Търсене
Критерий за търсене: Намерени са 81 резултата.
Етикет: Събития Подредба по 
Илия Троянов, писател, журналист и издател, е роден в България през 1965 г. Родителите му емигрират в Германия през 1971 г. и там получават политическо убежище. Скоро след това заминават за Кения, където баща му работи като инженер. От 1972 до 1984 г. Илия Троянов живее в Найроби, Кения. През 1989 г. основава издателство "Марино" за африканска литература и предприема пътешествия из Африка. През 1998 г. заминава за Бомбай и прекарва там пет години, живее в Германия, в Южна Африка, в Австрия. Живее в различни части на света, без да се установява някъде трайно. През 2001 г. в продължение на три месеца прекосява пеша Танзания по стъпките на английския изследовател сър Ричард Бъртън.
...

Продължава
Яница Радева се ражда по поречието на река Тунджа. По-късно живее в Пловдив, където учи в академията на Добромир Тонев, на чиято подкрепа дължи първите си литературни публикации във вестник "Вести". Следите на литературата отвеждат авторката в София, където завършва бакалавърска степен "Българска филология" и магистърска програма "Литературознание" в СУ "Св. Климент Охридски".  Яница Радева успява да издаде поетичната книга "Друг ритъм" (2003) и да получи награди от множество литературни конкурси, сред които се нареждат Национален конкурс за млади поетеси "Дора Габе" (2006), Национален конкурс "Магията любов" (2007), първа награда за къс разказ от националния конкурс на името на Яна Язова (2009) и статуетката на Славейковата награда за 2009 г. Тя е сред 10-тимата участници в международния семинар за творческо писане на фондация "Елизабет Костова" за 2009 г., участвала е и в школата по творческо писане на Емилия Дворянова в Нов български университет....

Продължава
"Четвъртият артефакт" е дебютен роман на един български учен, направил кариера в чужбина и изследващ кода на човешкия геном. Космополит, учен и мореплавател, Константин Старчев замесва в интригуващ сюжет древния Египет и съвременността, търсенето на артефакти и разкриването на исторически загадки.
Египетският фараон Нехо II сънува странен сън. Още под влиянието му той разрешава на гръцкия поет Солон да се срещне с мъдреците на Саис. Попаднал в политическа клопка, фараонът решава да изпрати флота, предвождана от финикийския капитан Анно, да обиколи Африка, считайки, че този подвиг ще го постави редом до най-прочутите владетели на света. Нехо не подозира, че целта на Преспухаменон, главен жрец на Саис, е различна - да намери четири мистични цилиндъра, съхранили тайните на великите атланти.
...

Продължава
Величка Настрадинова е родена през 1936 година в Пловдив. Завършва държавната консерватория в София със специалност "Виолончело". Дълги години е преподавател по камерна музика в Пловдивското средно музикално училище и артист-оркестрант в Пловдивската филхармония.  Сестра й е известната и обичана изпълнителка и композиторка Мария Нейкова. Величка Настрадинова е автор на над 15 книги, сред които са романите "Елтимир Тертер", "Аз съм царят", "Инвенция прима", "За змейовете и вампирите, за Марта, за потомството". Под перото й са излезнали и сборниците с разкази "Госпожица Вещицата", "Невероятната Марта", "Несериозни разкази".  Автор е на детските книги "Дядо Пип", "Сърдитият дядо Пиперко", "Закриването на Америка", "Къдрави приказки", "25 приказки и половина" и "33 приказки и половина". За творчеството си е печелила много отличия, а сред тях е "Гравитон" - първата българска награда за фантастика.
Разказите на Величка Настрадинова са покана за пътуване назад във времето. Историите в новата й книга рисуват един свят, населен от необикновени личности и изпълнен с добродетели, които днес сякаш сме позабравили.
...

Продължава
Деветгодишният Борислав Кръстев - Бобчо от София е автор на новата детска книжка "Парстоу и неговите приятели. Първо приключение". Това е една увлекателна фентъзи история, разказ с уникални герои и действие, сътворени от детското въображение. Появата на новата детска книжка е изключителен факт в съвременната литература за деца: героите, имената и случките са измислени от дете за деца. Книжката следва стремителния бяг на детската фантазия и показва удивителните творчески заложби, които притежава всяко дете.
Авторският тандем Бобчо и Сиси (Силвия Кръстева) представят великолепна четворка приятели. Името на главния герой - Парстоу - е измислено от Бобчо. Парстоу е необикновена жива количка. Той и неговите приятели, лодката Нели, Вентилаторчето и спортната кола Маки, преживяват вълнуващо приключение в света на лампичките и електрическите неща....

Продължава
Музикант получава покана за среща от свой роднина, когото до този момент е смятал за мъртъв. Двамата са приблизително на една и съща възраст. Виждали са се само в детството си. Никой няма причина да търси другия. Музикантът има своите съмнения и все пак отива. Приема предложение, което не е искал, и въпреки това не може да откаже. Оттук тръгва началото на една разрушителна връзка, белязана от щедрост и рационалност, предателство и преданост.
Кой е Сабазий? Това е богът на опиянението, екстаза, абсурда и яростта. Полубезсмъртен-получовек, той присъства в живота на всички, но е уязвим като тях. Прави ги щастливи, унищожава ги, променя ги. Рано или късно всеки заговаря за него, но когато това се случи, обикновено е късно.
Чрез оптиката на два древнокитайски мита - за Сабазий (известен още като Дионис, Загрей, Бакхус) и Орфей, романът се вглежда в България от последното десетилетие, за да проследи как хаосът за едни се оказва ред за други. Как историята се повтаря. Как предисторичните притчи за любов, страх, мисия, приятелство и смърт намират начин да шепнат на днешния ни език.
...

Продължава
Стефан Кисьов е роден на 30.04.1963 г. в Стара Загора.
В стремежа си да опознае света и да трупа жизнен опит като писател, Кисьов сменя множество професии, но никъде не се задържа за дълго, често пътува и живее в различни градове и държави. Научава няколко езика, поглъща книга след книга. Kато ученик чете по 200 страници на ден, пише първите си разкази и стихове.
Завършва френска гимназия с отличен, но вместо да кандидатства започва работа в химическия комбинат в Стара Загора, който напуска, след като го заливат със сода каустик и за малко не го обезобразяват. След казармата заминава за София, където започва работа в трамваен парк като електромонтьор. След любовно разочарование заминава за Пловдив, записва да учи в Пловдивски университет, който обаче след скарване с преподаватели напуска и отива на морето, където започва работа като администратор в хотел в Слънчев бряг....

Продължава
На 14 март от 18.30 ч. в арт център "Алтера" ще се състои премиера на книгата "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта" от Ириния Делина. Книгата ще представи Амелия Личева. Драматизация с участието на Александра Гюзелева-Шани и Аврора Тимева. Ще има джаз на живо с Георги Дончев, Росен Захариев, Валентин Геров. Входът е свободен.
Ириния Делина е поетеса, философ, музикант, сценарист и художник. Автор е на множество стихосбирки, трактати по философия на езика и философия на музиката, проект за театър на интелектуалната чувствителност, изследвания в областта на моделите на съзнанието и квантовата физика. Участва в авангарден научен проект за изследване на вакуума. Живее в Калифорния.
Книгата "Аз, Жустин, или неволите на невинността / Джезуалдо, или неволите на жестокостта" се състои от две части. "Женската" част съчетава в себе си философското есе и поезията, а "мъжката" част е пиеса....

Продължава
Капка Касабова - авторката на романа "Улица без име", вече познат на българската публика, ни представя историята на двамата главни герои Вероник и Тео. Ту влюбени, ту разлюбени, те се оказват брънки от една верига на политически събития и борби, която води началото си от гражданската война в Гърция и продължава до наши дни. Вероник е французойка - изискана и богата. Тео е австралиец с бурна семейна история. И двамата следват отделни житейски сценарии, и двамата изпитват глад за истина. Но съществува една друга, много по-болезнена любов, която в крайна сметка ги обвързва истински един с друг...
...

Продължава
Новата книга на Васил Георгиев - сборникът с разкази "Деград" - със сигурност ще е едно от събитията на литературната 2011. Aвторът на сборниците "Будистки плаж" (2009) и "Уличник. История на софийските улици" (2010) е един от оригиналните, неочаквани и свежи нови български писатели.
"Деград" е сборник с 13 разказа, написани между 2008-2010.
Разказите маршируват върху тънкия лед на битието, свободно от прокъсаните дрехи на коректността, благоприличието и фалшивия имидж. "Деград" е книга за разпадането на тази фалшива човешка личност, а разказите в нея убедително показват съблечения й хипостаз - объркан, питащ и търсещ отговорите вътре, в неудобните за споделяне тъмни страни на духа.
...

Продължава
Целта на "Кафе за събуждане" е да вдъхновява. Написах я, за да дам достатъчно причини дори на най-скептично настроения читател, да повярва и приеме божествената природа на вселената, в която живеем. Всеки от нас има конкретна цел. Дадени са ни определени таланти, определени интереси, влечения и желания. В търсене на сигурност се опитваме да копираме идеите на другите за живота, вместо да слушаме вътрешния си глас, интуицията си - гласа на твореца, който винаги ни води по най-добрия за всеки от нас път.
Апелът на "Кафе за събуждане" е да се обърнем към себе си, да се включим в божествената матрица за нашия живот и да разберем каква е личната ни роля в играта. Само когато следваме идеята на Бог за житейския ни път, желанията ни се изпълняват едно след друго, без дори да усещаме някакво извънредно усилие по пътя към тях. Не сме ли на пътя, който е отреден за нас, ние страдаме и се давим във вибрационното съпротивление на вселената, която се опитва да ни насочи към онова, което всемирът е предвидил за нас.
...

Продължава
Легендата за трагичната любов между Ромео и Жулиета води началото си от стара италианска приказка и мнозина са творците, изкушени да я преразкажат.
Стефан Кисьов, един от талантливите съвременни разказвачи, пътува до Италия, прави щателно проучване в библиотеки и музеи и представя вечната любовна история с нови детайли и неочаквана развръзка.
Монтеки и Капулети - двама рицари в Светите земи, намират златен свитък с текст на староарамейски. Кому се пада той? В дуел за ценната находка Монтеки загива от оръжието на бойния си другар...
Години по-късно, на смъртния си одър Капулети изповядва на отец Лоренцо греха си, станал причина за нестихващата омраза между двата рода. Но златният свитък крие много по-страшна тайна, която излага на риск бъдещето на християнството.
Междувременно отецът е въвлечен в невъзможната любов на Ромео Монтеки и Жулиета Капулети. А свитъкът ще се окаже единственото спасение за обречената им връзка.
...

Продължава
На 4 февруари от 17:30 часа в сградата на Исторически музей - Пловдив ще се състои среща с Евгений Тодоров, автор на книгата "Особености на филибелийския характер". Ще се създаде и "Клуб на филибелията", който се появява с цел събиране и съхраняване на свидетелства за паметта на града от времето, когато Пловдив беше на пъпа на историята.
"Особености на Филибелийския характер" е третата книга на Евгений Тодоров. Предишните две - "Записки по българския преход" и "Наръчник на носталгика", описват случилото се в Пловдив през последния половин век. Сега авторът се връща още по-назад в историята - там, където може би са корените на всичко, случило се по-късно. "Да живееш в град, за чиято история не знаеш нищо, това е все едно да спиш с проститутка. Има и по-лош вариант - да се ожениш за жена, за която уж знаеш всичко, но да се окаже, че имате несходство на характерите. Тази книга има за цел да разкрие филибелийския характер, след което всеки да си прави сметката - става или не става за този град", споделя Тодоров....

Продължава
Книгата "Европа ли? Европа, я!" събира избрани текстове от редовната петъчна колонка на в. "Марица", писана в продължение на 6 години (2004-2010). Темите засягат актуални въпроси на българското общество в периода на предприсъединяването и членството в Европейския съюз, разкриват дълбоката предистория на българския европеизъм и антиевропеизъм, идеите за самобитност и уникалност.
Един от големите въпроси на книгата е миграцията на българи към Европа, както и на европейци към България, възникналите културни сблъсъци и взаимодействия при срещата на българското с чуждото. Жанрово есетата са разнообразни - от пътеписни и злободневни до етнофилософски и социокултурни.
Книгата е насочена към читателите, които търсят отговор на въпросите "Какви сме", "Защо сме такива", "Как да се променим" или "Как да отстояваме идентичността си".
...

Продължава
"Животът не е за всеки" е петата книга на Радослав Парушев - Чарли, един от най-продаваните съвременни български писатели.
Успешната му кариера започва в началото на новия век, когато Чарли печели най-големия конкурс за проза, организиран от списание "Егоист". Наскоро Парушев е избран за Председател на Асоциацията на писателите в България.
След "Project Достоевски" (2009) и успешните сборници "Никоганебъдинещастен" (2004) и "Project Gigamono" (2007) Парушев отново излиза пред публиката с колекция от истории.
На 27 януари се състоя online премиерата "Животът не е за всеки" - нов сборник разкази, който съдържа градски истории за приказното в ежедневието, за предизвикателството в това да си жив и да си човек.
"Да пишеш без каквито и да е правила, без условности, без стремеж към одобрение или към пазарен успех, без жанр, без политическа коректност, без милост към себе си и без милост към читателя, докато смъртта ви раздели....

Продължава
Това е роман за преживяванията на едно семейство, което лети към България за погребение. Иглика Мелничарова, по професия психиатър, омъжена за швейцареца Кристиян, си припомня един тревожен разговор по телефона от изминалата нощ и отново преживява внезапната смърт на баща си. Отначало тя упорито отказва да отиде на погребението му, но Кристиян и синът й от първия брак, Веселин, успяват да я убедят да тръгне с тях. Пътуването към дома е и завръщане към травмите от миналото. Романът търси причините един баща да заявява любовта си по абсурден начин. Повествованието проследява мъчителното наслояване на омразата в душата на дъщерята, която плаща скъпо отказа си да бъде обект на манипулации от бащата, говори за драмите на човека, скрил се в света на илюзиите си, за да оцелее. д-р Мелничаров, бивш възпитаник на елитното "Deutsche Schule" в Пловдив от преди 09.09.1944 г., фанатично обича немския език, фанатично полага усилия и дъщеря му да научи перфектно този език....

Продължава
Тази книга е първото по рода си българско изследване едновременно върху теорията, възникването и развитието на романа. Авторът извежда основни изводи относно жанровата природа, поетиката и еволюцията на най-обичания и предпочитан литературен жанр от античността до днес: от древните "Синухе Египтянина", "Киропедия" и "Анабазис", елинистичните "Дафнис и Хлоя" и "Златното магаре", рицарските "Смъртта на Артур" и "Амадис де Гауда", ренесансовите "Дон Кихот" и "Гаргантюа и Пантагрюел", "галантните" романи на г-ца дьо Скюдери и мадам дьо Лафайет, просвещенските романи на Филдинг, Дефо, Суифт, Дидро и Русо, готическият "Франкенщайн" до шедьоври на реализма, модернизма и постмодернизма като "Война и мир" на Толстой, "Одисей" на Джойс и "Игра на дама" на Кортасар.
Както и с другите си книги, така и с тази, Симеон Хаджикосев успява да заинтригува едновременно и специалистите, и най-широката читателска публика. ...

Продължава
Алафрангите от възрожденските къщи в Пловдив са едно от най-ценните художествени богатства на хилядолетния град, които датират от края на ХVІІІ до втората половина на ХІХ век. Те не само изграждат представата на ренесансовия българин за Европа, но и отразяват неговия неспокоен дух, творчески търсения, равнение с останалото човечество. Изкуствоведското изследване отразява историята, появата и развитието на тази специфична украса. За пръв път се правят паралели и доказват влияния от балканските паметници в Турция, Гърция, Македония и Албания, преминали през Европа, които показват просперитета на пловдивските абаджии, търговци и сарафи, чието наследство ние сме длъжни да съхраним.
...

Продължава
"Роден съм в България. Но още шестгодишен познах чужбината... когато ме хвърлиха в неразбираемото. Оттогава все се опитвам да разбера какво точно се случи. Тъкмо припознах родината, когато отново бях откъснат от нея и даден на друга, още по-далечна чужбина... Няма родина, която да не може да се превърне в чужбина и обратно... най-после схванах, че произходът ми не е помещение, запазено само за мен, което трябва да отключа и почистя от прахта, за да мога отново да се настаня в него...
Тази книга представлява сборник от текстове за пристигания и заминавания през последните двайсет години. Текстовете са толкова различни, колкото са били различни пътуванията и копнежите. Избрах онези, които са били продиктувани от личния ми интерес, който и до днес е в сила. Но колкото и да са различни, те разказват за свят, чието многообразие продължава да ме пленява и да ме прави щастлив", споделя Илия Троянов.
...

Продължава
За първи път в България журналистът Иво Тодоров издава книга на три различни носителя - на хартия, аудио версия на CD и в електронен вариант. С новата си литературна провокация авторът избира съвременните начини за контакт с читателя, като използва възможностите на интернет и мобилните телефони - всеки, от всяко място и по всяко време да може да има достъп до "продукта" му.  
Книжното тяло на стихосбирката "Broken heart 2010" (Limited Edition) ще бъде в джобен формат и съдържа 7 лирически откровения за една раздяла. Aвторът чете стиховете в аудио версията, а електронния вариант ще бъде пуснат в интернет.
...

Продължава
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 Следваща > Край >>
 
Изкуство и култура www.svetlosenki.com 2009-2010 Всички права са запазени.  Условия за ползване
Разработка    RSS    Бюлетин    Други проекти: www.mrejo.net    Работа при нас