и турнета.
Входът ще е свободен, но с предварително раздадени места. Относно начина на резервация на билети, скоро ще има повече информация.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас